Arama yapın

Stepne Nedir?

Stepne Nedir?
Ömer Keskinsoy
Günümüzde çoğu araçta bulunan yedek lastik olan stepne hakkında bilmeniz gereken her şeyi Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Stepne Nedir?
    • Stepne Ne İşe Yarar?
    • Stepne Çeşitleri
      • Tam Boy Uyumlu Stepne
      • Tam Boy Uyumlu Olmayan Stepne
      • Tam Boy Geçici Stepne
      • Kompakt (Katlanır) Geçici Stepne
    • Stepne Nasıl Takılır? Stepne Nasıl Kullanılır?
    • Stepne ile Hız Yapılır mı?
    • Stepne Kaç Kilometre Kullanılabilir?
    • Stepne Kaç Günde Bir Kontrol Edilmelidir?
    • Stepne Kullanımı Zorunlu mudur?
    • Stepne Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?
Yolculuk esnasında başımıza birçok aksilik gelebilir. Bunlardan en basiti yolda giderken bir anda lastiğin patlaması olabilir. Bu gibi durumlar için araçlarda pratik bir çözüm bulunmaktadır. Günümüzde çoğu araç, standart lastiklerden boyut ve yapı bakımından farklı olan “geçici kullanımlı” bir yedek lastikle donatılmıştır. Stepne adı verilen bu yedek lastiğin ismini duyanlar “Stepne nedir?”, “Stepne ne işe yarar?”, “Stepne nasıl kullanılır?” gibi sorular sorabiliyorlar. Araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için hazırladığımız bu yazımızda stepne hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz!
stepne nedir

Stepne Nedir?

Stepne, lastiğinizden birinin delinmesi, hasar görmesi veya artık sürülememesi durumunda kullandığınız ekstra lastiğe verilen addır. Yoğun kullanımı stepne olarak geçse de Türkçedeki karşılığı yedek lastiktir.

Stepne Ne İşe Yarar?

Arabada stepne lastik olması başınıza gelebilecek herhangi bir aksilik karşısında hazırlıklı olmanızı sağlar. Stepne sayesinde lastiğinizin kullanılmaz bir hale gelmesi halinde yola devam edebilme imkanınız bulunur. Unutmamak gerekir ki en iyi sürücü beklenmeyen her türlü duruma karşı hazırlıklı olan sürücüdür.

Stepne Çeşitleri

Aralarında seçim yapabileceğiniz 4 farklı stepne çeşidi bulunur. Bu stepne çeşitleri farklı amaçlara hizmet eder.
 
stepne çeşitleri
  1. Tam Boy Uyumlu Stepne

Aracınızda kullandığınız dört lastikle tamamen aynı boyutlarda ve yapıda bulunan yedek lastiğe denir. Tam boy eşleşen stepne kullanan sürücüler genellikle 4 lastik almak yerine 5 lastik alırlar ve beşinciyi stepne olarak kullanırlar. Lastiklerden birine zarar gelmesi durumunda tam boy eşleşen stepne ile değiştirilerek aynı şekilde araç kullanmaya devam edilebilir. Dezavantajı olarak ise tam boy eşleşen stepne için aracınızda depolama alanı açmanız gerekmesi söylenebilir.
  1. Tam Boy Uyumlu Olmayan Stepne

Tam boy uyumlu olmayan stepne, tam boyutlu bir lastik olmasına rağmen, zemin lastikleri ile aynı boyutta olmayabilir. Tam boy uyumlu stepneden daha hafif olduğu için yakıt tüketimi onun kadar fazla değildir. Dezavantajı olaraksa tam boy uyumlu stepne kadar yer kaplayabilmesine rağmen diğer lastik ve jantlarla estetik olarak uyuşmayabilmesi gösterilebilir.
  1. Tam Boy Geçici Stepne

Tam boy geçici stepne, hafif yapı ve sığ diş derinliği ile üretilmiştir. Aracın lastik boyutu özelliklerine uygun olmasına rağmen yalnızca acil durumlarda yedek lastik olarak kullanılmalıdır. Hafif olması araca çok fazla yük eklemez ve tam boy olduğu için dört tekerleğin çekiş kontrolünü etkilemez. Tam boy geçici stepne araca fazla yük eklemese de tam boy uyumlu stepne kadar yer kaplamaktadır.
  1. Kompakt (Katlanır) Geçici Stepne

Sığ diş derinliği ile hafif olan kompakt geçici stepne, çok daha küçük boyutlara sahiptir ve hem standart hem de geçici yedek lastiklerden daha yüksek bir şişirme basıncı gerektirir.   Kompakt geçici stepne, araç üreticiniz tarafından özel aracınız için belirlenmiş ve onaylanmıştır ve tam boy uyumlu bir yedek parçanın depolama alanını gerektirmez. Dezavantajları ise kompakt geçici stepne kullanımı ABS, çekiş kontrolü ve hatta hız göstergesinin çalışması gibi bazı araç özelliklerini bozabilir. Kompakt geçici stepne sadece sizi tamirhaneye kadar götürmek için tasarlanmıştır.

Stepne Nasıl Takılır? Stepne Nasıl Kullanılır?

stepne nasıl takılır

Lastik patlaması beklenmedik durumlarda karşılaşılabilecek bir durumdur. Araba, kamyon, kamyonet veya SUV kullanmanız fark etmeksizin, lastik değiştirmenin temel mekaniği aynıdır. Stepne takmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir.
  1. Arabanızı güvenli bir yere çekin.
  2. El freninizi çekerek sinyal lambalarınızı yakın.
  3. Kriko, İngiliz anahtarı ve stepnenizi hazırlayın.
  4. Hasarlı lastiğinizin bağlantı somunlarını gevşetin.
  5. Kriko yardımıyla aracınızı yerden kaldırın.
  6. Bağlantı somunlarınızı ve hasarlı lastiğinizi çıkarın.
  7. Stepneyi hasarlı lastiğin yerine yerleştirin.
  8. Bağlantı somunlarını yerleştirin.
  9. Aracınızı kriko yardımıyla yere indirin ve bağlantı somunlarını sıkın.
  10. Aracınızı tam olarak yere indirin ve bağlantı somunlarını hareket etmediklerinden emin olana kadar iyice sıkın.

Stepne ile Hız Yapılır mı?

Stepne lastikle araç kullanırken hızınızı düşük tutmanız gerekir. Stepne lastikler acil durumlar için arabanızı orijinal lastik takmaya götürmeniz için tasarlanmıştır. Hızınızı 80 km/s üzerine çıkarmamaya dikkat edin.

Stepne Kaç Kilometre Kullanılabilir?

Acil durumlarda kullanılmak üzere üretilen stepneler uzun süre kullanıma uygun değildir. Stepne ile kat edilecek yolun 80 kilometreyi aşmaması önerilir. Stepne takmanızı gerektirecek bir durumda mümkün olan kısa sürede orijinal lastik taktırmanızı tavsiye ederiz.
stepne zorunlu mu

Stepne Kaç Günde Bir Kontrol Edilmelidir?

Stepneniz de dahil olmak üzere bütün lastiklerinizin havasını iki haftada bir kontrol etmeniz en güvenli yol olacaktır. Bu süre kesinlikle bir ayı aşmamalıdır.

Stepne Kullanımı Zorunlu mudur?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde stepne kullanımının zorunlu olduğuna dair bir madde bulunmamaktadır. Yani araçta stepne bulundurmak zorunlu değildir. Fakat karşılaşılabilecek acil durumlar için aracınızda stepne lastik bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Stepne Bulunmayan Araç Muayeneden Geçer mi?

Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber araçlarda patlamayan lastik kullanımı artmış ve araçlarda lastik tamir kiti bulundurulmaya başlanmıştır. Bunun sonucu olarak araçta stepne bulunmaması aracın muayeneden geçmesine herhangi bir engel oluşturmamaktadır. Yani stepnesiz bir araç muayeneden geçebilir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.