Arama yapın

Sigorta ve Kasko Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Sigorta ve Kasko Sorgulama Nasıl Yapılır ?
Sinan Daşpınar
Sigorta ve Kasko Sorgulama Nasıl Yapılır? Sigorta Nedir? Kasko Nedir? Sigorta ve Kasko Arasındaki Fark Nedir? Trafik Sigortası Nedir? Kasko Sigortası Nedir?
İçerik Başlıkları
    • Sigorta Nedir?
    • Kasko Nedir?
    • Sigorta ve Kasko Arasındaki Fark Nedir?
    • Trafik Sigortası Nedir?
    • Trafik Sigortası Sorgulama
    • Kasko Sigortası Nedir?
    • Kasko Sigortası Sorgulama
    • Hasarsızlık İndirimi

Günümüzde birçok kişinin birçok şekilde sigortaya ihtiyacı olmaktadır. Bu nedenle sigorta ve sigorta çeşitlerinden en çok bilinen trafik sigortası ve kasko sigortalarının ne olduğu, nasıl yapıldığı ve hangi durumları kapsadığı merak edilmektedir. Buna ek olarak bu sigortaların nasıl sorgulandığı da sık sık aramalarda görülmektedir.

Sigorta Nedir?

Sigorta ödenen prim karşılığında birinin ya da bir şeyin yaşamı, sağlığı, hayatı, malları üstüne ilerde olabilecek zararları karşılamak için sigorta kurumlarıyla yapılan sözleşmelerdir. Bu sözleşme sayesinde yaşanan herhangi bir kaza yaşayan birey sigortası karşılığında tazminat alacaktır. Sigortacının sigortalı olanı korumasına karşılık, sigortalı da sözleşmenin sonucunda prim adı verilen bir meblağı ödemesi gerekmektedir.

Kasko Nedir?

Kasko bir çeşit otomobil sigortasıdır. Sigorta yaptıranın aracının uğrayacağı zararların karşılanması için yapılmaktadır. Bir motorlu kara taşıtının iradesi dışında, kasıtlı olmadan hasara uğraması, yanması, çalınması gibi durumlarda sigortalıya tazminat ödenmesi için yapılır.
 
sigorta

Sigorta ve Kasko Arasındaki Fark Nedir?

Sigorta ve kasko iki temel sigorta türüdür. Genel olarak trafik sigortası zorunlu, kasko ise isteğe bağlı ve ek teminatları olan sigorta türüdür. Trafik sigortası karşı tarafın hasarını teminat altına alır fakat kasko sigortası ise kaza durumunda araç sahibinin aracını güvenceye alır. Kasko teminatları aracınızın hasara uğraması, çalınması gibi durumları kapsadığı için bedeli de sigorta poliçesinin kapsamına göre değişiklik gösterir.

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre düzenlenmiş ve yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortasıyla sadece kendinizi ve aracınızı değil, kazaya karışan üçüncü kişilerin can ve mal kayıplarını da teminat altına almış olursunuz.
 
kasko

Trafik Sigortası Sorgulama

Kamu kurumlarının çevrimiçi sorgulama işlemleri artık tek bir yerden yapılabildiği için, zorunlu trafik sigortası sorgulama işlemlerinizi de çevrimiçi olarak yapabilirsiniz. Zorunlu trafik sorgulama işlemi için e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. E-devlete giriş için bir şifreye ihtiyacınız olacak. Eğer daha önce e-devlete hiç giriş yapmadıysanız PTT şubelerinden şifrenizi alabilir ve kimlik bilgilerinizle giriş yapabilirsiniz. Zorunlu trafik sorgulaması için e-devlete giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna zorunlu trafik sigortası sorgulama yazarsanız ilgili sayfaya ulaşacaksınız. Çıkan ekranda plakanızı girmelisiniz ve sorgula butonuna basmalısınız. Buna ek olarak zorunlu trafik sigortası sorgulama işlemi sadece kendi üstünüze olan araçlar için yapılabilmektedir.

Kasko Sigortası Nedir?

Kasko sigortası herhangi bir kaza, yanma, çalınma gibi durumlarda oluşan ve oluşabilecek zararları aracınızın piyasa değerine kadar güvence sağlayan bir sigortadır. Kasko sigortası yaptırırsanız, aracınızda oluşabilecek hasarların maliyetlerini sigorta şirketi üstlenecektir.

Kasko Sigortası Sorgulama

E-devlet şifreniz varsa sorgulamanızı yine e-devlet üstünden gerçekleştirebilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra açılan ekranın sol kısmından “Hizmetler” sekmesini tıklamalı ve “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezini” seçmelisiniz. SBM sayfası açıldıktan sonra kasko sorgulama sayfasına giderek aracınızın plaka bilgilerini boşluk bırakarak yazarak sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Hasarsızlık İndirimi

Kasko sigortası hasarsızlık indirimi 12 aylık kasko sigortası bitiminde kazasız yenileme yapılması halinde basamaklar şeklinde uygulanan bir indirim sistemidir. Genel olarak sigorta şirketleri kasko sigortası için 4 hasarsızlık basamağı kademesi uygulasa da bazı sigorta şirketleri %65 ila %80 arasında indirim sağlayarak 5 ve 6. basamaklara da çıkabiliyorlar. Belirtilmelidir ki, kasko sigortası hasarsızlık indirimi poliçe bitişinden sonra sigorta şirketleri 1 ay ila 6 ay arasında yenilenmezse iptal olur. Bu iptal olsa dahi, geçmiş dönem kazası olmayan sürücülerin uygun fiyatlarla kasko sigortası yaptırabilirler.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.