Arama yapın

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen Vizesi Nedir?
Ömer Keskinsoy
Avrupa seyahatlerinde çok büyük kolaylık sağlayan Schengen vizesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Schengen Vizesi Nedir?
    • Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
    • Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar
    • Schengen Vizesi Ücreti Ne Kadar?
    • Schengen Vizesine Ne Zaman Başvurmak Gerekir?
    • Schengen Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?
    • Schengen Vizesi Kaç Yıl Geçerli?
    • Yeşil Pasaportu Olanlar İçin Schengen Vizesi Gerekli mi?
    • Schengen Ülkeleri Hangileridir?
      • Schengen Ülkeleri
    • En Kolay Hangi Ülke Schengen Vizesi Veriyor?

Seyahat meraklısı gezginler yeni maceralara atılmak için sürekli yeni fırsatlar kovalamaktadırlar. Gezginlerin planladıkları seyahatleri için önlerine çıkan en büyük engel ise birçok ülkenin istediği vizeler. Eğer rotanızı Avrupa kıtasına çevirecekseniz önünüzde muhteşem bir fırsat bulunuyor. Avrupa Birliği’ne bağlı bazı ülkeleri adını sıklıkla duyduğunuz “Schengen vizesi” adındaki vize ile rahat bir şekilde gezebilirsiniz. Peki Schengen vizesi nedir? Schengen vizesi nasıl alınır? Schengen vizesi fiyat ne kadar? Schengen vizesi hangi ülkeleri kapsamaktadır? Schengen vizesi hakkında merak ettiğiniz ve bilmeniz gereken her şeyi araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

schengen vizesi nasıl alınır

Schengen Vizesi Nedir?

Avrupa vizesi olarak da bilinen Schengen vizesi, kişilerin, Schengen Bölgesi’nde bulunan 22 ülkeyi ve bu bölgede bulunmayıp yine de Schengen vizesini kabul eden 4 ülkeyi özgürce seyahat etmesine olanak sağlayan bir vize türüdür. Kısa süreli bir vize türü olan Schengen vizesi ile 180 günlük bir süre içinde en fazla 90 gün Schengen bölgesinde kalabilirsiniz.

Schengen ülkeleri, prosedürler ve gerekli belgeler açısından küçük farklılıklar olsa da tüm iç sınırları kaldırmayı ve ortak bir vize politikasına sahip olmayı kabul etmişlerdir. Bu durum, Avrupa seyahati planlayan gezginlerin Schengen sınırlarında sınır kontrollerine tabi olmayacağı anlamına gelmektedir. Fakat dış sınırları geçen yolcular için sınır kontrolleri devam etmektedir. Bunlar Schengen ve Schengen dışı ülkeler arasındaki sınırlardır.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesi, Schengen üyesi ülkelere elektronik başvuru ile gerçekleştirilebilmektedir. Elektronik ortamda doldurarak imzaladığınız başvuru formları ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Schengen ülkeleri aracı vize şirketleri ile çalıştığı için başvurunuzu bu şirketlere yapabilirsiniz. Vize başvuruları ülke temsilciliklerine yapılmamaktadır. Başvuru sırasında dikkat etmeniz en önemli nokta ise öncelikle gerekli belgeleri hazırlamanız gerektiğidir. Başvuru evraklarınızı hazırladıktan sonra randevunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise uçak biletini hangi ülkeye aldıysanız Schengen vizenizi o ülkeden almanız gerekmektedir. Örneğin Almanya, Çekya, Avusturya gezisi yapmak istiyorsunuz ve uçak biletinizi Almanya’ya aldınız. Schengen vizesini de Almanya’dan almanız gerekmektedir. Daha sonra Almanya’dan diğer ülkelere geçiş yapabilirsiniz.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Schengen vizesi için gerekli belgeler ülkeden ülkeye bazı farklılıklar gösterebilse de Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin istediği evraklar genellikle aynıdır. Schengen vizesi için gerekli evraklar şunlardır:

  • Başvuru formu
  • Başvuru dilekçesi (seyahat amacınızı, kalış ve ayrılış süreleriniz gibi bilgileri anlattığınız)
  • Vize ücreti ödeme dekontu
  • Kimlik fotokopisi
  • 6 aydan eski olmayan biometrik fotoğraf
  • Güncel pasaportunuz (Varsa eski pasaportlarınız da)
  • Uçak ve otel rezervasyonları bilgileri
  • Yurt dışı seyahat sigortası
  • Daha önceden Schengen vizesi aldıysanız onların fotokopileri
  • Finansal yeterlilik belgeleri (Banka hesap dökümleri, maaş bordrosu, SGK hizmet dökümü, tapular)
  • Öğrenciyseniz öğrenci belgesi

schengen vizesi gerekli belgeler

Schengen Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Schengen vizesi başvuru yapacak kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de Schengen vizesi ücretinin ne kadar olduğudur. Schengen vizesi ücreti 80 euro olarak belirlenmiştir. Bazı ülkeler vize ücretini dolar veya Türk lirası olarak almaktadır. 80 euro vize ücreti dışında ekstra vize başvuru merkezi ücreti de ödemeniz gerekmektedir.

6-12 yaş arası çocuklar için Schengen vizesi ücreti 40 eurodur. 0-6 yaş arası çocuklar içinse Schengen vizesi ücreti talep edilmemektedir.

Schengen Vizesine Ne Zaman Başvurmak Gerekir?

Seyahat tarihinizden maksimum 3 ay, minimum ise 20 gün önceden başvurunuzu gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü zaman zaman başvuru işlemleri yoğunluktan veya başka sebeplerden ötürü uzayabiliyor.

Schengen Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Seyahatinize bir an önce başlamak isteyen gezginler, Schengen vizesi ne kadar sürede çıkar diye merak etmektedirler. Schengen vizesi başvurularının tamamlanması için net bir gün sayısı olmasa da en geç 15 iş günü içerisinde başvurularınız sonuçlanmaktadır.

Schengen Vizesi Kaç Yıl Geçerli?

Schengen ülkelerinde 180 gün içerisinde 90 gün kalış hakkı tanıyan Schengen vizesinin en fazla 5 yıl süreli olarak verilmektedir.

Yeşil Pasaportu Olanlar İçin Schengen Vizesi Gerekli mi?

Yeşil pasaporta sahip kişilerin Schengen vizesi almasına gerek yoktur. Yeşil pasaport sahipleri Schengen ülkelerine vizesin bir şekilde giriş yapabilirler. Yeşil pasaport sahiplerinin vizesiz bir şekilde giriş yapabilecekleri ülkeleri görmek için tıklayınız.

Schengen Ülkeleri Hangileridir?

schengen ülkeleri

Schengen ülkeleri, birbirleri arasındaki sınır kontrollerini kaldıran 26 Avrupa ülkesinden oluşan bir gruptur. Bu 26 ülkenin 22 tanesi Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen 4 tanesi ise Avrupa Birliği’ne üye değildir.

Schengen Ülkeleri

ÜLKE

AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ Mİ?

Almanya

Evet

Avusturya

Evet

Belçika

Evet

Çekya

Evet

Danimarka

Evet

Estonya

Evet

Finlandiya

Evet

Fransa

Evet

Hollanda

Evet

İspanya

Evet

İsveç

Evet

İsviçre

Hayır

İtalya

Evet

İzlanda

Hayır

Letonya

Evet

Liechtenstein

Hayır

Litvanya

Evet

Lüksemburg

Evet

Macaristan

Evet

Malta

Evet

Norveç

Hayır

Polonya

Evet

Portekiz

Evet

Slovakya

Evet

Slovenya

Evet

Yunanistan

Evet

En Kolay Hangi Ülke Schengen Vizesi Veriyor?

İlk kez Schengen vizesi alacaksanız bütün ülkeler biraz zorluk çıkarabilirler. Fakat yine de umudunuzu kaybetmeyin. Schengen ülkeleri arasında en kolay vize veren ülke Yunanistan olduğu için başvurularınızı bu ülkeye yapabilirsiniz. Fakat seyahati rotanızda Almanya bulunuyorsa Schengen vizesini buradan almak isteyebilirsiniz. Çünkü diğer ülkelerin aksine Almanya’da gümrük memurları zaman zaman sıkıntı çıkarabiliyorlar.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.