Arama yapın

Saklı Cennet: Yuvarlakçay

Saklı Cennet: Yuvarlakçay
Sinan Daşpınar
Adını çokça bilmediğimiz yerlerden Muğla, Yuvarlakçay. Kafa dinlemek, tatil yapmak için gidilebilecek en güzel alternatiflerden birisidir. Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı olan Yuvarlakçay ülkemizin en güzel yerlerinden.
İçerik Başlıkları
    • Yuvarlakçay Nerededir?
    • Yuvarlakçay İsmini Nereden Almaktadır?
    • Yuvarlakçay’a Nereye Gidilir?
    • Yuvarlakçay’da Ne Yenir?
    • Yuvarlakçay Nasıl Gidilir?
Adını çokça bilmediğimiz yerlerden Muğla, Yuvarlakçay. Kafa dinlemek, tatil yapmak için gidilebilecek en güzel alternatiflerden birisidir. Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı olan Yuvarlakçay ülkemizin en güzel yerlerinden. Sosyal medya hesaplarınızda gezerken aslında çokça rastlarız ama adını çoğumuz bilmeyiz. Meşhur çay üstündeki salıncak fotoğraflarını çoğumuz biliriz fotoğrafların kaynağı Yuvarlakçay’dır. Yuvarlakçay sahip olduğu buz gibi suyu ile yazları sizi oldukça serinletecek ve ferah bir tatil yaşatacak. Araç kiralama yaparak Yuvarlakça’ya ulaşabilirsiniz. Ama hepsinden önce Yuvarlakçay hakkında biraz bilgi verelim. 

Yuvarlakçay Nerededir?

Yuvarlakçay Güney Ege’de bulunan Köyceğiz ilçesine bağlı Beyobası beldesinde yer almaktadır. 

Yuvarlakçay İsmini Nereden Almaktadır?

Yuvarlakçay ismini suyunu yuvarlanarak akmasından almaktadır. 200 yıl önce Çiçek Baba Dağı’nın kalbindeki Köyceğiz Gölü’ne akan nehir kurur ve yeraltına çekilir. Yöre insanı bu suyla beslenirmiş. Nehir kurumasından dolayı yörede yaşayanlar yedi yol kuraklık yaşarlar. Sonra Topgözü’nden yeryüzüne şarıl şarıl sular akmaya başlar. Yöre halkı kuraklık döneminde sabrederek suyu beklemiş ve su gelmiştir. Yöreye bereket gelmiştir. Su yuvarlana yuvarlana gelmiş ve Yuvarlakçay ismini almıştır.

Yuvarlakçay’a Nereye Gidilir?

Muğla’nın en yüksek dağlarından birisi olan Sandras Dağı’nda bulunan Yuvarlakçay’daki çay kar suyundan beslendiği için buz gibi bir suya sahiptir. Ayağınızı 3 saniyeden fazla beklettiğinizde ayağınız uyuşabilir o kadar soğuktur. 
Bölgede bulunan Topgözü Kanyon’u ziyaret edilesi yerlerden birisidir. Kayaların arasından eriyen kar suyu burada şelale oluşturmuş. 
Topgözü’nde bulunan Çınar Restaurant’ta yemek yiyebilir veya kurulan havuz üstünden suya atlayıp soğuk suyun keyfini yaşayabilirsiniz.
Söylemekte fayda var. Su çok soğuk!
Topgözü’nde tabii ki farklı tesisler ve yemek yenecek yerler bulunuyor. Sabah saatlerinde kahvaltı yapabilir ve keyfini çıkarabilirsiniz. 

Yuvarlakçay’da Ne Yenir?

Çayın etrafında çok sayıda balık restorandı bulabilirsiniz. Buraya geldiğinizde mutlaka alabalık yemelisiniz. Yuvarlakçay’da bulunan restoranlarda tandır oldukça meşhur. Borani ve kuzu tandır yemekleri de çokça tercih edilenler arasında yer alıyor. 
Su o kadar soğuk ki buradaki işletmeler suyun için ayağını 5 dakika tutanlara çay ikram ediyorlarmış.
Çay etrafındaki restoranların yanında kar şerbeti satan köylülerden kar şerbeti alabilir ve kar şerbetini deneyimleyebilirsiniz. 
Yuvarlakçay’da bulunan diğer restoranlar;
  • Yuvarlakçay Topgözü Pınar Restoran
Kaynağa en yakın işletmelerden birisidir. Hem restoran hem butik otel olarak çalışmaktadır. 
  • Topgözü Defne Restoran
Topgözü Defne Restoran diğer restoranlara göre daha yukarıda kalmaktadır. Yuvarlakçay’daki suyun kaynağına en yakın mekândır. Diğer işletmelere göre daha sakindir. 
  • Çınar Restoran
Çınar Restaurant sadece restoran olarak değil aynı zamanda butik otel olarak da hizmet vermektedir. Pınar Restaurant’ın yanında yer almaktadır. Su üzerine kurulu şark köşeleri, salıncakları ve dinlenme alanları bulunmaktadır. 
  • Akarsu Restoran
Yuvarlakçay’ın en yeni mekânlarından birisidir. Suyun üstünde konan masalar üstünde yemek yiyebilirsiniz. Tabi soğuk suya dayanabilirseniz.

Yuvarlakçay Nasıl Gidilir?

Köyceğiz ile Ortaca arasında yer alan Beyoba mevkiinden içeri giren yolu takip ederek toprak yolu takip etmelisiniz. Araç ile gitmenizi tavsiye ederiz.
Miniyol.com üzerinden araç kiralama yaparak Yuvarlakçay’a kolaylıkla gidebilirsiniz. Muğla araç kiralama, Muğla Dalaman araç kiralama seçeneklerinden birisini seçerek araç kiralama yapabilirsiniz. Muğla’da yer alan rent a car şirketlerini ve araçları karşılaştırarak kendinize uygun aracı bulabilirsiniz. Miniyol ile araç kiralamak çok kolay! Miniyol ile 3 adımda araç kiralama yapabilirsiniz. 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.