Arama yapın

Rot Balans Nedir?

Rot Balans Nedir?
Büşra Kurnaz
Araçların düzenli kontrol ve bakımlarının yaptırılması çok önemlidir. Rot balans ayarının doğru olması sağlıklı ve keyifli bir sürüş gerekmektedir. Peki Rot Balans ayarı nedir? Miniyol sizler için açıkladı.
İçerik Başlıkları
    • Rot Balans Ayarı Ne İşe Yarar?
    • Rot Balans Ayarı Kaç TL?
    • Rot Ayarı Nedir?
    • Rot Ayarı Nasıl Yapılır?
    • Rot Ayarı Ne Sıklıkla Yaptırılmalıdır?
    • Balans Ayarı Nedir?
    • Balans Ayarı Ne Sıklıkla Yaptırılmalıdır?
      • Kiralık Araçlarda Rot Balans Ayarı
Günümüzde araçlar için donanım özelliklerinin aktif çalışması kadar hareket aksamının da düzenli kontrol ve bakımlarının yaptırılması çok önemlidir. Bu noktada rot balans ayarının doğru olması sağlıklı ve keyifli bir sürüş gerekmektedir. Peki Rot Balans ayarı nedir?
 
Rot Balans ayarı; aracın ön lastik ağırlıklarının eşit dağılımını ve araç lastiklerinin hangi yöne baktığını anlamamıza yarayan ayardır.
Bu noktada sürücülerin merak ettiği rot ayarı ve balans ayarı kavramlarını açıklamak faydalı olacaktır.
 

Rot Balans Ayarı Ne İşe Yarar?

rot balans nedir?

Aracınızın dengeli ve doğru yöne gitmesini sağlar. Rot balans ayarı sayesinde araçta herhangi bir yöne çekme ve savrulma gibi sorunlar gerçekleşmez. Rot balans ayarı yaptırılmayan araçlarda direksiyon hakimiyeti zorlaşır. Yüksek hızlarda araç direksiyonunda titremeler meydana gelir. Bu sebeplerden dolayı rot balans ayarının doğru yaptırılmış olması çok önemlidir.
 

Rot Balans Ayarı Kaç TL?

Araç bakımı yaptıracak olan sürücülerin en merak ettiği konulardan birisi de rot balans ayarı fiyatlarıdır. Rot Balans ayarı fiyatları ayar yaptırılan yere göre değişmekle birlikte 2023 yılı itibariyle 350-500₺ fiyat bandındadır.
 

Rot Ayarı Nedir?

Rot ayarı; araç direksiyonun çevrildiği yönde araç lastiklerinin de çevrilmesini sağlayan ayardır. Rot ayarı araç lastikleri arasındaki açının ve uzaklıkların eşit olmasını sağlar.
 
Doğru rot ayarı sayesinde araç direksiyonunun çevrildiği yönde araç lastikleri de dönüş sağlar.

rot balans ne ise yarar?
 

Rot Ayarı Nasıl Yapılır?

Ciddi kaza ihtimallerine sebep olabilecek olan rot ayarı oldukça kolay şekilde yaptırılabilmektedir. Rot ayarını kendim yapabilir miyim? sorusu sürücülerin aklına sıklıkla gelmektedir ancak rot ayarını tek başına yapmanız mümkün değildir.
 
Rot ayarı yapılacağı zaman araç istasyona yerleştirilir ve bilgisayara tüm bilgiler aktarılır. Şayet rot ayarında bir bozukluk varsa rot ayarı programları tarafından tespit edilir ve gerekli düzeltmeler uzmanlar tarafından gerçekleştirilir.
 

Rot Ayarı Ne Sıklıkla Yaptırılmalıdır?

Rot ayarı doğru yapılmamış bir araçta hareket halindeyken sağa ya da sola çekmeler görülmektedir. Rot ayarı yapılmamış araçlarda dişliler sıyrılmaya uğrayacağı için lastikler daha çabuk yıpranmaktadır. Özellikle ileri düzey rot ayar bozukluğu bulanan araçlarda savrulma riski dahi bulunmaktadır.
Rot ayarı aracın direkt hareket aksamını etkilediğinden dolayı yıllık düzenli kontrollerinizi yaptırmanızı tavsiye ederiz.
 

Balans Ayarı Nedir?

Balans ayarı; tekerleklerin ağırlık merkezlerine eşit miktarda ağırlığın gitmesine verilen addır.
 
Eğer aracın balans ayarı doğru yapılmamışsa araç dengede kalamayacağı için sürüş esnasında titremeye başlar. Özellikle yüksek hızlarda bu titreme daha çok anlaşılır.
 
Düzenli balans ayarı yaptırmanız; direksiyona daha iyi hakim olman, fren mesafesini daha rahat ayarlama ve lastiklerin daha az aşınmaya maruz kalması gibi faydaları vardır.
 

Balans Ayarı Ne Sıklıkla Yaptırılmalıdır?

Balans ayarı aracın direkt hareket aksamını etkileyen bir unsur olduğu için güvenli sürüş için oldukça önemlidir. Balans ayarı yaptırılmamış araçta direksiyonda titreme, zor hakimiyet, tekerleklerde yalpalama gibi sorunlara sebep olur. Bu sorunlardan en önemlisi fren mesafesinin doğru ayarlanamama ihtimalidir.
 
Balans ayarı oldukça hızlı gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Teknik servislerde uygun fiyatlı yaptırabileceğiniz bu işlemi yılda en az 2 defa kontrol ettirmeniz ve gerekli yeni ayarlamaları yaptırmanızı tavsiye ederiz.

 

Kiralık Araçlarda Rot Balans Ayarı

Araç kiralama yapacak sürücüler güvenli sürüşe oldukça önem vermektedir. Kiralık arabanızı seçerken tüm kontrollerinin ve bakımlarının yapıldığından emin olmanızı ve güvenli firmalardan araç kiralama işlemi gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz. Miniyol’un tüm araçlarının bakımları ve kontrolleri düzenli şekilde gerçekleştirilmektedir. Güvenli araç kiralama yapmak isterseniz miniyol.com’da binlerce araç seçeneği içerisinden size en uygun aracı tek tıkla bulabilir ve üç adımda kolaylıkla kiralayabilirsiniz!

 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.