Arama yapın

Roma’da Gezilecek Yerler

Roma’da Gezilecek Yerler
Sinan Daşpınar
Hayran olunası, muhteşem mimarisi ile mutlaka görmeniz gereken Roma’yı tamamen gezebilesiniz diye araç kiralama platformu Miniyol Roma gezilecek yerler rehberi hazırladı!
İçerik Başlıkları
    • Roma’ya Ne Zaman Gidilir?
    • Roma’da Nerede Kalınır?
    • Roma’ya Ulaşım Nasıl Olur?
    • Santa Maria Maggiore Bazilikası
    • Kolezyum
    • Arco di Costantino
    • Paletino Tepesi
    • Sant’Angelo Kalesi, Tiber Nehri
    • Pantheon
    • Vatikan
    • Trevi Çeşmesi
    • Spagna Meydanı
    • İspanyol Merdivenleri
    • Villa Borghese

3000 yıllık tarihi ile hem Avrupa’nın hem de dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Roma görkemli sarayları, tarihi kilise ve bazilikaları, antik kalıntı ve anıtları, Rönesans heykelleri ve muhteşem meydanları ile tam bir kültür, sanat ve tarihi bir şehir. “Aşıklar Şehri” olarak da anılan bu büyülü şehir lezzetten sanata herkesin aradığını verebilecek bir yer. Roma’da nerelere gidilebilir, İtalya’da gezilecek yerler, Roma neyi ile meşhur, Roma turu için kaç gün yeterli gibi sorularınızın bütün cevapları hazırladığımız blogda!

 

Roma’ya Ne Zaman Gidilir?

Her yıl milyonlarca turist ağırlayan Roma’ya en çok turist yaz aylarında gelmektedir. İtalya’nın hatta Roma’nın daha sakin ayları ise bahar aylarındır. Yoğun turist akının azaldığı, havaların da hala tatmin edici olduğu sonbahar ve ilkbahar ayları Roma geziniz için doğru zamanlama olacaktır. 
 

Roma’da Nerede Kalınır?

Her köşesinde ayrı bir heykel, kilise, müze olan Roma’ya ayırmanız  gereken süre bizce 3 - 5 gün olmalıdır. Bu bakımdan konaklama olanaklarını ve fiyatlarını bilmek yardımcı olabilir. Her yerde olduğu gibi Roma’da da sezondan sezona göre değişiklik gösteren otel ve hostel fiyatları yine de genel olarak pahalı. Pansiyon- hostel fiyatları 150TL’den başlarken, oteller ise 4000TL’ye kadar çıkabilmektedir. Sonuç olarak Roma’da konaklama sezonsal olarak değişiklik göstermektedir.
 

Roma’ya Ulaşım Nasıl Olur?

Sadece İtalya’nın değil Avrupa’nın da önemli şehirlerinden biri olan Roma’ya Türkiye’den direkt uçuşlar bulmak çok da zor değil. THY, Pegasus gibi firmaların İstanbul kalkışlı uçuşlarıyla 2.5 saatte Roma’da olabilirsiniz.
 
Roma’da Gezilecek Yerler
 

Santa Maria Maggiore Bazilikası

 
Santa Maria Maggiore Bakire Meryem’e adanmış en büyük kilisedir. 4. yüzyılda Papa Liberus’un Bakire Meryem’i rüyasında gördükten sonra kiliseyi yaptırdığı bilinmektedir. Süslemelerde altın, mozaik ve mermerlerin kullanıldığı bu büyük yapıda farklı mimari tarzlar benimsenmiştir. Kilisenin en ilginç yeri tepesindeki piramit Romanesk çan kulesidir.
 

Kolezyum

Antik Roma’nın belki de en önemli yeri ve simgesi olan Kolezyum, Roma gezilecek yerler listesinde ilk sıralardadır. Bu ihtişamlı yapı Campitelli’nin Piazza del Colosseo Meydanı’nda yer almaktadır. Çok önceleri açık hava tiyatrosu ve gladyatör savaş meydanı olarak kullanılan Kolezyum’un inşası MS. 80 yılında bitmiştir. Anıt toplam 60 bin kişilik kapasitesi ile dünyanın en büyük arenası olarak kabul edilmiştir.
 

Arco di Costantino

İlk İmparator Konstantin’in zaferini kutlamak için inşa edildiği düşünülen Arco di Costantiono ya da Constantine Takı 1. yüzyıldan kalmıştır. Roma içinde ayakta kalan tek yapı olan tak Kolezyum ve Palatino Tepesi arasında yer almıştır. Kolezyumdan yürüyerek taka ulaşmanız çok kolay!
 

Paletino Tepesi

7 tepe üstüne kurulmuş olan Eski Roma’nın bir kısım manzarasını da Palatino Tepesi üstünde izleyebilirsiniz. Forumun 40 metre üstünde bulunan tepe mitoloji için oldukça önemlidir. Roma’nın kurucusu olduğu düşünülen Romulus ve Remus kardeşleri tepedeki bir yerde bir dişi kurdun bulduğuna ve bu dişi kurdun çocukları besleyerek büyüttüğüne inanılıyor. Tepede Augustus, Tiberius ve Domitian Saraylarının kalıntıları ile antik Circus Maximus hipodromunu ziyaret edebilirsiniz.
 

Sant’Angelo Kalesi, Tiber Nehri

Castel Sant Angelo önemini ünlü bir efsaneden alır. Bu efsaneye göre baş melek Mikail mozolenin önünde kılıcını kınına sokarken insanlara görünür ve bunun üzerine veba salgını biter. Bu yüzden Mikail’in adı verilen kalede aynı zamanda Mikail’e ait iki de heykel bulunmaktadır. Bir dönem hapishane olarak da kullanılan kalenin Vatikan Sarayı’na kadar gizli geçişlere sahip olduğuna ve bunun papa için kaçış güzergahı olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte kale Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan’ın sürgün yıllarının bir dönemine tanıklık etmiştir.
 

Pantheon

Roma’nın en eski binası olan Pantheon, Yunanca da “Tüm Tanrıların Tapınağı” demektir ve yapı zaten tüm tanrılar için tapınak olması amacıyla yapılmıştır. İlk olarak M.Ö. 27’de yaptırılan, sonraları M.S. 126’da tekrar yaptırılan Pantheon Antik Roma’dan günümüze kadar gelen en iyi korunmuş yapıdır. 
 

Vatikan

Dünyanın en küçük devleti olma özelliğine sahip Vatikan, Hristiyan Katoliklerin merkezidir. Yüksek duvarlarıyla Roma’dan ancak ayrılan Vatikan’ın yerli nüfusu sadece 950 kişidir. 1929’dan beri bağımsız bir ülke olan ülkenin nüfusu turistler sayesinde günlük 2 bin kişi artmaktadır. Bazilikası, Vatikan Müzeleri Kompleksi, Vatikan Bahçeleri ve  Vatikan duvarlarının dışında yer alan Sant’Angelo Kalesi Vatikan’da gezilecek yerler arasındadır.
 

Trevi Çeşmesi

Trevi Çeşmesi ya da Aşk Çeşmesi  732 yılında Heykeltıraş Nicola Salvi’ye yaptırılmıştır. Dünyanın en ünlü çeşmelerinden biri olan Trevi Çeşmesi 3 yolun kavşağında yapılmış ve adını da buradan almıştır (Trevi 3 yol demektir). Çeşmenin üstündeki ana heykeller Posedion, Demeter ve Hygieia’dır. Klasik ve Barok mimarinin karışımı olan çeşmeyi her gören hayran kalmaktadır.
 

Spagna Meydanı

Piazza di Spagna ya da İspanyol Meydanı, ismini İspanyol Merdivenlerinden alıyor. Popülaritesinden kaynaklanan kalabaklıklığı ile meydanda merdivenler, Trinita dei Monti Kilisesi ve Fontana Della Barcaccia Çeşmesi bulunmaktadır.
 

İspanyol Merdivenleri

Yapımı 1726 yılında biten merdivenler İspanyol Meydanı’ndan kiliseye ulaşım sağlamak için inşa edilmiştir. Avrupa’nın en uzun ve en geniş merdivenleri olarak bilinen İspanyol Merdivenleri 138 basamaktan oluşmaktadır. Merdivenlerin hemen altında Fontana Della Barcaccia Çeşmesi var.
 

Villa Borghese

Devasa büyüklükte olan Villa Borghese yani Borghese Bahçeleri şehrin ortasında bulunan harika bir park. Kazlar, martılar, meşeler, papağanlar, göller, çeşmeler, heykeller ve yürüyüş yolları…  Doğaya ve mimariye ait ne varsa görebileceğiniz bu parkta müze, tiyatro, anıtlar ve hayvanat bahçesi de bulunmaktadır. Villa Borghese Roma gezilecek yerler listenizde muhakkak olmalı.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.