Arama yapın

Picasso Müzesi

Picasso Müzesi
Sinan Daşpınar
Ünlü ressam Picasso’nun hayatı, eserleri ve müzesi hakkında Miniyol kısa bir blog yazdı. Gelin bloğa birlikte göz atalım.
İçerik Başlıkları
    • Picasso Hayatı
    • Picasso Müzesi Hakkında
    • Picasso Müzesi Öne Çıkan Eserler

Bu yazımızda dünyaca ünlü ressam, heykeltıraş Picasso hakkında derlediğimiz bilgileri paylaşıyoruz. Picasso kimdir, Picasso müzesi nerede, Picasso’nun hayatı nasıldı, Picasso’nun eserleri gibi soruların cevaplarını aradık.  Dahi seviyesindeki resim yeteneği ve onu aktarış tarzı sayesinde oluşan yeni akım Kübizmi başlatan ressamın hayatı, eserleri, bilinmeyenleri…

Picasso Hayatı

25 Ekim 1881 yılında İspanya’nın Malaga’da doğmuştur. Picasso soyadını annesinden almıştır. Babası bir resim öğretmeni olması sebebiyle çok küçük yaşta boyalarla ve resimle tanışmıştır. Yedi yaşına bastığında babasından resim dersleri alır ve 13 yaşına bastığında Barselona güzel sanatlar okuluna kabul edilir. Yıllar içerisinde tanıştığı insanlar ve şehirlerden etkilenen Picasso üzgün ve mutsuz olduğu dönmede mavi rengini kullanmış, mutlu olduğu dönemde pembe rengini sıklıkla kullanmıştır. Bu nedenle bu dönmelere Picasso'nun mavi dönemi, Picasso’nun pembe dönemi şeklinde tabir edilir. İspanya’nın Guarnico şehrinin bombalanması sonucu yaşadığı acı ve üzüntüyü ise siyah beyaz yaptığı tabloya yansıtacaktır. Kübik resmin kurucu olan Picasso ilhamını Afrika maskelerinden almıştır. Hayattayken ünlenen ve kendi müzesinin açılışına dahi katılma şerefine ulaşan Picasso, başarılarla dolu bir hayat yaşayan ünlü sanatçı, 8 Nisan 1973’te hayata gözlerini yummuştur. Geride ise eserlerini arşivlediği pek çok bilgi, belge ve birbirinden değerli eşsiz resim, portre, heykel, seramik eserleri bırakan Picasso birçok yeni ressama ilham kaynağı olmuştur.
 
picasso-muzesi

Picasso Müzesi Hakkında

Barselona’da bulunan 15. Yüzyıldan kalan Palacio de Berenguer d’Aguilar sarayı, müzeye dönüştürülmüştür. Picasso’nun yakın arkadaşı tarafından bağışlanan eserler bu sarayda sergilenmektedir. Müze açılışında Picasso'nun bizzat kendisinin olması bu müzeyi diğerlerinden ayıran en önemli özelliğidir. Picasso’nun 1895-1904 yılları arasında ürettiği eserler sergilenmektedir. Ressamın ailesi ve arkadaşları müzeye eser bağışında bulunarak sergilenen eserlerin sayısının artmasına vesile olmuşlardır. Ressamlığının yanında aynı zamanda heykeltıraşlık yeteneği olan Picasso’nun eşi tarafından müzeye bağışlanmış 41 parça seramik koleksiyonu da bulunmaktadır.
 

Picasso Müzesi Öne Çıkan Eserler

İspanya’da birkaç yerde Picasso adına açılmış müze bulunmaktadır. Madrid, Paris, Barselona hatta doğduğu yer olan Malaga’da bulunan müzelerde eserleri sergilenmektedir. Paris ve Madrid, Barselona’da bulunan müzelerde sergilenen eserleri sanatçının çıraklık eserleridir. Science and Charity’i (1897) sanatçı daha on altı yaşındayken yapmıştır. Bu eser Barselona Picasso Müzesi içinde sergilenmektedir. Cezanne, Van Gogh, Gauguin gibi usta sanatçılarından ilham alarak yaptığı Still Life (1901) sanatçının renkleri kullanmaktaki başarısını sergilemektedir. 58 tablodan oluşan Las Meninas, sanatçının Valesquez’in tablosunu birkaç kez yorumlaması sonucu oluşmuştur. Yine İspanya’nın Guarnica şehrinin bombalanmasını anlatan resmi “Guarnica” ve mavi dönemde yaptığı “Yaşlı GitaristPicasso’nun başarılı eserleri içinden bir kaçıdır diyebiliriz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.