Arama yapın

Otomatik Viteste Bulunan Harfler ve Anlamları

Otomatik Viteste Bulunan Harfler ve Anlamları
Ömer Keskinsoy
Otomatik vites üzerinde bulunan harflerin ve sayıların ne anlama geldiğini yazımızda bulabilirsiniz!
İçerik Başlıkları
    • Otomatik Vites Harflerinin Anlamları Nelerdir?
      • Otomatik Vites P Ne Demek?
      • Otomatik Vites R Ne Demek?
      • Otomatik Vites N Ne Demek?
      • Otomatik Vites D Ne Demek?
      • Otomatik Vites D1, D2, D3 Ne Demek?
      • Otomatik Vites S Ne Demek?
      • Otomatik Vites L Ne Demek?
      • Otomatik Vites M Ne Demek?
    • Otomatik Vites Araç Kiralama
Araç kullanımını oldukça kolaylaştıran otomatik vitesin bazı karmaşık konuları olabilir. Otomatik vites bir arabanın koltuğuna oturan kişiler vites üzerinde bulunan harflerin ve sayıların anlamını bilmediği için bu rahatlıktan vazgeçebiliyorlar. Otomatik vites araba kullanmak isteyen kişiler, “Otomatik vites L ne demek?”, “Otomatik vites N ne demek?”, “Otomatik vites D ne demek?” gibi birçok soru sormaktadırlar. Aslında oldukça basit olan bu konu hakkında oluşan karışıklıkları bu yazımızda gidereceğiz.
 
Otomatik Vites Harflerinin Anlamları

Otomatik Vites Harflerinin Anlamları Nelerdir?

Otomatik vites harfleri ve sayıları, otomatik şanzımandaki vitesleri temsil eden sembollerdir. Çoğu şanzımanda altı veya yedi vites bulunur, bu nedenle genellikle her vitese karşılık gelen altı veya yedi harf veya sayı görürsünüz. Peki otomatik viteslerde bulunan harf ve sayıların anlamı nedir? 

Otomatik Vites P Ne Demek?

Otomatik vites “P” harfi, park demektir. Araç park halindeyken kullanılan vites türüdür. Aracın herhangi bir yönde hareket etmesini etkili bir şekilde sınırlar. Otomatik viteste park seçeneği seçildiğinde, aracın vitesleri kilitlenir ve aracın kayması engellenir. Kırmızı ışıklarda beklemek gibi kısa süreli durma hallerinde kullanılır. Yokuş aşağı park hallerinde ise aracı park durumuna almak yeterli değildir. Aracın kaymaması için el freninin de çekilmesi gerekmektedir.

Otomatik Vites R Ne Demek?

Otomatik vites ”R” harfi, İngilizce’de “reverse” kelimesinin baş harfinden gelmektedir. Reverse, kelime anlamı olarak “ters, zıt” demektir. Otomobil sözlüğünde ise bunun anlamı “geri vites” demektir. Tanımı oldukça basit olan bu harf sayesinde arabanızı geriye doğru hareket ettirebilirsiniz. Aracı R konumuna almak, otomobilin P ile aynı şekilde tamamen durmasını gerektirir. Birçok modern otomatik şanzıman, ileri sürerken otomobilin istemeden geri vitese alınmasını bir dereceye kadar önleyen bir güvenlik özelliği içerir.

Otomatik Vites N Ne Demek?

Otomatik vites “N” harfi, İngilizce’de “neutral” kelimesinin baş harfinden gelmektedir. Neutral, kelime anlamı olarak “nötr, tarafsız” demektir. Otomobil sözlüğünde ise bunun anlamı “boş” demektir. N harfi, vites kutusunun tekerleklerden ayrıldığını gösterir. Sonuç olarak, otomobil ağırlığının altında serbestçe seyahat edebilir. Örnek vermek gerekirse eğer aracınız kara veya çamura saplandığı için itmeniz gerekiyorsa viteste N harfini seçmeniz gerekmektedir.
 
Otomatik Vites Harf

Otomatik Vites D Ne Demek?

Otomatik vites “D” harfi, İngilizce’de “drive” kelimesinin baş harfinden gelmektedir. Drive, kelime anlamı olarak “sürmek” demektir. Anlamından da anlaşılacağı üzere arabayı sürmek, ileri gidebilmek için vitesin bu harfte olması gerekmektedir. Araç hızlandıkça, tahrik dişlisi tekerleklere güç uygulayacak ve motor devri istenen seviyeye ulaştığında otomatik olarak daha yüksek "dişlilere" geçecektir. Araç yavaşlamaya başladığında ise vites küçültecektir. 

Otomatik Vites D1, D2, D3 Ne Demek?

Eğer vites kutusunda D harfinden sonra bir dizi numarası varsa, bunlar ileri vites işlemi için manuel vites ayarlarıdır. 1 en düşük vitestir ve daha büyük sayılar daha yüksek vitesleri temsil eder.
 
D1: Çamur veya kum gibi zorlu araziler için torku artırır.
D2: Yokuş yukarı tırmanışlarda araca yardımcı olur veya manuel şanzımanlardaki işlevine benzer şekilde hızlı bir motor takviyesi sağlar.
D3: Aşırı hız dişli oranı, lastiklerin motor dönüşlerinden daha hızlı hareket etmesine neden olur. Bunun yerine bazen OD (overdrive) düğmesini görmeniz de mümkündür. 

Otomatik Vites S Ne Demek?

Otomatik vites “S” harfi, İngilizce’de “sport” kelimesinin baş harfinden gelmektedir. Spor modu, araca ayarlamalar yapılması dışında "D (sürüş)" ile aynıdır. Sürüş modunda araç, yakıt tüketimini azaltmak için mümkün olan en kısa sürede vites değiştirir, ancak spor modunda daha iyi hızlanma sağlamak için araç her viteste daha uzun süre kalır. Gaz pedalında ve direksiyonda genellikle daha duyarlı hale getirmek için başka ayarlamalar yapılır.
 
Otomatik Vites Harf

Otomatik Vites L Ne Demek?

Otomatik vites “L” harfi, İngilizce’de “low gear” kelime grubunun baş harfinden gelmektedir. Low gear, kelime anlamı olarak “düşük vites” demektir. Sürüş (D) modundayken, hızınız arttıkça otomatik şanzıman vites değiştirir. Vites seçicide L’yi seçmek viteslerin yükselmesini engeller. Düşük vitesler araca daha fazla çekiş gücü sağlar, bu nedenle ağır bir yük çekerken, dik bir yokuş çıkarken veya sürüş modunda motor zorlanıyorsa L'yi seçmek mantıklı olabilmektedir. Ayrıca düşük vitesler sadece düşük hızda kullanılmalıdır.

Otomatik Vites M Ne Demek?

Otomatik vites “M” harfi, İngilizce’de “manual” kelimesinin baş harfinden gelmektedir. Modern otomatik araçlarda M harfini görmek daha olasıdır. Vites seçme koluyla M'yi seçerek, manuel modda sürebileceğiniz anlamına gelir. 
Manuel mod, vitesleri otomatik şanzımana bırakmak yerine manuel olarak değiştirmenize olanak tanır. Manuel modu seçmek için vites kolunu "D" konumundan "M" konumuna çevirin. Bazı otomatik şanzımanların M harfinin yanında bir '+' ve '-' sembolü olduğunu fark edebilirsiniz. Bu, vitesi yukarı veya aşağı değiştirmenize olanak tanır, böylece vites kolunu yukarı '+' sembolüne iterek bir vites yükseltirsiniz ve '-' sembolüne doğru iterek bir vites küçültebilirsiniz.

Otomatik Vites Araç Kiralama

Otomatik vites araçlar sürüş deneyimini en üst seviyeye çıkaran vites türüdür. Daha az yorulmayı ve daha kolay araba kullanmayı sağlar. Miniyol aracılığıyla tedarikçi firmalarımızdan otomatik vites araç kiralama işlemi yapabilirsiniz. Miniyol.com veya Miniyol mobil uygulaması üzerinden 3 adımda kolayca otomatik vites araç kiralama işlemi yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için 0 850 304 69 63 numaralı çağrı merkezimizi arayarak bilgi alabilirsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.