Arama yapın

2022 ÖSYM Ek Tercihler Ne Zaman Başlayacak? 2022 YKS Ek Tercihleri Nasıl Yapılır?

2022 ÖSYM Ek Tercihler Ne Zaman Başlayacak? 2022 YKS Ek Tercihleri Nasıl Yapılır?
Sinan Daşpınar
YKS sonuçları açıklandı. Binlerce öğrenci üniversiteye yerleşti sıra geldi ek tercih yapıp üniversiteye yerleşeceklere. ÖSYM tarafından 2021 yılında 31 Ağustos’ta yayınlanan ÖSYM ek tercihleri bu yıl üniversite kayıtları tamamlandıktan sonra yapılacak.
İçerik Başlıkları
    • Üniversite Kayıtları Ne zaman Yapılacak?
    • Üniversite Ek Tercih Nedir?
    • Üniversite Ek Tercih Nasıl Yapılır?
    • 2022 YKS Ek Yerleştirme Ne Zaman?
    • YKS Ek Tercih Ücreti Ne Kadar?
    • ÖSYM YKS 2022 Boş Kontenjanlar Ne Zaman Açıklanacak? Üniversite Boş Kontenjanları Nasıl Öğrenebilirim?

YKS sonuçları açıklandı. Binlerce öğrenci üniversiteye yerleşti sıra geldi ek tercih yapıp üniversiteye yerleşeceklere. ÖSYM tarafından 2021 yılında 31 Ağustos’ta yayınlanan ÖSYM ek tercihleri bu yıl üniversite kayıtları tamamlandıktan sonra yapılacak. 2022 yılı sonuçlarına göre üniversitelerin kontenjanlarının %99 doldu. En çok kontenjan açığı KKTC’de bulunmaktadır.

ösym sinav sonucu

Üniversite Kayıtları Ne zaman Yapılacak?

ÖSYM takvimine göre üniversite kayıt tarihleri 22 ve 26 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Üniversite Ek Tercih Nedir?

Üniversite kayıtları tamamlandıktan sonra üniversitelerde kalan boş kontenjanlara yerleşecek kalan öğrencilerin yerleştirilmesidir. Üniversite kayıt sürecinde kayıt yaptırmayan öğrencilerin ve dolmayan kontenjana göre öğrenci alımı yapılmaktadır.

Üniversite yerleştirmelerinde bir yükseköğretim programına yerleştirilen öğrenci tekrar ek tercih yapamamaktadır.

Üniversite Ek Tercih Nasıl Yapılır?

Ek tercihler ÖSYM internet sitesi üzerinden veya ÖSYM adaylar işlemleri mobil uygulaması üzerinden yapılmaktadır. Sisteme ÖSYM şifreniz ve T.C Kimlik Numaranız ile girebilirsiniz.

ek tercih

2022 YKS Ek Yerleştirme Ne Zaman?

Ek yerleştirme tercihleri üniversite kayıtlarından sonra yapılmaktadır. Tarih ÖSYM sitesinde açıklanacaktır. Üniversite kayıtları 22 Ağustos 2022 tarihinde başlıyor.

 2022-YKS Ek Yerleştirme Takvimi'ne göre, ek yerleştirme tercihleri 7-13 Eylül'de yapılacak.

YKS Ek Tercih Ücreti Ne Kadar?

 Ek tercih ücreti ÖSYM tarafından 30,00 TL olarak belirlenmiştir. Ücretini yatırmayanların ek tercihleri geçersiz sayılacak. Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmamaktadır. Adaylar 24 tercih yapabilecekler.

ÖSYM YKS 2022 Boş Kontenjanlar Ne Zaman Açıklanacak? Üniversite Boş Kontenjanları Nasıl Öğrenebilirim?

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre üniversiteye 850 bin öğrenci yerleşti. 2022 yılında toplam üniversite kontenjanı 1 milyon 22 bin 45 olduğu açıklanmıştı.  Sınava giren öğrenci sayısı ise 2 milyon 900 bin kişi. Henüz ÖSYM boş kontenjan ile ilgili açıklama yapmadı. Ek tercihlerle ilgili ek tercih kılavuzu 2022 ÖSYM sitesi üzerinden yayınlanacak.

Ek tercih kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız. 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.