Arama yapın

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı
Sinan Daşpınar
İçinde büyük heykellerin bulunduğu Nemrut Dağı hakkında merak ettiğiniz her şeyi ucuza araç kiralama yapabileceğiniz Miniyol anlattı!
İçerik Başlıkları
    • Nemrut Dağı Nerede?
    • Adıyaman’a Nasıl Gidilir? Adıyaman’a Ulaşım
      • İstanbul Adıyaman arası kaç km? 
      • Ankara Adıyaman arası kaç km? 
      • Antalya Adıyaman arası kaç km? 
      • İzmir Adıyaman arası kaç km? 
    • Adıyaman Otel Konaklama
    • Nemrut Dağı Gezi Planı
    • Nemrut Dağı’ndaki Heykeller
Orta Anadolu’nun derinlerinde bulunan Nemrut Dağı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Türkiye’nin en çok ziyaretçi ağırlayan yerlerinden birisidir. Gün batımı manzarasını ve arkeolojik kalıntıları görmek için gelen insanların akınına uğramaktadır. Adıyaman gezilecek yerler denince ilk akla gelen Nemrut Dağı’nı özel kılan şeyi gelin birlikte öğrenelim. 
 
nemrut dağı

Nemrut Dağı Nerede?

Ülkemizin Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunur. Adıyaman merkez ile dağın uzaklığı 73,4 kilometredir. Adıyaman - Diyarbakır yolundan gidilen dağa yolculuk, bir saat yirmi dakika sürmektedir.
 
Adıyaman araç kiralama seçeneklerine buradan ulaşın!

Adıyaman’a Nasıl Gidilir? Adıyaman’a Ulaşım

İstanbul Adıyaman arası kaç km? 

İstanbul ve Adıyaman oldukça uzaktır. İki şehir arasındaki uzaklık 1.181 kilometredir. İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, O-4 karayolu ile 14 saat 30 dakikada Adıyaman’a gidebilirsiniz. 

Ankara Adıyaman arası kaç km? 

Ankara ve Adıyaman arasındaki mesafe İstanbul'a göre daha yakın olsa da yine de uzaktır. İki şehir arası uzaklık 733 kilometredir. Ankara’dan Adıyaman için yola çıkanlar, Ankara oto kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D260 üzerinden 9 saat içerisinde bu kadim şehri rahatlıkla gezme fırsatına sahip olabilirsiniz.

Antalya Adıyaman arası kaç km? 

Bu kadim şehri tanımak isteyenler Antalya kiralık araba seçeneklerinden faydalanarak E90 otoyolu ile yaklaşık 11 saat içerisinde Adıyaman’a ulaşabilirler. Antalya ve Adıyaman arası ise yaklaşık 932 kilometredir.

İzmir Adıyaman arası kaç km? 

İzmir’den Adıyaman’a gitmek için D300/E96 otoyollarını kullanmanız gerekmektedir. İki şehrin uzaklığı 1.224 kilometredir. İzmir araba kiralama seçeneklerini inceleyerek, yolculuğunuzun konforunu koruyun ve şehir içi - şehir dışı yolculuklarınızı dert etmeyin. 
 
nemrut dağı adıyaman

Adıyaman Otel Konaklama

Nemrut Dağı’nı ve ören yerlerini görmek, çevre hakkında etraflı bir araştırma yapmak isteyenler Adıyaman’ı günü birlik seyahat olarak değil konaklamalı gezi planlarına dahil etmeliler. Konaklama seçenekleri her bütçeye, her aileye ve her insana uyacak seçenekler sunmaktadır.
▪ Adıyaman Antiochos Otel
▪ Hilton Garden Inn Adıyaman
▪ Samos Hotel Adıyaman
▪ Rabat Otel Adıyaman
▪ Bozdoğan Otel Adıyaman
▪ Dedeoğlu Otel Adıyaman
 
Miniyol’un Adıyaman Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden yararlanın!

Nemrut Dağı Gezi Planı

Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de uğrak yeri olan Nemrut Dağı bir cazibe merkezi gibi görünüyor. Yerli turistlerin tercih sebepleri az çok bilinse de yabancı turistlerin gösterdiği hayret edilesi rağbetin sebebinin Türkiye gezi tanıtım broşürleri kapağında yer alan Apollon’un başının fotoğrafının  olmasıdır. Kalıntılar, Helenistik dönemin izlerini taşıyan Nemrut Dağı’nda bulunan antik yerleşim yerine aittir. 
 
 
Kommagene Krallığı ise M.Ö. 163-M.S. 72 yıllarında  varlığı görülen bu antik şehir Seleukos ve Roma İmparatorlukları arasında yer alan küçük bir devletmiş. Kommagene Krallığı, Toros Dağları ile Fırat Nehri arasında konumlanmaktaydı. Sonraları Bizans’la savaşa giren krallık, savaşı kaybetmiş ve yıkılmıştır.
 
Peki, Nemrut Dağı’nı bu kadar önemli yapan şey ne? Nemrut Dağı gizemi nedir?
 
nemrut dağı gizemi
 
▪ Mezarlık, Kral’ın oğlu 1. Antiochos tarafından M.Ö. 1 yüzyılda yaptırılan anıt, tanrılara ve atalarına bağlılığı temsil etmektedir. Bölge, iki teras şeklinde inşa edilen ören yerinde yapılan anıtsal taş heykellerden oluşmaktadır. Kartal ve aslan gibi heykelleri farklı dinlerdeki tanrıları temsil ediyor.
 
▪ Nemrut Dağı ören yerinde bulunan Tümülüs içerisindeki yazıtlardan edinilen bilgiye göre kralın mezarı da buradadır. Fırat Nehri’ne bakan noktada inşa edilen Tümülüs, Kommagene Krallığı’na bakmaktadır. Tümülüsün ağzını kapatan kaya parçaları nedeniyle içerisine giriş yapılamamaktadır.

Nemrut Dağı’ndaki Heykeller

nemrut dağı heykeller

Nemrut Dağı heykellerini ilk bulan kişi Alman mühendis Karl Sester olsa da bulduğu bu ören yerinin Asur Harabeleri olduğu kanısına varmıştır. 19. yüzyılda yapılan bu tespitten sonra 1883 yılında Osman Hamdi Bey ören yerini incelemiştir. 20. yüzyıl ortalarında Amerikan Arkeolog Therasa Goell ve yine Alman arkeolog Karl Doerner kazı çalışmalarına devam etmiştir. Burada bulunan heykeller kireç taşından ve 8 ile 10 metre yüksekliğinde yapılmıştır. Nemrut Dağı ören yerinde kurulan krallığın son bulmasıyla heykeller yaklaşık iki bin yıl gizli kalmıştır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.