Arama yapın

Marş Dinamosu Nedir? Ne İşe Yarar?

Marş Dinamosu Nedir? Ne İşe Yarar?
Ömer Keskinsoy
Araçların çalışması için gerekli parçalardan biri olan marş dinamosu hakkında bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Marş Dinamosu Nedir?
    • Marş Dinamosu Ne İşe Yarar?
    • Marş Dinamosu Neden Bozulur?
    • Marş Dinamosu Bozulursa Ne Olur?
    • Marş Dinamosu Arızası Nasıl Belli Olur?
    • Marş Dinamosu Bozuk Olan Araba Nasıl Çalıştırılır?
Bir araba motorunun çalışması için birçok parçaya ihtiyacı vardır. Marş motoru bu parçalardan sadece biridir. Peki arabanın çalışması için gerekli olan bu marş dinamosu nedir? Marş dinamosu ne işe yarar? Marş dinamosu bozulursa ne olur? Marş dinamosu arızası nasıl belli olur?Marş dinamosu bozuk olan araba nasıl çalıştırılır? Araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak marş dinamosu hakkında merak ettiğiniz sorulara cevap vereceğiz. Keyifli okumalar dileriz.
marş dinamosu nedir

Marş Dinamosu Nedir?

Kısaca içten yanmalı motorların çalışmasını sağlayan parça olarak tanımlanan marş dinamosu, krank dişlisini döndüren gücü üreten bir dinamodur. Marş dinamosu, arabayı çalıştırma sürecinin verimli olmasına yardımcı olduğundan, arabanın önemli bir parçasıdır.
Örnek vermek gerekirse, benzinli ağaç testerelerini çalıştırmak için hızla bir ip çekilir ve bunun sonucunda testere motoru çalışır. Ya da bazı motosikletlerde, sürücü ayağıyla pedala sertçe basar ve motor çalışır. Bütün bunlar motorun ilk çalışma hareketini yapması içindir. Marş dinamosu, motorun kas gücüne ihtiyaç duymadan ilk çalışması için hareket sağlamasını sağlayan bir parçadır.

Marş Dinamosu Ne İşe Yarar?

Marş dinamosu, motoru çalıştırmak için ilk elektrik patlamasını sağlamak adına kullanılan bir tür elektrik jeneratörüdür. Marş motoruna güç vermek için kullanılan düşük voltajlı bir akım üretir ve ardından motoru çalıştırmak için akımı döndürür.

Marş Dinamosu Neden Bozulur?

Marş dinamosunun arızalanmasının birçok nedeni vardır. Marş dinamosunun bozulmasının bazı nedenleri şunlardır:
  1. Motorun Eskimesi: Marş motorunda marş kömürü denilen parçalar vardır. Bu kömür zamanla tükenir. Sonuç olarak, motorun çalışmamasına neden olur. Marş dinamosunun kömürlerinin değiştirilmesi sorunun ortadan kalkmasını sağlayabilir.
  2. Soğuk Hava: Soğuk havalarda motorun çalıştırılması daha zordur. Marş motoru, kışın motoru çalıştırmak için çok daha fazla güç kullanır. Bu, marş dinamosunun ömrünün kısalmasına yol açar. Bu nedenle marş dinamoları kış aylarında daha sık arızalanır.
  3. Marş Dinamosuna Su Kaçması: Marş dinamosu, motor bloğunun yanında açıkta bulunur. Genellikle kapalı bir mahfaza içinde bulunur. Ancak bir su birikintisinden geçerken marş dinamosunun içine su kaçabilir. Bu da aracın marş dinamosunun arızalanmasına neden olur.
  4. Marş Dinamosuna Yağ Sızıntısı: Motordaki yağ sızıntıları, marş dinamosunun arızalanmasına neden olabilir. Bu tür bir sızıntı, yağın marş mahfazasına girmesine ve motor milinin komütatör alanını kaplamasına neden olabilir.
marş dinamosu arızası

Marş Dinamosu Bozulursa Ne Olur?

Marş dinamosunun bozulması durumda araç marş basmaz ve hareket etmez. Marşa bastığınız anda araçtan değişik bir ses çıkar. Marş motoru hızlı bir şekilde döneceği için motor çalışmaz.
Bu durumda insanların aklına “marş dinamosu tamir edilir mi?” sorusu gelmektedir. Bunun cevabı ise evet. Tamir edilebilen bir parça olan marş dinamosunun, daha büyük sorunlara yol açmadan önce tamir edilmesi gerekmektedir.

Marş Dinamosu Arızası Nasıl Belli Olur?

Marş dinamosunun arızalı olduğunu anlamanıza yardımcı olabilecek bazı işaretler şunlardır:
  1. Kontak Çevrilmesine Rağmen Aracın Çalışmaması: Aracı çalıştırmak için kontak çeviriyorsanız ve buna rağmen araç çalışmıyorsa bunun en yaygın nedeni marş dinamosunda bir arıza olmasıdır.
  2. Arabanın Aküsü Dolu Olmasına Rağmen Çalışmaması: Marş dinamosunun arızalı olduğunun en belirgin işareti budur. Akünün tamamen dolu olup olmadığını hızlı bir şekilde kontrol etmek için, arabanın farlarını veya müzik sistemini açabilirsiniz. Aküde bir sorun yoksa muhtemelen marş dinamosu arızalanmıştır.
  3. Garip Tıklama Sesleri: Belirgin bir tıklama sesi, marş motorunun bozuk olduğunu gösterebilir. Bu sesin sebebi akünün bitmesinden de kaynaklanabilir. Bunun için ilk olarak akünüzün dolu olup olmadığını kontrol edin.
  4. Aracın Çalışmasının Uzun Sürmesi: Aracı çalıştırmak için birden fazla kez denemek zorunda kalıyorsanız, bu durum marş dinamosunda bir arıza olduğunun bir göstergesi olabilir.
  5. İç Işıkların Sönmesi: Arabayı çalıştırdığınızda iç aydınlatmanız sönüyorsa, marş motorunda kısa devre olduğunu gösterebilir. Bu, marş motorunun aşırı akım çekmesine ve aracın geri kalan sistemleri için daha da az güç bırakmasına neden olur.

Marş Dinamosu Bozuk Olan Araba Nasıl Çalıştırılır?

Çok sık duyulan bir tabir olan vurdurma, marş dinamosunun bozuk olması durumunda uygulanan yöntemdir. Vurdurma yöntemi ile araç itilerek hızlanması amaçlanır. Belli bir ivmeye ulaşan araç, ikinci vitese geçirilerek debriyaj bırakılır ve araç çalışır.
Eski model ve manuel vites araçlarda uygulanan bu yöntemin yeni model arabalarda ve otomatik vites arabalarda uygulanması kesinlikle önerilmemektedir. Araçlarda kontrol ünitesi hasarı meydana gelebilir ve bunun sonucunda yüksek bedelli tamir ücreti ödeyebilirsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.