Arama yapın

Maldivler Yapmanız Gerekenler

Maldivler Yapmanız Gerekenler
Sinan Daşpınar
Mükemmel bir tatil için birçoğumuzun hayali Maldivler’dir. Miniyol da bu hayalini gerçekleştirecekler için Maldiv plajları hakkında yazdı ve orada neler yapılabilir önerisi verdi.
İçerik Başlıkları
    • Sörf Yapın
    • Dalış Yapın
    • Denizaltı Keşfi Yapın
    • Kutsal Yerleri Görün
    • Yerel Adaları Tanıyın
    • Tekne Yolculuğu

Hindistan cevizi ve sarı tuna balığıyla ünlü Maldivler, Hindistan’ın güney batısında bulunur. Deniz seviyesinden iki metre yükseklikteki adalar, bembeyaz kumuyla ünlü ve mavinin her tonunu bulabileceğiniz lagünü ile size berrak bir deniz vaat ediyor. Maldivler’in toplam ülke yüzölçümünün sadece %4’ü karadır. Geri kalan yüz ölçümünü ise mercan deniz, kayalıklar, lagünler kaplamaktadır.

 
Maldiv Cumhuriyeti 1200 adadan oluşan bir devlettir. 1200 adanın sadece 281’i insan yaşamına uygundur. Hint-Aryan kökenden gelen Maldivilerin nüfusunun %97'si Müslümandır. Devlet başkanlık tipi cumhuriyet ile yönetilmektedir. Maldivler’e 12. yüzyılda İslam’ı getiren Kuzey Afrikalı kaşif Abu Al Barakat’ın mezarı da burada bulunmaktadır.
  • Sörf Yapın

Eşsiz doğa harikası ve güzel denizi; Maldivler’e giden birçok ziyaretçinin oraya gitmesindeki en önemli nedendir. Maldivler’de bireysel olarak sörf yapabileceğiniz gibi özel sörf dersleri alabileceğiniz birçok seçenek de vardır. Bu özel ders verenlerin en ünlüsü; Avustralyalı bir şirket olan Tropicsurf’dür. Anantara ve Four Seasons’da eğitmenlere sahip olan şirket atoller arasındadır. Bu iki şirket de dalgalarıyla meşhur özel plajlara müşterilerini helikopterle taşıyor. Sizler ders alırken şirketin deneyimli ekibi tarafından videoya alınabilirsiniz ve Maldiv plajları içinde harika bir anı bırakabilirsiniz.
  • Dalış Yapın

1192 ada ve 26 mercan adalar grubundan oluşan Maldivler’de birçok dalış merkezi bulunmaktadır. UNESCO tarafından koruma altına alınmış mercan ada dalış yapmayı daha cazip kılıyor. Maldivler’de bulunan tüm tesislerde PADI dalış sertifikalı su sporları merkezi bulunmakta ve sizlerin güvenliği için son model özel ekipmanlar kullanılmaktadır. Denizinde bulunan mercanlar sayesinde renkli ve bir o kadar da canlı olan denizaltı aynı zamanda içinde birçok batık gemi barındırıyor. Size de bu berrak Maldiv plajları içinde dalış yapmak kalıyor. Dalış için dalış merkezlerine ya da tekne, yat gibi konaklamalı dalış bölgelerine tur düzenleyen şirketler vardır. İsteğinize göre bunlardan birine dahil olmanız dalış yapmak için yeterli olacaktır. Hemen hemen her daldığınız da dev akyalar, deniz şeytanı, balina, köpek balıkları ve resif köpek balıklarını görmek yüksek bir olasılıktır. Üstelik profesyonel dalıcı olmadan da bunu başarabilirsiniz
 
maldivs
  • Denizaltı Keşfi Yapın

 
Maldivler su ülkesi olarak tanındığı için denizde birçok deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır. Adını dahi duymadığınız deniz canlılarını denizaltı keşfi sırasında görerek yaşayarak öğreneceksiniz. Denizaltı keşfi için tüplü dalışı önerisi bu işin olmazsa olmazıdır. Bunun nedeni herhangi bir tecrübeye sahip olmanız gerekmemesinden kaynaklanıyor. Anlaştığınız uzman dalgıçların yanında güvenle dalış yaparken, onlar size göz kulak olacaklardır. 
  • Kutsal Yerleri Görün

Baş yazımızda da bahsettiğimiz gibi nüfusu %97 Müslüman olan bir ülkede gezilecek birçok kutsal mekan da vardır. Kentin her yerinden görülen Altın varaklı Büyük Cuma Camisi mutlaka gezilmesi gereken kutsal mekanlardan birisidir. 17. yüzyıldan günümüze dek ayakta kalabilen Eski Cuma Camii anlamına gelen Hukuru Miskiy ise kentin en eskisidir. Sultan İbrahim İskender tarafından yaptırılan ve kentin yüzyıllardır en büyük tapınağı konumunda olan caminin iç odalarının duvarları mercanlarla süslü ve üzerlerinde Arapça kutsal yazılar bulunuyor. Bu camiye sadece ibadet için girilebilir olsa da camiyi süsleyen mercanları yakından incelemenizi tavsiye ederiz.
  • Yerel Adaları Tanıyın

Maldivler’de insan yaşamı bulunan adaları; yerleşim olan adalar ve turizm adaları şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Yerli halkın yaşadığı adalarda kılık kıyafetten tutun da yeme- içme, alkol tüketimi gibi bir dizi hareketlerinizde daha dikkatli olmanızı yerel halk bekleyecektir. Bunun iyi tarafı ise turizm adalarına göre daha ucuz tatil yapma imkanı sunmuş olmasıdır. Turizm adalarında bulunan her bir ada bir otel tarzında hizmet sunmaktadır. Durum böyle olunca Turizm adalarında sunulan hizmetlerde neredeyse birbiriyle yarışır durumda denilebilir. Bu oteller misafirlerinin tatilleri boyunca sıkılmaması için birçok aktivite düzenlemektedir.
Turizm adalarından birkaçını şöyle sıralayabilmek mümkün.
 
Male Adası (Başkent): Maldivler’in uluslararası havalimanı burada bulunmaktadır. Maldivler’e gelip alışveriş deneyimini yaşamamak akıl karı değil diyen ziyaretçiler hem alışveriş hem de tarihi birkaç noktayı deneyimlendirebilir. 
 
Safari Adası: Bu adanın ünü diğerlerine göre daha romantik, sakin ve huzurlu olmasıdır. Sakin, huzurlu ve romantik olmasındaki neden gelen ziyaretçilerin daha çok balayı yapmak için burayı tercih etmelerinden kaynaklanmaktadır. Romantizmin yanı sıra şnorkelden tüple dalmaya, kano gezintilerine kadar her türlü aktivite ziyaretçiler için organize edilmektedir. 
 
Thulhagiri Adası: Deniz üstünde yüzüyormuş gibi bir his ve görüntü veren bungalovlarda deniz keyfini deneyimlemek bir harika olacaktır. İsteğe göre bungalovdan veya direkt denize girerek suyun tadını çıkarmak eşsiz bir deneyim yaşatacaktır. 
 
Vilu Reef Adası: Balayı adalarından bir diğeridir. Sakin, sessiz huzurlu bir ortamın yanı sıra tropikal yeşillik ve berrak sularda romantik bir balayı geçirmek isteyen ziyaretçiler için ideal bir seçim olacaktır.
 
Krumba: Maldivler’de 49 yıl önce turistik amaçlarla kullanılmaya başlanan Krumba Adası “turizme açılan ilk ada” unvanına sahiptir. Kurumba’nın Türkçe karşılığı “Hindistan cevizi” demektir. Adadaki Hindistan cevizi çokluğundan dolayı adanın ismine Hindistan cevizi denmiştir. Yüzme havuzu da olan Krumba Adası denizinde köpek balığı görebilirsiniz ancak bu türü saldırgan değil ve kesinlikle zara vermemektedir.
 
Kurumathi: Ünlülerin adası diye anılmasındaki en büyük etken yakın zamanlara dek Hollywood ya da gösteri dünyasının ve futbolcular başta olmak üzere tanınmış sporcuların tercih ettiği bir ada olmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye de “Kara Şimşek” adıyla izlenen dizinin başrolü David Hasselhof’un da adanın müdavimleri arasında olduğu söyleniyor. 
  • Tekne Yolculuğu

Adaya geldikten sonra ister günü birlik isterseniz konaklamalı turlarla tekne yolculuğu yapabilirsiniz. Bu yolculuk sorasında farklı Maldiv plajları içinde birçoğunu görebilir, farklı deneyimler yaşayabilirsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.