Arama yapın

Lokal Boya Nedir?

Lokal Boya Nedir?
Büşra Kurnaz
Lokal boya nasıl yapılır? ve Lokal boya işlemi anlaşılır mı? soruları araç sahiplerinin aklında soru işareti oluşturan sorulardandır. İşte bu yazımız lokal boyayla ilgili aklınızdaki tüm soru işaretlerini kaldıracak. Miniyol keyifli okumalar diler!
İçerik Başlıkları
    • Araçlarda Lokal Boya 
    • Lokal Boya Nasıl Yapılır? 
    • Lokal Boya Nasıl Anlaşılır? 
    • Araçta Lokal Boya İşlemi Ne Kadar Sürer? 
    • Lokal Boya Belli Olur mu?
    • Lokal Boya Ekspertizde Çıkar mı? 
    • Lokal Boya Aracın Değerini Düşürür mü?
      • Kiralık Araçlarda Lokal Boya 
Araçlar kazalarda ve kaza dışı durumlarda farklı hasarlar alabilmektedir. Küçük kazaların yanı sıra park halinde bulunan araçlar farklı sebeplerden çizilebilmekte, araçlarda boya dökülmeleri yaşanabilmekte ya da ufak kazalar sebebiyle araçlarda bölgesel olarak boya yapılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Tüm bu sebeplerden kaynaklı olarak aracınıza lokal boya işlemi yaptırmak isteyebilirsiniz. Peki lokal boya nedir? 
 

Araçlarda Lokal Boya 

Lokal boya, araçta boyaya ihtiyaç duyulan belirli bir bölgenin kısmi olarak boyanmasına denmektedir. Lokal boya işleminde aracın tüm boyası değiştirilmeden yalnızca boyaya ihtiyaç duyulan kısım boyanmaktadır. 
 
Araçta hasar alan, çizik bulunan ya da rengi solan bölgelere lokal boya işlemi uygulanabilmektedir. 
 

Lokal Boya Nasıl Yapılır? 

arabada-lokal-boya-nasil-yapilir

Lokal boya işlemi aracın hasar miktarına göre karar verilerek uygulanmaktadır. Araçta lokal boya yapılabilecek alan yetkili servis ya da usta tarafından belirlendikten sonra lokal boya uygulaması yapılabilir. 
 
Lokal boya uygulaması gerçekleştirilmeden önce boyaya ihtiyaç duyulan alan zımpara yardımıyla eski boyasından tamamen arındırılmaktadır. Ardından zımpara yapılan alana macun sürülmekte ve macunun kuruduktan sonra astar atılmaktadır. Lokal boya işlemine geçmeden önce aracın boya gerektirmeyen diğer alanlarına boya gelmemesi için maskeleme yapılması gerekir. Maskeleme işleminin ardından lokal boya işlemi gerçekleştirilir. Boyanın kuruduktan sonra son dokunuş olarak pasta işlemi yapılır ve boyanın parlaklığı verilir. 
 
Lokal boya uygulaması yaptırmadan önce bir uzman görüşü almanızda fayda olacaktır. Tecrübesiz kişiler tarafından yapılacak olan lokal boya işlemi aracınıza daha fazla zarar vererek hasarı büyütebilmekte ve aracınızın değerinin düşmesine sebep olabilmektedir. 
 

Lokal Boya Nasıl Anlaşılır? 

Lokal boya işlemi genellikle çıplak gözle fark edilememektedir. Fakat lokal boya işlemleri kaporta boya cihazı tarafından anlaşılabilmektedir. Araç üzerindeki boya cinsini ve kalınlığını ölçen bu cihaz sayesinde lokal boya tespit edilebilir. Alanında uzman bir usta ya da yetkili servis elemanları tarafından lokal boya işlemi yapılıp yapılmadığını daha sağlıklı bir şekilde öğrenebilirsiniz. 
 

Araçta Lokal Boya İşlemi Ne Kadar Sürer? 

lokal-boya-yaptirmak-kac-gün-sürer

Aracına lokal boya yaptıracak kişiler sıklıkla boyama işleminin ne kadar süreceğini merak etmektedirler. Lokal boya işlemi birkaç adımdan oluşan bir işlemdir. Araçta bu adımlar uygulanırken daha sağlıklı bir sonuç alınabilmesi için kuruma süreleri doğru ayarlanmalı ve lokal boya işlemi aceleye getirilmemelidir. Lokal boyama, işlem esnasında aracın kalan kısımlarındaki boyayla renk farkı olmaması adına oldukça dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
 
Lokal boya yapılırken zımpara işleminin ardından macunun tamamen kuruması için belirli bir süre gerekmektedir. Macun ve boya işleminin kuruması yaklaşık olarak 2 gün sürebilmektedir. Ardından pasta ve cila işlemi de 1 günde yapılmaktadır. Tüm işlemler herhangi bir aksaklık olmadığı sürece toplamda 3 gün içinde tamamlanabilmektir. 
 
Daha sağlıklı bir sonuç alabilmek adına lokal boya işleminde acele edilmemesini ve bir uzmana yaptırılmasını tavsiye ederiz.
 

Lokal Boya Belli Olur mu?

Lokal boya işlemi alanında uzman bir kişi tarafından yapıldığında genellikle ilk bakışta anlaşılmamaktadır. Ancak metalik ve sedefli boya işlemleri çok profesyonel şekilde yapılsa dahi dikkatli bakıldığında anlaşılabilmektedir. 
 

Lokal Boya Ekspertizde Çıkar mı? 

ekspertizde-lokal-boya-anlasilir-mi

Lokal boya işlemi araca boya kontrolü yapıldığında cihazla bakılacağı için ekspertizde lokal boyalı kısım anlaşılmaktadır.
 

Lokal Boya Aracın Değerini Düşürür mü?

Lokal boya işleminin yapıldığı alanın büyüklüğüne ve parçanın önemine göre değişmektedir. Ancak genellikle küçük alanlara lokal boyama işlemi uygulandığı için aracın değerini çok fazla düşürmeyecektir. 
 

Kiralık Araçlarda Lokal Boya 

Araç kiralama işlemi yaparken aklınızda araçların bakım ve kontrollerinin tam yaptırılmış olup olmadığı sorusu canlanmış olabilir. Miniyol'un tüm tedarikçi firmaları araç kiralama sektörünün lider firmaları arasında yer almaktadır. Yerel ve global araç kiralama firmalarıyla çalışan Miniyol'un tüm kiralık araçlarının bakım ve kontrolleri düzenli olarak yaptırılmaktadır. Miniyol'dan araç kiralarken düşünmeniz gereken tek şey konforunuz olacaktır. Kriterlerinize en uygun kiralık arabayı Miniyol'dan 3 adımda kiralayarak konforlu yolculuğunuzun tadını çıkarabilirsiniz. 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.