Arama yapın

Kosova Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kosova Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sinan Daşpınar
Kosova küçük bir ülkedir. Bu küçük ülkenin adını sık sık duysak dahi çoğu zaman hakkında pek bir fikrimiz olmaz. 2008 senesine kadar Sırbistan’a bağlı olmuş ve 2008 senesinden sonra özgürlüğünü ilan etmiş bu ülkede gezilecek pek çok turistik bölge bulunmaktadır.
İçerik Başlıkları
    • Kosova Nerede?
    • Kosova'ya Nasıl Gidilir?
    • Kosova Bayrağı ve Temsil Ettikleri
    • Kosova Para Birimi Nedir?
    • Kosova'nın Dini Nedir?
    • Kosova'nın Başkenti Neresi?

Kosova küçük bir ülkedir. Bu küçük ülkenin adını sık sık duysak dahi çoğu zaman hakkında pek bir fikrimiz olmaz. 2008 senesine kadar Sırbistan’a bağlı olmuş ve 2008 senesinden sonra özgürlüğünü ilan etmiş bu ülkede gezilecek pek çok turistik bölge bulunmaktadır. Bu bölgeleri oto kiralayarak gezebilirsiniz. Bölge halkının bir kısmını da Türkler oluşturur ve bu sebeple hepimizin az çok bilgi sahibi olması gereken bir ülkedir. Turistik pek çok bölgesi olmasına rağmen Kosova’da deniz bulunmaz. Bayrağında bulunan altı adet yıldız içinde Türk’lerinde bulunduğu 6 milleti temsil eder ve Kosova hakkında pek çok bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

 
Kosova Güneydoğu Avrupa’da bulunur ve toprakları Sırbistan’da yer alır.  Bu ülkenin denize sınırı bulunmaz. Kosova gerek Sırpların gerekse Arnavutların kültürel kimlikleri bakımından oldukça büyük önem arz eden bir bölgedir. 1990 bir harp yaşayan Kosova, Birleşmiş Milletler sorumluluğunda olsa dahi, topraklarının nihai statüsü hala belirlenmiş değildir. Uzun seneler boyu Sırbistan hükümetinin egemenliği altında yaşamış olan Kosova 2008 senesinde özgürlüğünü ilan etmiştir. Geçmiş zamanlarda Osmanlılar, Romalılar ve Bizanslılara da ev sahipliği yaptığı bilinen Kosova toprakları günümüzde iki milyona yakın nüfusu ile Balkanların popüler seyahat rotalarından biri haline gelmiştir. Sahip olduğu tatlı görünümü, sessiz sakin sokakları, ilginç tarihi yapıları ve müthiş yemekleri ile turistlerce dikkat çeken bir bölge olma özelliği barındırmaktadır. Kosova hakkında bilinmesi gereken temel bilgileri buyurun birlikte inceleyelim.
 
Kosova’da gezilecek yerleri incelemek için ise linke tıklayın!
 
Kosova

Kosova Nerede?

Kosova Balkanlar'da yer alan bir ülkedir ve dünyada kısıtlı tanınırlığa sahiptir. Denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan ile sınır komşusudur, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile sınır komşusudur ve batıda ise Karadağ ile sınır komşusudur.

Kosova'ya Nasıl Gidilir?

Balkan ülkelerinde araç kiralama eyleminin kolay olması sebebiyle bir araç kiralayarak balkan ülkelerini geze geze Kosova’ya gitmek çok keyifli olacaktır ancak kısıtlı bir zamanınız varsa ve direkt Kosova’ya gitmek istiyorsanız uçak tercih edebilirsiniz.

Kosova Bayrağı ve Temsil Ettikleri

Kosova bayrağı mavi bir fon üzerine 6 adet yıldız ve onun hemen altında yer alan Kosova haritasından oluşur. Altı yıldızın anlamı ülkede Türkler içinde olmak üzere yaşayan altı etnik grubu temsil etmektedir. Türkler dışındaki diğer etnik gruplar; Arnavutlar, Sırplar, Goralılar, Rumlar ve Boşnaklardır.

Kosova Para Birimi Nedir?

Kosova, 2008 yılında resmi bir biçimde tanınmaya başlandı ve para birimi olarak Euro tercih edildi.

Kosova'nın Dini Nedir?

Komünist dönemin sona ermesinin ardından din kavramı Kosova'da canlanmıştır. Bugün, Kosova halkının  %90-92'si pek çoğu etnik Arnavutlardan oluşan Müslümanlardır. Kosova'daki diğer Müslüman grupların ise Boşnaklar, Goralılar ve Türkler olduğu bilinmektedir.

Kosova'nın Başkenti Neresi?

Priştine veya Piriştina ismiyle Kosova'nın başkenti aynı zamanda ülkenin en büyük ilidir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.