Arama yapın

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir? 

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir? 
Büşra Kurnaz
Sürüş güvenliğini arttıran Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır? sorularını bu yazımızda sizler için yanıtladık. Keyifli okumalar dileriz!
İçerik Başlıkları
    • Kör Nokta Nedir? 
    • Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir? 
    • Kör Nokta Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır? 
    • Kör Nokta Uyarı Sistemi Ne İşe Yarar? 
    • Kör Nokta Uyarı Sistemi Sonradan Takılabilir mi? 
    • Kör Nokta Uyarı Sistemini Kim Bulmuştur? 
    • Kör Nokta Uyarı Sistemi Arızası 
    • Kör Nokta Uyarı Sistemi Ne Kadar? 
    • Kiralık Araçlarda Kör Nokta Uyarı Sistemi 

Kör nokta uyarı sistemi araç kullanıcıları tarafından sıklıkla merak edilen bir kavramdır. Sürüş güvenliği açısından büyük önem arz eden kör nokta uyarı sistemi; 2003 yılında ilk defa kullanılmasının ardından birçok araç modelinde kullanılmaya başlanmıştır. Ancak kör nokta uyarı sisteminin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını açıklamadan önce kör nokta kavramının ne olduğuna değinmek lazım. Peki trafikte kör nokta ne anlama gelmektedir? 

Kör Nokta Nedir? 

kor-nokta-nedir

Trafikte araçların şerit değiştirmesi esnasında, aracınızın yan ve dikiz aynalarından şerit değiştiren aracın göremeyeceğiniz noktaya gelmesine kör nokta denmektedir. Trafik kazalarının birçoğu kör nokta sebebiyle oluşmaktadır. Bu sebeple trafik güvenliği açısından önem arz eder. 

Kör nokta oluşması normal aynalar tarafından teknik olarak engellenememektedir. Kör nokta uyarı sistemi, kör nokta sensörleri ve ek aynalarla kör nokta oluşmasının önüne geçmektedir. Bir diğer yöntem olarak geri görüş kameraları da kullanılmaktadır. 

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir? 

Kör nokta uyarı sistemi; görüş açınız içerisinde kalmayan tehlikeleri ve olası kaza durumlarını ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Kör nokta uyarı sistemi kamera ve sensörlerle çalışmaktadır. Şerit değiştirme, park etme ve aracın yakınına cisim gelmesi esnasında ikaz ışığıyla sürücüyü uyarır. Güvenlik çemberine giren diğer araçları ve her iki yönden yaklaşan araçları tespit eder. Bu sayede şerit değiştirme esnasında oluşabilecek kaza risklerine en aza indirmeyi sağlar. 

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır? 

Kör nokta uyarı sistemi, aracın arka tamponuna yerleştirilen sensörler sayesinde çalışmaktadır. Bu sensörler araçtan 50 metre mesafe içindeki araç, insan ve cisimleri algılamaktadır. Kamera ve sensörler sayesinde algıladığı cisimleri sürücüye ikaz ışığıyla bildirir. 

Kör Nokta Uyarı Sistemi Ne İşe Yarar? 

kor-nokta-uyari-sistemi-ne-ise-yarar

Kör nokta uyarı sistemi görüş açınız içerisinde kalmayan insan, cisim ve araçları size ikaz ışıkları sayesinde bildirir. Bu sayede trafik ve can güvenliğini arttırır. Sürüş güvenliğinizi maksimum seviyeye çıkarmak adına kör nokta uyarı sistemi, geri görüş kameraları ve ek kör nokta aynaları büyük önem taşımaktadır. 

Kör Nokta Uyarı Sistemi Sonradan Takılabilir mi? 

Kör nokta uyarı sistemi bulunmayan araç sahiplerinin sıklıkla merak ettiği sorulardan biri; kör nokta uyarı sistemi araca sonradan eklenebilir mi? sorusu olmaktadır. Evet kör nokta uyarı sistemi araca sonradan eklenebilmektedir. Ancak bu işlemin biraz maliyetli olduğunu da söylememiz gerekmektedir. 

Kör Nokta Uyarı Sistemini Kim Bulmuştur? 

Kör nokta uyarı sistemi ilk kez 2003 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Volvo tarafından geliştirilmiş bu sistem sayesinde birçok ölümlü ve ağır yaralanmalı kaza engellenmiştir. Kullanılmaya başlandığı günden itibaren istatistiklere bakıldığında %70 civarında kaza oranını azalttığı görülmektedir. 

Kör Nokta Uyarı Sistemi Arızası 

kor-nokta-uyari-sistemi-arizasi

Kör nokta uyarı sisteminiz çalışmadığında öncelikle araç algılayıcılarının temizliğinden emin olmalısınız. Algılayıcılar üzerinde kir, çamur ve kar olmamasına dikkat etmeli ve eğer bunlardan biri bulunuyorsa temizleyip tekrar kontrol etmelisiniz. Ancak arızanın bu sebeplerden kaynaklanmadığını düşünüyorsanız bir uzmana başvurmanızda fayda olacaktır. Aracınızı servis ya da alanında uzman bir ustaya götürerek sorun tespiti yaptırmalısınız. 

Her yıl yaklaşık olarak 1 milyon kadar trafik kazasının kör nokta sebebiyle oluştuğu bilinmektedir. Böyle bir durumda kör nokta uyarı sisteminin hayat kurtarmada oldukça etkili olduğunu görebilmekteyiz. Hem kendi can sağlığınız hem de diğer sürücü ve yayaların güvenliği açısından araç bakım ve kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Kör Nokta Uyarı Sistemi Ne Kadar? 

Aracında kör nokta uyarı sistemi bulunmayan araç sahiplerinin merak ettiği bir diğer konu da kör nokta uyarı sistemlerinin fiyatları olmaktadır. Araç marka ve modeline göre değişkenlik gösteren kör nokta uyarı sistemi fiyatlarının ortalama 10.000₺ - 15.000₺ civarlarında fiyatlandırması bulunmaktadır.

Kiralık Araçlarda Kör Nokta Uyarı Sistemi 

Araç kiralama işlemlerinizde önceliğiniz sizin ve sevdiklerinizin can güvenliği olmalıdır. Bu sebeple araç bakım ve kontrollerinin düzenli olarak yaptırıldığından emin olmadığınız bir rent a car firmasından araç kiralamamanızı tavsiye ederiz.

Miniyol’un tüm araçları kurumsal araç kiralama tedarikçi firmalarından sağlanmaktadır. Global ve yerel kurumsal araç kiralama tedarikçi firmalarıyla çalışan miniyol.com’un tüm kiralık araçlarının bakım ve kontrolleri düzenli olarak yaptırılmaktadır. Siz de sevdiklerinize ve size en uygun kiralık aracı miniyol.com’un 80.000’den fazla araç seçeneği içinden listeleyebilir ve en uygun fiyata kiralayabilirsiniz. Miniyol güvenli sürüşler diler!

miniyola-davet-et-100-tl-kazan

 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.