Arama yapın

Kenan Sofuoğlu Kimdir?

Kenan Sofuoğlu Kimdir?
Ömer Keskinsoy
Türkiye'nin motor sporlarındaki en büyük efsanelerinden olan Kenan Sofuoğlu'nun hayatı ve kariyerini Miniyol olarak sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz!
İçerik Başlıkları
    • Hayatı
    • Kariyerinin İlk Yılları
    • Supersport ve Superbike Kariyeri
    • Supersport Kariyer İstatistikleri

Türk motosiklet yarışçıları arasında efsanevi bir isim olan Kenan Sofuoğlu, 25 Mayıs 1984 tarihinde Akyazı, Sakarya'da doğdu. Büyük bir hırs ve yetenekle dolu kariyere sahip olan Sofuoğlu, genç yaşta motosikletlere olan tutkusunu keşfetti. Sofuoğlu, kısa sürede ulusal ve uluslararası arenalarda büyük başarılar elde etti. Kenan Sofuoğlu, Türkiye'yi motosiklet yarışlarında temsil etmekle kalmayıp, dünya çapında tanınan ve saygı duyulan bir isim haline geldi. Araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizlere Sofuoğlu'nun hayatı, kariyeri ve motor sporlarındaki çığır açan başarıları hakkında bilgiler vereceğiz.

Hayatı

Kenan Sofuoğlu'nun hayatı

25 Mayıs 1984 tarihinde Akyazı, Sakarya'da doğan Kenan Sofuoğlu, enerjik ve maceracı bir çocuk olarak büyüdü. Ailesi tarafından desteklenen ve cesaretlendirilen Kenan, genç yaşlardan itibaren motosiklet tamircisi olan babasının yanında motosikletlere olan ilgisini keşfetti. Kenan'ın motosiklet sevgisi, onun çocukluk yıllarında gösterdiği cesaret ve hızlı reflekslerle belirginleşti. Küçük yaşlardan itibaren çevresindeki insanların dikkatini çeken yetenekler sergiliyordu. Sofuoğlu, her fırsatta motosikletlere binmek için can atıyor ve süratle ilgili her şeyi öğrenmek için adımlar atıyordu.

Kenan Sofuoğlu'nun çocukluk ve gençlik yılları, onun tutkulu bir sürücü olmasının yanı sıra disiplinli ve azimli karakterinin de gelişimine katkıda bulundu. Bu erken dönem deneyimleri, onun motosiklet yarışlarındaki başarılarının ardında yatan güçlü bir motivasyon kaynağıydı. Kenan'ın çocukluk ve gençlik yılları, onun motor sporlarındaki yükselişinin sadece bir başlangıcıydı ve daha büyük başarılarının habercisi niteliğindeydi.

Kariyerinin İlk Yılları

Kenan Sofuoğlu'nun kariyerinin ilk yılları

Kenan Sofuoğlu’nun kariyerine başlangıç adımı olarak 2000 yılı sayılabilir. Bu senede abisinin yarışta ayağını kırması sonucu 16 yaşında özel izin alarak onun yerine yarıştı. Yeteneğini o zamandan gösteren genç Kenan abisinin motoruyla çıktığı ilk drag yarışını kazandı. Aynı yıl Türkiye Motosiklet Pist Şampiyonası’nın B grubu liderliğini de kazanan Sofuoğlu, ertesi sene aynı şampiyonanın Superstok 600cc A sınıfının üçüncülüğünü elde etti.

Abileri Sinan ve Bahattin ile birlikte 2001 Balkan Motosiklet Pist Şampiyonası’nda ilk üçe girdikten sonra ailesinin maddi durumları yüzünden bir seçim yapmak zorunda kaldılar. Abilerinin büyük fedakarlık göstermesiyle yalnızca Kenan’ın Avrupa’daki yarışlara katılmasına karar verdiler. 2002 senesinde Almanya’ya giden Kenan Sofuoğlu, o sene Yamaha Cup şampiyonluğunu kazandı. 2002’de kendisi için büyük fedakarlık yapan abisi Bahattin Sofuoğlu’nu trafik kazasında kaybettikten sonra onun adına da yarışlara devam etti.

Supersport ve Superbike Kariyeri

Kenan Sofuoğlu'nun Supersport Kariyeri

2006 senesinde 22 yaşındayken Honda ile Supersport Dünya Şampiyonası’na giren Sofuoğlu, o seneyi 157 puanla üçüncü olarak tamamladı. Ertesi sene ise onun adına tam bir patlama dönemi oldu. 2007’de ilk 6 yarışın 5’ini kazanarak muhteşem bir sezon başlangıcına imza attı ve sezonu 8 galibiyetle tamamlayarak bir sezonda en çok galibiyet alma rekorunu kırdı. Bitime 3 yarış kala kariyerinin ilk Supersport şampiyonluğunu kazanarak Türkiye'nin ilk büyük motor sporları dünya şampiyonu oldu. Bu seneden sonra Honda ile 3 yıllık yeni sözleşme imzaladı. 2008 yılında Superbike kariyerinde istediğini alamayınca ertesi sene Supersport’a geri döndü ve sezonu üçüncü olarak bitirdi. Honda ile son senesi olan 2010 yılında 13 yarışın tamamında podyuma çıkarak muhteşem bir şampiyonluğa ulaştı.

Sofuoğlu 2011 senesinde Moto2 pilotu Shoya Tomizawa’nın yarışta hayatını kaybetmesi sonucu onun yerine Moto2’ye geçti. O seneyi Moto2’de geçirdikten sonra ertesi sene Kawasaki takımıyla Supersport’a geri döndü. Kawasaki takımıyla 6 senede 3 şampiyonluk ve 2 ikincilik yaşadıktan sonra motor sporları kariyerine noktayı koydu.

Supersport Kariyer İstatistikleri

Kenan Sofuoğlu muhteşem kariyerinde 2007, 2010, 2012, 2015 ve 2016 senelerinde olmak üzere toplam 5 Supersport şampiyonluğu kazanmıştır.

YILTAKIMPUANSIRALAMA
2006Honda1573
2007Honda2761
2008 (1 Yarış)Honda2519
2009Honda1893
2010Honda2631
2012Kawasaki2181
2013Kawasaki2012
2014Kawasaki948
2015Kawasaki2331
2016Kawasaki2161
2017Kawasaki1612
2018 (1 Yarış)Kawasaki331

 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.