Arama yapın

İstanbul'un En Güzel Kütüphaneleri

İstanbul'un En Güzel Kütüphaneleri
Büşra Kurnaz
İstanbul'da keyifle çalışabileceğiniz, araştırma yaparken kaynak eksikliği yaşamayacağınız İstanbul Kütüphanelerini sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz!
İçerik Başlıkları
    • 1- Beyazıt Devlet Kütüphanesi | Beyazıt 
    • 2- Atatürk Kitaplığı | Taksim 
    • 3- SALT Araştırma | Beyoğlu 
    • 4- Nevmekan Sahil Kütüphanesi  
    • 5- İstanbul Araştırmaları Enstitüsü | Beyoğlu 
    • 6- İslam Araştırmaları Merkezi | Üsküdar
    • 7- Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi | Gülhane 
    • 8- Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi | Beyazıt
      • İstanbul Kütüphanelerine Araç Kiralama ile Ulaşım 

1- Beyazıt Devlet Kütüphanesi | Beyazıt 

beyazit-devlet-kutuphanesi 

1884 yılında Kütüphane-i Umumî Osmanî ismiyle kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesi muhteşem tarihi yapısıyla gençlerin ders çalışmak ve araştırma yapmak için tercih ettikleri ilk noktalar arasında yer alıyor. Beyazıt Meydanı’nda bulunan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde 1 milyona yakın eser bulunuyor. 

Eşsiz mimarisiyle ruhunuzu da doyuracak olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde görme engelliler için yaklaşık 6 bine yakın eser de mevcut. İstanbul Üniversitesi’ne oldukça yakın konumda bulunan kütüphane öğrenciler tarafından oldukça kullanılıyor. Giriş saatlerinde kütüphaneye giderseniz sabaha kadar kullanım imkanınız da bulunmakta. 

Giriş Saatleri: 09:00 – 23:00 

Ziyaret Günleri: Her gün açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Adres: Beyazıt, Çadırcılar Cd. No:34126 D:no 4, 34126 Fatih/İstanbul

Telefon: 0 212 522 3167

Beyazıt Devlet Kütüphanesi Konumu:

2- Atatürk Kitaplığı | Taksim 

ataturk-kitapligi

1924 yılında belediye kütüphanesi olarak oluşturulan Atatürk Kitaplığı İstanbul’un Taksim semtinde bulunuyor. 500 bine yakın kitaba sahip Atatürk Kitaplığı kaynak eserler açısından da oldukça zengin. 50 bine yakın kaynak bulunan Atatürk Kitaplığı’nda; el yazması eserler, gazeteler, albümler, atlaslar, kartpostallar ve Atatürk’e ait birçok eser bulabilirsiniz.

İstanbul kütüphaneleri denildiğinde akla ilk gelenler arasında olan kütüphanede boğaz manzarasıyla da liseli ve üniversiteli gençler arasında oldukça popüler. Taksim’de AKM binasının arkasında yer alan Atatürk Kitaplığı ulaşım açısından da oldukça kolay bir noktada yer alıyor. 

Giriş Saatleri: 09:00 – 22:00 

Ziyaret Günleri: Her gün açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Adres: Miralay Şefikbey Sk. No:6, 34437 Taksim, Beyoğlu/İstanbul

Telefon: 0212 249 9565 / 0212 249 0945

Atatürk Kitaplığı Konumu:

3- SALT Araştırma | Beyoğlu 

salt-arastirma

SALT Galata’ya ait kütüphane olan SALT Araştırma modern dizaynı ve kolay ulaşımıyla tercih edilen çalışma alanlarından biri. Pazartesi günleri kapalı olan kütüphaneye haftanın diğer günleri saat 11’den sonra gidebilirsiniz. İçerinde 19. Yüzyıldan koleksiyonlar bulanan SALT Beyoğlu Kütüphanesi, İstanbul’da gidilecek kütüphaneler arasında en popülerlerden diyebiliriz. 

Ders çalışmaya ve araştırma yapmaya geldiğinizde mutlaka SALT Galata’yı gezmenizi tavsiye ederiz. Girişi ücretsiz olan kütüphane, Garanti BBVA Bankalar Caddesi’nde bulunduğu için kolaylıkla ulaşım sağlamanız da mümkün. Fransız Mimar Alexandre Vallaury’e ait tasarımıyla eşsiz bir mimariye sahip olan SALT Beyoğlu; Han Tümerketin’in imza niteliğinde dokunuşlarıyla büyüleyici bir güzelliğe sahip diyebiliriz.

Giriş Saatleri: 11:00 – 19:00

Ziyaret Günleri: Pazartesi hariç her gün.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Adres: Azapkapı, Bankalar Cd. No:11, 34420 Beyoğlu/İstanbul

Telefon: 0212 334 2200

Salt Araştırma Konumu:

4- Nevmekan Sahil Kütüphanesi  

nevmekan-sahil-kutuphanesi

Üsküdar’ın sahil kısmında yer alan Nevmekan Sahil Kütüphanesi üniversiteli gençler arasında oldukça popüler olan çalışma alanlarından biri. İki katlı kütüphanenin giriş katı kitap kafe hizmeti vermekte ve genellikle araştırma kitaplarının yer aldığı bir alan olarak karşımıza çıkar. Alt kat  ise görece daha sessi olup ana kütüphane alanıdır. Ziyaretçilerin ders çalışma, kitap okuma ve araştırma yaptıkları alan olarak nitelendirebiliriz. 

Rezervasyon sistemi ile ücretsiz olarak hizmet sunan Nevmekan Kütüphanesi kolay ulaşım açısından da tercih edilen kütüphanelerden biridir. Metro, Marmaray ve otobüs gibi toplu taşıma alternatiflerini değerlendirebileceğiniz gibi Üsküdar araç kiralama seçeneğiyle çok daha konforlu bir ulaşım da sağlayabilirsiniz. 

*Kitap üyelik, ödünç/iade işlemleri  yalnızca 10:00-18:00 saatleri arasında yapılabilmektedir.

*Üniversite öğrencilerine 00:00'dan sonra ücretsiz çay, kek ve çorba ikramları da sunulmaktadır. 

Giriş Saatleri: 08:00 – 23:00 

Ziyaret Günleri: Her gün açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Adres: Aziz Mahmut Hüdayi, Şemsi Paşa Cd. No:2

Telefon: 0216 531 3000 /3939

Nevmekan Sahil Kütüphanesi Konumu:

5- İstanbul Araştırmaları Enstitüsü | Beyoğlu 

istanbul-arastirmalari-kutuphanesi

18 bine yakın geniş kaynak eserin yer aldığı kütüphanede dönemlere ait fotoğraflar, gravürler ve haritalar gibi farklı kaynakları bulabilirsiniz. Geniş ve ferah alanıyla dikkat çeken İstanbul Araştırmaları Enstitü Kütüphanesi; Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları Bölümü, Osmanlı Araştırmaları Bölümü, Bizans Araştırmalar Bölümü olmak üzere 3 farklı alandan oluşuyor. 

İstiklal Caddesi'ne yakın konumuyla hem kolay ulaşım hem de farklı aktiviteler yapma imkanı sunuyor. Ders çalışmaktan sıkıldığınızda İstiklal Caddesi’nde bulunan kahvecilerde keyifli bir kahve içme olanağınız mevcut. 

Giriş Saatleri: 11:00 – 18:00 

Ziyaret Günleri: Pazar hariç her gün.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Adres: Meşrutiyet Cd. No:47, 34430 Beyoğlu

Telefon: 0212 334 0900

İstanbul Araştırmaları Enstitü Kütüphanesi Konumu:

6- İslam Araştırmaları Merkezi | Üsküdar

islam-arastirmalari-merkezi

1984 yılında kurulmuş olan İslam Araştırmaları Merkezi, Türk Diyanet Vakfı araştırmaları amacıyla kurulmuştur. Anadolu yakasında bulunan İslam Araştırmaları Kütüphanesi, Üsküdar’da İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nin çok yakınında yer almaktadır. 

Yaklaşık olarak 295 bin kaynak kitap yer alan kütüphanede Yavuz Argıt ve Orhan Şaik Gökyay gibi isimlerin kitap koleksiyonlarını da bulabilirsiniz.

Kuzguncuk’a yürüme mesafesinde olan İslam Araştırmaları Merkezi’ne yürüyerek ulaşım sağlayabileceğiniz gibi toplu taşıma alternatifi olarak Altunizade metrobüs durağını da kullanabilirsiniz. Çok daha konforlu bir ulaşım sağlamak isterseniz İstanbul araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. 

*İSAM kütüphanesinden yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile öğretim üyeleri yararlanabilmektedir.

Giriş Saatleri: 09:30 – 23:00 

Ziyaret Günleri: Her gün açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Adres: Altunizade, İcadiye Bağlarbaşı Cd. No:38, 34672 Üsküdar/İstanbul

Telefon: 0216 474 0850

İslam Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi Konumu:

7- Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi | Gülhane 

ahmet-hamdi-tanpinar-muze-kutuphanesi

İstanbul’un bir diğer tarihle iç içe kütüphanesi; Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak karşımıza çıkıyor. Gülhane Parkı içerisinde yer alan bu kütüphaneye gittiğinizde kendinizi adeta tarihin içinde huzurla kaplanmış olarak bulabilirsiniz. 

Gülhane Parkı girişinin hemen solunda yer alan kütüphanenin müze kısmında; Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek ve Nazım Hikmet gibi yazarların el yazmaları, mektupları ve kişisel eşyaları da bulunuyor. 

Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz müze kısmını gezdikten sonra Gülhane Parkı’nın yeşilliğini izleyerek keyifle araştırmalarınızı ve çalışmalarınızı yapabilirsiniz. 

Giriş Saatleri: 08:30 – 19:00 

Ziyaret Günleri: Pazar günü hariç her gün.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Adres: Cankurtaran, Alay Köşkü, Gülhane Parkı içi No:1, 34122 Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 520 2081

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi Konumu:

8- Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi | Beyazıt

orhan-kemal-il-halk-kutuphanesi

Fatih ilçesinin Beyazıt semtinde bulunan Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi, İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından sıklıkla tercih edilen kütüphanelerden birisidir. Yaklaşık 45 bin kaynak kitaba sahip olan kütüphane 16 yaşından küçük okuyucular için çocuk bölümü ve 16 yaşından büyük olanlar için yetişkinler bölümü olmak üzere iki farklı alandan oluşmaktadır. 

Beyazıt Meydanına yakın konumda bulunmasıyla tercih edilen kütüphaneye tramvay, metro ve araç kiralama ulaşım alternatifleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Giriş Saatleri: 08:30 – 22:00 

Ziyaret Günleri: Her gün açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Adres: Mimar Kemalettin, Ordu Cd. No:19, 34130 Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 518 1047  

Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi Konumu:

İstanbul Kütüphanelerine Araç Kiralama ile Ulaşım 

miniyol-250-tl-indirim

İstanbul'un en güzel kütüphanelerine kolay ve konforlu ulaşım sağlamak için araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Miniyol'a üye olarak hemen 250₺ indirimli araç kiralayarak İstanbul'daki en iyi kütüphanelere kolaylıkla ve avantajlı şekilde ulaşabilirsiniz. Miniyol en keyifli yolculuklarınızda her zaman yanınızda! 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.