Arama yapın

İstanbul’daki Görülmesi Gereken Parklar

İstanbul’daki Görülmesi Gereken Parklar
Sinan Daşpınar
İstanbul birçok farklı mekanı ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Miniyol da hayran olunası İstanbul’un en güzel parklarını araştırdı ve bloğunda yazdı.
İçerik Başlıkları
    • Otağtepe Parkı
    • Atatürk Arboretumu
    • Yıldız Parkı
    • Japon Bahçesi
    • Gülhane Parkı

Emirgan Korusu

Emirgan Korusu İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunur. Emirgan – İstinye semtleri arasında yer alır. Emirgan Korusu lale bahçeleri, boğaz havası ve manzarası, köşkleri seyretmeye değer bir manzaraya sahiptir. Nisan ayında düzenlenen “Lale Festivali” ile Emirgan Korusu ülkenin her yerinden ziyaret akımına uğrar. Emirgan Korusu’nda var olan üç köşkte de sabah kahvaltısı alabilir, isteğe göre piknik yapabilir ya da yürüyüş parkurunda koşu yapabilirsiniz. 
 

Otağtepe Parkı

İstanbul’daki önemli parklar arasında bulunan Otağtepe Parkı yani Tema Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi halk arasında Fatih Korusu olarak bilinir. Fatih Korusu İstanbul’da Beykoz ilçesi sınırları içerisinde Kavacık semtinde yer alır. Osmanlı döneminde muharebelerin yapıldığı yer olarak tayin edilen Otağtepe Parkı, Hz. Osman’dan Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar yapılan savaşlara ev sahipliği yapmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul fethinde otağını kurduğu yer olduğu için parka Otağtepe Parkı denmektedir.
 

Atatürk Arboretumu

İstanbulun Sarıyer ilçesinde Kemerburgaz - Bahçeköy arasında yer alan Atatürk Arboretumu, belki de İstanbul’daki en güzel parklar arasında bulunmaktadır. Filoristik zenginliği ve birçok ağaç çeşitleriyle görülmesi gereken yerlerinden biri olan Atatürk Arboretumu, ağaç ve odunsu bitkileri, yürüyüş yolları, gölet ve temiz havasıyla bir kere gidildi mi vazgeçilemeyecek yerlerden biridir.
 
emirgan
 

Yıldız Parkı

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunur. Bizans döneminde ormanlık alan olan Yıldız Parkı, Osmanlı döneminde imparatorluk bahçesinin bir parçası olarak kullanılmıştır. Malta ve Çadır köşkleri bulunan parkta göletler, güzel havuzlar, şelaleler ve tarihi köşkler yer almaktadır. Yıldız Parkı içerisindeki ilk köşk, Sultan III. Selim tarafından annesinin anısına yaptırılmış olan Yıldız Kasrı’dır. Park da ismini bu kasırdan almıştır.
 

Japon Bahçesi

Japon Bahçesi Balta limanı, Sarıyer’de yer almaktadır. 2003 yılının “Japon Yılı” olarak ilan edilmesiyle kurulması düşünülen parka, Japonya’daki kardeş şehrimiz olan Yamaguchi Eyaleti, Shimonoseki tarafından yapımında destek verilmiştir. Japon Bahçesi’nin temel karakteristik ağaç ve bitki çeşitleri Japonya türlerine göre dikilmiştir. Japon Bahçesi içinde çay odası (Yogetsuan),şelale, gölet, çardak yer almaktadır. Sakura denilen bir kiraz ağacı ve geleneksel Japon evi mutlaka parkta görülmesi gereken yerlerdendir. Sakura ağacı Japon hükümeti tarafından dokuz ülkeye hediye edilen özel bir ağaçtır. Bu ağacının hediye edildiği ülkelerden birisi de ülkemizdir. 
 

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı İstanbul’un Fatih ilçesinde, Sirkeci ve Sultanahmet semtleri arasında bulunmaktadır. İstanbul’un en güzel parkları arasında olan Gülhane Parkı, Bizans döneminde askeri depo ve kışla olarak kullanılmış; Osmanlı döneminde ise gül yetiştirmek için kullanılmıştır. Park bünyesinde İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi de bulunmaktadır. Boğaz manzarası eşliğinde açık hava kafelerinde otururken diğer yandan güzel bahçeleri, çiçekleri, havuzları dinlenme yerleri ile oldukça güzel bir parktır.163 dönümlük bir alanda kurulan park Tanzimat Fermanının ilan edildiği yerdir. 
 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.