Arama yapın

İstanbul’da Görmeniz Gereken Kiliseler

İstanbul’da Görmeniz Gereken Kiliseler
Sinan Daşpınar
İstanbul’da birbirinden değerli camiler, kiliseler bulunmaktadır. Ucuz araç kiralama yapabileceğiniz Miniyol İstanbul’daki kiliseler hakkında bir blog yayınladı.
İçerik Başlıkları
    • Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi
    • Meryem Ana Kanlı Kilise
    • Aya Triada Kilisesi
    • Fener Rum Patrikhanesi
    • Surp Krikor Lusarovic Ermeni Ortodoks Kilisesi

Hem Müslüman hem de Hıristiyan alemi için büyük önem taşıyan ve kadim sayılan İstanbul’da birbirinden değerli camiler, kiliseler bulunmaktadır. Miniyol İstanbul’daki kiliseler hakkında bir blog yayınladı. Gelin birlikte okuyalım!

 

Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi

Kilise 1964’te inşa edilmiştir ve İstanbul Beykoz’da bulunmaktadır. Duvarların kapattığı bir avlusu ve ortada bir kubbesi vardır. Yunan hacı içeren Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi ek olarak taştan yapılmış bir çan kulesine sahiptir.
 

Meryem Ana Kanlı Kilise

Bir Ortodoks kilisesi olan yapı Azize Meryem Kilisesi olarak da bilinmektedir. Osmanlı’da Bizans döneminden kalan ve camiye çevrilmeyen tek yapıdır. Rumların ibadet için kullandıkları kiliseye ait II. Mehmet ve II. Beyazıt’ın fermanları bulunmaktadır.
 

Aya Triada Kilisesi

İstanbul’un fethinden sonra inşa edilen kilise Beyoğlu’nda bulunmaktadır. Yunan haç şemasına göre yapılmış ve kubbesi örtülü olarak tercih edilmiş. Ana kubbenin yanında 4 tane de yarım kubbe bulunmaktadır. Kilisede farklı tarihi tablo ve heykeller bulunmaktadır.
 

Fener Rum Patrikhanesi

1836 yılında inşa edilmiştir ve Fatih ilçesinin Fener semtinde yer almaktadır. İstanbul’un en önemli Hristiyan Ortodoks ibadethanelerinden biri olan patrikhane İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Kilisesi olarak bilinmektedir. İçinde patrik tahtı, azizlere ait tabutlar gibi tarihi eserler ve yapılar görebilirsiniz. Hz. İsa’nın Kudüs’te kırbaçlandığı yer olduğu inanılan taş ise kutsal emanet olarak sergilenmektedir.
 

Surp Krikor Lusarovic Ermeni Ortodoks Kilisesi

Beyoğlu’nun Karaköy semtinde yer almaktadır ve İstanbul’daki bilinen en eski kilise olduğu düşünülmektedir. 1731 yılında çıkan bir yangından dolayı tamamen yok olan kilise 1733 yılında tekrar inşa edilerek açılmıştır. Kemerle ve kurşunla örtülü olan tek Ermeni kilisesi olduğu bilinmektedir. Ayrıma içinde kıymetli porselen kalıntıları ve kiliseye ait önemli yazıları görebilirsiniz.
 
İstanbul’u keşfetmek ve keyifle gezmek için oto kiralama yapmayı düşünebilirsiniz. Trafikte toplu taşımanın zaman zaman zor olduğu düşünülünce özel araç isteyebilir, özgürce yolculuğunuzu sürdürebilirsiniz. Siz, Sabiha Gökçen Havalimanından araç kiralama ya da İstanbul Havalimanı araç kiralama ile kiliselere gidebilir ve şehrin dokusunu öğrenebilirsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.