Arama yapın

İstanbul’a Yakın Doğa İçinde Yaz Tatili Önerileri

İstanbul’a Yakın Doğa İçinde Yaz Tatili Önerileri
Sinan Daşpınar
Belki de ülkemizin en güzel ve en turistik şehri olan İstanbul’da tatil yapmak en güzel seçeneklerden biri olabilir. İstanbul tatiliniz için seçebileceğiniz yerleri Miniyol yazdı.
İçerik Başlıkları
    • Atatürk Arberotumu
    • Belgrad Ormanı
    • Büyükada
    • Kemerburgaz Kent Ormanı
    • Ağva
    • Baltalimanı Japon Bahçesi

Gökyüzü masmavi, rüzgar meltem gibi esiyor ve doğanın her tonu soluksuzca dans ediyor. İstanbul’un hızlı tempolu hayatından kaçmak, şehrin gürültüsünden uzaklaşıp dingin bir atmosferde yazın keyfini sürmek isteyenler için doğa harikalarıyla dolu bir dünya kapılarını aralıyor. İstanbul’a sadece birkaç saat uzaklıkta, doğanın kucağında bütün yorgunluğunuzu geride bırakabileceğiniz tatil cennetleri bulunuyor. Buralarda, doğanın şahane resitaline eşlik ederken huzurun ve mutluluğun en saf halini keşfedeceksiniz. Sessiz ormanlar ve tertemiz göletlerle dolu İstanbul’a yakın doğa destinasyonları, sizi doğanın kalbinde unutulmaz bir maceraya davet ediyor. Hazırsanız, sımsıcak güneşin altında hayalinizdeki tatili yaşamak için sizleri doğanın kucaklayıcı atmosferine davet ediyoruz.

Atatürk Arberotumu

Atatürk Arberotumu

Arboretum, sözlükteki anlamına göre; ağaçların veya ağaç gibi o aileden odun bitkilerin yetiştirilmesi ve korunması adına çalışmalar yapan yerler demektir. Arboretumların bir diğer adı da ağaç parklarıdır. Bilimsel araştırmaların yapıldığı bitki türlerini gözlemlemek gibi birçok amacı hedefleyen yerler verilen addır. Kelime olarak köküne inersek “arbor” ağaç demek, “etum” ise benzer türlerdeki bitkilerin yetiştirildiği ortam anlamına gelmektedir.

İstanbul’un Sarıyer ilçesinin Bahçeköy semtinde yer alan Atatürk Arberotumu aynı zamanda Belgrad Ormanı’nın da yakınlarında bulunmaktadır. Yapımı 33 yıl süren Atatürk Arberotomu, 1949’da İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi profesörü Hayrettin Kayacık’ın fikir babalığını yaptığı çalışma kabul görmüş, 1982 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yıl dönümünde açılmıştır. Hem park hem müze hem de araştırma ve uygulama yapılan bir ortamı olan Atatürk Arberotum botanik bir ortam görmek ve şehirden uzaklaşmak için harika bir yer olsa da piknik ve mangal yapmak yasaklanmıştır.

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı; İstanbul’un Çatalca yarımadasının en doğu ucunda, Avrupa yakasında yer almaktadır.1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Sırbistan seferinden gelirken getirdiği Sırp esirle eski Ayvat köyüne yakın olacak şekilde buraya yerleştirilir. Bu yeni yerleşim yerinin adı “Belgrad Köyü” olur ve zamanla orman da Belgrad Ormanı diye anılmaya başlanır. Buraya yerleştirilen Sırplar, ormandaki bentlerin suyunu kirletmeleri yüzünden 1894 yılında iskan dışına gönderilirler. İnsan eliyle değil doğal olarak oluşan Belgrad Ormanı, İstanbulluların yaz tatili için tercih ettiği bir bölgedir. Mangal ve pikniğin serbest olduğu ormana gelen ziyaretçi sayısı oldukça fazladır.13 bin metrekareye denk gelen Belgrad Ormanı içinde avlanma yasağı mevcuttur. İstanbul’da tatil yapmak için en uygun yerlerden biri olan ormanda yürüme ve koşu parkurlarında zevkle dilediğiniz kadar yürüyüp koşabilirsiniz.

Büyükada

Büyükada

Adından da anlaşılacağı gibi Büyükada, İstanbul’u çevreleyen irili ufaklı adalardan en büyüğüdür. Prens Adaları olarak adlandırılan adaların içerisinde en büyüğü olan Büyükada, İstanbul’un en turistik yerlerinden biridir. Özellikle begonvilleri bile görmek için gitmek isteyebileceğiniz ada, tüm doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel ve mimari dokusuyla da her zaman ziyaretçileri etkisi altına almayı başarıyor.

Kemerburgaz Kent Ormanı

Kemerburgaz Kent Ormanı

İstanbul’un Eyüp Sultan ilçesinde yer alan Kemerburgaz Kent Ormanı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesince 26 Ekim 2019 yılında hizmete açılmıştır. Beş milyon beş yüz yirmi altı metrekare alana sahip olan parkın bir milyon beş yüz bin metrekarelik bölümü 29 Ekim’de hizmete sunulmuştur. İstanbul Avrupa yakasının en büyük ormanı olan Kemerburgaz Kent Ormanı bisiklet kullanma alanları, baraj gölü ve dinlenme alanı, futbol sahası, uçurtma atölyesi, el sanatları satış birimi, yürüyüş yolları, kamp alanları, büyük ve küçük baş hayvan ahırlarıyla birçok etkinlik için ziyaretçilerine seçenek sunmaktadır.

Ağva

Ağva

İstanbul’un Şile ilçesindeki belde İstanbul’un Karadeniz’e açılan kapısı gibidir. Karadeniz iklimi ve doğal güzellikleri ile Ağva, İstanbul’da tatil yapmak için en iyi yerlerden biridir. M.Ö 7 yüzyıla uzanan tarihin kalıntılarında Ağva’yı mesken edinmiş ve ona birçok eser bırakan  Hititler, Frigler, Romalılar ve Osmanlılardan izlere rastlamak mümkündür. Göksu deresi üzerinde karşılıklı iki tarafta sıralı oteller bulunmaktadır. Ağva’da gezilecek yerler ise şöyledir: Kurudere Şelalesi, Gelin Kayası, Kilimli Koyu.

Baltalimanı Japon Bahçesi

Baltalimanı Japon Bahçesi

2003 yılında ülkemizde “Türkiye’de Japon Yılı” sebebiyle kardeş şehir anlaşması sonucu İstanbul’la Yamaguchi Eyaleti - Shimonoseki şehri tarafından tamamlanan park, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilmektedir. 2015 yılında tadilatı yapılmış olan Baltalimanı Japon Bahçesi; Çay Odası (Yogetsuan),şelale, gölet, çardak gibi bölümler yer almaktadır. Japonya’nın sembolü olan Kiraz ağacı (Sakura ağacı) olmak üzere birçok ağaç çeşidi bahçee bulunmaktadır.  Baltalimanı sahilinde, yer alan Baltalimanı Japon Bahçesi yaklaşık 6bin m2’lik alan içerisinde yer alıyor. Bahçeye giriş ücretsizdir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.