Arama yapın

İskandinav Ülkeleri Hangi Ülkelerdir?

İskandinav Ülkeleri Hangi Ülkelerdir?
Ömer Keskinsoy
Dünyanın en sakin ve en güzel ülkeleri arasında kabul edilen İskandinav ülkelerini sizler için listeledik!
İçerik Başlıkları
    • 1. Danimarka
    • 2. İsveç
    • 3. Norveç
    • 4. Finlandiya
    • 5. İzlanda
    • 6. Faroe Adaları
    • Viking Ülkeleri Hangileri?
    • İskandinav Kime Denir?

İskandinav ülkeleri, Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda'dır. Bunlara ek olarak Danimarka’nın özerk bir bölgesi olan Faroe Adaları da İskandinav ülkeleri grubuna dahildir. Nordik ülkeler olarak da adlandırılan İskandinav ülkelerinin arasında Kuzey-Güney ayrımı vardır. Danimarka, Finlandiya ve İsveç güney İskandinav ülkeleri iken Norveç ve İzlanda İskandinavya'nın kuzeyinde yer almaktadır. İskandinavya denildiği zaman birçok insanın aklına gelen ilk şeyler soğuk hava, Vikingler ve kuzey ışıkları olmaktadır. Araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak İskandinav ülkelerini sizlere daha yakından tanıtacağız. Keyifli okumalar dileriz.

ÜLKE

BAŞKENT

NÜFUS

YÜZÖLÇÜMÜ

Danimarka

Kopenhag

5.900.000

42.951 km2

İsveç

Stockholm

10.574.000

528.447 km2

Norveç

Oslo

5.450.000

385.207 km2

Finlandiya

Helsinki

5.543.000

338.440 km2

İzlanda

Reykjavik

374.000

103.000 km2

Faroe Adaları

Torshavn

50.000

1.393 km2

1. Danimarka

danimarka

Danimarka, Almanya ile kara sınırını paylaşan ve Öresund Köprüsü ile İsveç'e bağlanan Kuzey Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Toprakları yaklaşık 43.000 kilometrekaredir ve Jutland Yarımadası'nın yanı sıra 443 adadan oluşan bir takımadayı kapsar. Faroe Adaları hariç en küçük ve en güneydeki İskandinav ülkesidir. Danimarka çoğunlukla düz, alçak rakımlı, ekilebilir arazili ve ılıman bir iklime sahiptir. Bu da belirgin mevsimsel hava değişiklikleri yaşadığı anlamına gelmektedir. Sosyal olarak ilerici olmakla ünlü olan Danimarka’nın resmi dili Danca’dır ve 1973 yılından beri Avrupa Birliği’ne üyedir.

2. İsveç

isveç

İsveç, İskandinav ülkeleri arasında en büyük ve en kalabalık olan ülkedir. İskandinav Yarımadası'nda Norveç ile Finlandiya arasında yer alır ve güneyde Öresund Köprüsü ile Danimarka'ya bağlanır. Tarih öncesinden beri Germen halkları tarafından iskan edilmiştir ve 1100'lerde bağımsız bir İsveç devleti kurulmuştur.

İsveç'in yaklaşık %65'i, ülkenin kuzey bölgelerine hakim olan ormanlarla kaplıdır. Ülkenin güney kesimleri büyük ölçüde tarıma ayrılmıştır ve nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu bölge güneydeki Öresund Bölgesi'dir. İsveç topraklarının çoğu göller, nehirler ve kanallar şeklinde sudur. İsveç'teki Vanern Gölü, Avrupa'nın üçüncü büyük nehridir ve Klaralven-Götaalv, İsveç'in içinden geçen en uzun nehirdir. Ülke ayrıca Bothnia Körfezi, Baltık Denizi ve Kuzey Denizi ile sınır komşusudur.

3. Norveç

norveç

Norveç, İskandinavya’nın en batı ve en kuzey kısımlarında bulunan İskandinav ülkesidir. Norveç topraklarının neredeyse yarısı Kuzey Kutup Dairesi'nin üzerinde bulunur, ancak ülkenin deniz iklimi, sıcaklıkları diğer ülkelerdeki benzer enlemlerde görülenlerden daha ılıman tutar.

Bazı listelere göre, Norveç dünyadaki en yüksek dördüncü kişi başına gelire sahip ülkedir. Ayrıca Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci balık ihracatçısıdır. Avrupa’nın en güzel doğal güzelliklerinden bazılarına ev sahipliği yapan Norveç, önemli bir turistik merkezdir.

4. Finlandiya

finlandiya

Finlandiya, yemyeşil bir manzarayı tamamlayan muhteşem ormanları ve gölleri ile büyüleyici bir ülkedir. Ülkenin büyük bir bölümü ovalardan oluşur ve dağlık bölgelere ender rastlanır. Resmi diller Fince ve İsveççe'dir. Komşuları ise doğuda Rusya, batıda İsveç ve kuzeybatıda Norveç’tir.

Finlandiya’nın kuzeyinde yazın güneş hiç kaybolmaz, güneyinde ise geç batar ve hiç karanlık olmaz. Kış aylarında ise güneş kuzeyde doğmaz ve güneyde günde birkaç saat görünür.

5. İzlanda

izlanda

İzlanda, Atlantik Okyanusu'nun kuzeyinde, Grönland'ın güneyinde ve Norveç ile Britanya Adaları arasında yer almaktadır. İzlanda, volkanik bir ada ülkesidir. Ayrıca çevresinde çok sayıda küçük ada bulunmaktadır. Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa'nın ortasında yer alan İzlanda'nın en yakın komşusu 350 kilometre uzaklıktaki Grönland'dır. Diğer komşuları ise 800 kilometre uzaklıktaki İskoçya ve 1050 kilometre uzaklıktaki Norveç’tir.

Adı buz ülkesi anlamına gelse de Gulf Stream'in sıcak akıntısının da etkisiyle ülke ılıman bir iklime sahiptir. Yılın farklı mevsimlerinde 24 saat gece ve 24 saat gündüz yaşanabilmektedir.

6. Faroe Adaları

faroe adaları

Faroe Adaları, Atlantik Okyanusu'nda İskoçya ve İzlanda'nın arasında yer almaktadır. Yüzlerce adacık ve kayalıklardan oluşan bir takımada olan Faroe Adaları, uçurumları ve bozulmamış manzaralarıyla tanınmaktadır. Danimarka’nın kendi kendini yöneten bir denizaşırı özerk bölgesidir.

Yaklaşık nüfusu 50.000 olan Faroe Adaları’nın en ilginç özelliği ise ülkede insandan çok koyunun yaşamasıdır. Faroe Adaları’nda yaklaşık 70.000 koyunun yaşadığı tahmin edilmektedir.

Viking Ülkeleri Hangileri?

Vikingler tarihte İskandinavya Bölgesi’nde yaşamışlardır. Günümüzde İsveç, Norveç, Danimarka, İzlanda ve Faroe Adaları halkının Viking kökenli olduğu düşünülmektedir. Yani Finlandiya dışındaki İskandinav ülkeleri Viking ülkeleri olarak bilinmektedir.

İskandinav Kime Denir?

İskandinav nedir? ve İskandinav kime denir? sorularının cevabı ortaktır. İskandinavya bölgesinden yani Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya, İzlanda veya Faroe Adaları vatandaşı olan kişilere İskandinav denir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.