Arama yapın

Hibrit (Hybrid) Araç Nedir?

Hibrit (Hybrid) Araç Nedir?
Büşra Kurnaz
Hibrit araçlar iki farklı motor çeşidine sahip araçlardır. Bu sebeple melez anlamına gelen hibrit kelimesiyle adlandırılırlar. Hibrit araçlarda elektrikli motor ve benzinli motor olmak üzere iki farklı motor bulunmaktadır.
İçerik Başlıkları
    • Hibrit Araçlar Nasıl Çalışır?
    • Hibrit Aracın Yakıtı Nedir?
    • Hibrit Araçlar Nasıl Şarj Edilir?
    • Hibrit Araçların Avantajları Nelerdir?
    • Hibrit Araçların Dezavantajları Nelerdir?
    • Hibrit Araç Motor Türleri Nelerdir?
    • Hangi Otomobil Markalarında Hibrit Araçlar Vardır?
    • Araç Kiralama Firmalarında Hibrit Araç Var Mıdır?

Hibrit araçlar iki farklı motor çeşidine sahip araçlardır. Bu sebeple melez anlamına gelen hibrit kelimesiyle adlandırılırlar. Hibrit araçlarda elektrikli motor ve benzinli motor olmak üzere iki farklı motor bulunur. Bu iki motor aynı anda çalışabileceği gibi ayrı ayrı olarak da çalışabilir.

Hibrit araçlar çevre dostu olmalarıyla bilinirler. Yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacak bu araçlar; yoğun trafik, düşük hız gibi durumlarda benzin motoru yerine elektrik motorunda çalışarak sıfır emisyon salınımı ve yakıt tasarrufu yaparlar. Egzoz gazlarının oluşturduğu hava kirliliğini minimuma indiren hibrit araçlar; hem karbon salınımını azaltarak hem de fosil yakıt kullanımını azaltarak gelecek nesiller için daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir dünya bırakmamıza yardımcı oluyor.

hybrid araba nedir

Hibrit Araçlar Nasıl Çalışır?

Hibrit arabalarda benzinle ve elektrikle çalışan iki farklı motor bulunur. Ayrıca arabanın içerisinde bir adet şarj deposu ve jeneratör sistemi de yer alır. Bu sayede aracı ayrıca şarj etmeye gerek kalmaz. Elektrik motoruna bağlı bulunan şarj deposu araç hareket halindeyken kendi kendini şarj eder. Araç hızı 40 kilometre hızın altına indiğinde benzinli motor devreden tamamen çıkar. Bu sistem şehir içi trafiğinde, sıkışık ve yoğun trafik durumlarında ciddi yakıt tasarruf sağlar. Hızınız 40 kilometre hızın üzerine çıktığında iki motor birden çalışarak aracın performansını artırır.

hybrid motor

Hibrit Aracın Yakıtı Nedir?

Hibrit araçlar, genellikle iki farklı enerji kaynağını birleştiren araçlardır. Bu enerji kaynakları içerisinde birincisi içten yanmalı motor (benzinli veya dizel),diğeri ise elektrik motorudur. 

Hibrit araçların yakıt türü, içten yanmalı motor kısmı için benzin veya dizel olabilir. Bu tip araçlar genellikle benzinle çalışan içten yanmalı motorlarla elektrik motorlarını birleştirir. Elektrik motoru, düşük hızlarda veya dur-kalk trafiğinde aracı hareket ettirirken, yüksek hızlarda veya daha fazla güç gerektiren durumlarda içten yanmalı motor devreye girer.

Hibrit Araçlar Nasıl Şarj Edilir?

Hibrit arabalar elektrikli arabaların aksine özellikle bir şarj ünitesine bağlanılarak şarj edilmeye ihtiyaç duymaz. Bu açıdan sürücüye avantaj sağlayan Hibrit araçlar; ayak gaz pedalından çekildiğinde, frenleme esnasında ya da benzinli motor çalışırken kendi kendini şarj eder.

Hibrit Araçların Avantajları Nelerdir?

  • Kendi kendini sürüş esansında şarj edebilmesi
  • Zararlı gaz salınımının çok düşük seviyede olması
  • Motor sesinin minimum seviyeye inmesi
  • Gürültüsüz vites geçişi
  • Aracın harekete geçtiği esnada aşırı yakıt tüketiminin engellenmesi

Hibrit Araçların Dezavantajları Nelerdir?

  • Diğer araçlara kıyasla daha pahalı olması
  • Hız severler için yüksek hızlara çıkamaması
  • Çok yaygın bulunmaması sebebiyle yüksek onarım ve tamirat maliyeti

Hibrit Araç Motor Türleri Nelerdir?

Mikro Hibrit: Bu motor türü diğer türlere kıyasla en basit hibrit motordur diyebiliriz. Seyir halinde aracın fren yapmasıyla beraber benzin motoru kendiliğinden devreden çıkar.

Mild Hibrit: Bu motor teknolojisinde frenleme başladığı andan itibaren otomatik bir şekilde benzin motoru devreden çıkar böylelikle benzin tüketimi azalır. Benzin motorunu destekleyen bir yapıdadır.

Full Hibrit: Bu sistemde Mild Hibrit motor sınıfına seyir özelliği eklenmiştir.

Plug-in Hibrit: Diğer tüm hibrit motor sınıfı özelliklerini taşımaktadır. Ancak diğerlerinden farklı olarak dış kanallardan şarj edilebilme özelliği de bulunmaktadır.

hybrid araba

Hangi Otomobil Markalarında Hibrit Araçlar Vardır?

Gün geçtikçe hızla gelişen teknolojik özellikler otomotiv sektörüne de etki ediyor. Günümüzde iki farklı motor özelliğine sahip olan hibrit araç modelleri birçok farklı otomobil markasında bulunuyor.

Toyoto Corolla Hybrid, Toyota C-HR, BMW İ8, Volvo XC90, Kia Niro ve Hyundai IONIQ Hybrid en iyi hibrit araçlar arasında yer alır.

Araç Kiralama Firmalarında Hibrit Araç Var Mıdır?

Ülkemizde hibrit araçlar şu an için çok yaygın kullanılmamakla birlikte gün geçtikçe araç kiralamalarda tercih edilir bir hal almıştır. Özellikle yakıt fiyatlarının artması, toplumun karbon salınımı hakkında bilgilenmesi ve hibrit araç satış fiyatlarının yüksekliği sebebiyle araç alamayan ama hibrit araç sürüşünü denemek isteyen sürücüler tarafından sıklıkla hibrit araç kiralaması gerçekleştiriliyor.

Siz de araç kiralama yaparken hibrit araç tercih etmek isterseniz miniyol.com üzerinden tek tıkla tüm hibrit araçları listeleyebilirsiniz. Hibrit araçların otomobil endüstrisindeki öncüsü Toyota’nın hibrit modellerini Miniyol’dan üç adımda kolaylıkla kiralayabilirsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.