Arama yapın

Hevsel Bahçeleri Hakkında

Hevsel Bahçeleri Hakkında
Sinan Daşpınar
Bereketli toprakların bir parçası olarak anılan Yukarı Dicle Nehri Havzası'nın bir yamacında bulunmakta olan müstahkem şehir Diyarbakır ve çevresi, Helenistik dönemden bu zamana Roma, Sasani, İslam ve Bizans döneminde her zaman önemli bir merkez olarak bulunmuştur.
İçerik Başlıkları
    • Hevsel Bahçeleri Nerede?
    • Hevsel Bahçeleri’ne Nasıl Gidilir?
    • Hevsel Ne Demek?
    • Hevsel Bahçeleri Hikayesi

Hevsel Bahçeleri Nerede?

Bereketli toprakların bir parçası olarak anılan Yukarı Dicle Nehri Havzası'nın bir yamacında bulunmakta olan müstahkem şehir Diyarbakır ve çevresi, Helenistik dönemden bu zamana Roma, Sasani, İslam ve Bizans döneminde her zaman önemli bir merkez olarak bulunmuştur. Alan, Amida Höyüğü'nün de içinde bulunduğu İçkale olarak bilinen İçkale'yi ve çok sayıda kulesi, kapısı, payandası ve 63 yazıtı ile Diyarbakır'ın 5,8 km uzunluğundaki surlarını kapsamaktadır. Site aynı zamanda şehir ile Dicle arasında şehre yiyecek ve su sağlayan yeşil bir bağlantı olan Hevsel Bahçeleri, Anzele su kaynağı ve On Gözlü Köprü'yü de içeriyor.

Rahat ev konforlu bir gezi için Diyarbakır oto kiralama yapabilirsiniz

Hevsel Bahçeleri’ne Nasıl Gidilir?

Hevsel Bahçeleri, Doğu Anadolu bölgesinde Dicle Nehri yakınında, Diyarbakır Kalesi ile nehir arasında bulunan ve büyük bir alana yayılmış olan verimli topraklardır. Müstahkem şehir, iki parçalı bir savunma duvarları sistemi ile çevrelenmiş ve aşağıdaki dik yamaçtaki kaynaklarla beslenen bahçeler, şehrin ikmalini ve sulanmasını sağlamada hayati bir rol oynamış. 2013 yılında UNESCO geçici listesine alınan bahçeler, 2015 yılında Diyarbakır Kalesi surlarıyla birlikte Dünya Mirası Listesi'ne alındı.
Bu harika yere ulaşımı otobüs, taksi ve araba ile sağlayabilirsiniz. Ayrıca araç kiralama imkanları sayesinde de bir kiralık araç sahibi olabilirsiniz. Kiralık araba sayesinde hem Diyarbakır'ı baştan aşağı gezebilir hem de Hevsel Bahçeleri’ne kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

180'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan bölgede çok sayıda pembe göğüslü ötleğen, bülbül, çalıkuşu ve balıkçıl görmek de mümkün. Kent, kuşların göç mevsimlerinde bölgedeki en önemli dinlenme yeridir.

Hevsel Ne Demek?

Bir iddiaya göre Hevsel, Arapça'da "alt" anlamına gelen Efsal/Efsel'den gelmektedir. Kırklar Dağı'nın aşağı kesimlerine atıfta bulunur. Başka bir açıklamaya göre alan, Hoser Bahçeleri olarak adlandırılmış ve daha sonra Hevsel'e dönüştürülmüştür. Bahçelerin adı konusunda yerel halk için belirsizliğe rağmen, Hevsel Bahçeleri Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olan Diyarbakır şehrinin kuruluşundan beri var olmuştur.

Hevsel Bahçeleri Hikayesi

Hevsel Bahçeleri

700 Hektarlık büyük bir alana yayılmış olan Hevsel Bahçeleri, Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olan Diyarbakır şehir merkezinin yakınında yer almaktadır. Hevsel Bahçeleri'nin 8000 yıldır tarım bölgesi olduğuna inanılıyor. Bahçeler bu anlamda sadece önemli bir tarımsal üretim kaynağı değil, aynı zamanda şehrin bir simgesidir. Tarihi Mardin Kapısı'ndan şehre bağlanan Hevsel Bahçeleri, şehrin sakinleri arasında kutsal sayılan Kırklar Dağı'nın eteklerinde yer alıyor.

Cennet bahçesi olarak tanımlanan Hevsel şehrin güneydoğusunda, Dicle'nin taşıdığı bereketli topraklar üzerinde kurulmuştur. Şehir surlarının yanı sıra çeşitli meyve ağaçları ve sebze bahçelerinin yer aldığı Hevsel Bahçeleri, binlerce yıldır şehrin sebze ve meyve ihtiyacını karşılamaktadır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.