Arama yapın

Gaz Kelebeği Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?

Gaz Kelebeği Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?
Büşra Kurnaz
Bu yazımızda sizler için gaz kelebeği nedir? gaz kelebeği nasıl çalışır? ve gaz kelebeği arıza belirtileri nelerdir? sorularına yanıt verdik. Keyifli okumalar dileriz.
İçerik Başlıkları
    • Gaz Kelebeği Nedir? 
    • Gaz Kelebeği Ne İşe Yarar?
    • Gaz Kelebeği Nasıl Çalışır? 
    • Gaz Kelebeği Neden Bozulur?
    • Gaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır?
    • Gaz Kelebeği Temizliği 
    • Gaz Kelebeği Kirli Olursa Ne Olur?

Gaz Kelebeği Nedir? 

Genellikle benzinli araç sahiplerinin aşina olduğu gaz kelebeği, motora giren hava miktarını kontrol eden araç parçasıdır. Motora giren hava miktarına oranla motor devri ve gücü de artış gösterir. Dizel motorlu araçlarda da gaz kelebeği bulunmaktadır ancak çalışma prensibi benzinli motorlara göre daha farklıdır. Emme manifolduna gidecek hava miktarını belirleyen gaz kelebeği, boğaz kelebeği ismiyle de bilinmektedir. 

Gaz Kelebeği Ne İşe Yarar?

Benzinli araçlarda motorun çalışabilmesi için motor içerisine belli miktarda bir havanın girişi gerekmektedir. Gaz kelebeği hava girişini ve gerekli hava miktarını ayarlayan parçadır. Bu sayede motorun düzgün çalışmasını sağlayan ve güç sistemini harekete geçiren önemli parçalardan biridir. 

Gaz Kelebeği Nasıl Çalışır? 

Elektronik ve telli olmak üzere iki çeşit gaz kelebeği çeşidi bulunmaktadır. Elektronik gaz kelebeğinde gaz teli yer almaz. Gaz pedalına basılma miktarına göre gaz pedalı konum sensöründen ECU’ye gerekli hava miktarı bildirilir. Ardından ECU; elektronik gaz kelebeğine sinyal gönderir ve gaz pedalına basılma miktarına göre gaz kelebeğinin açılmasını oranını sağlar.

Telli gaz kelebeği ise manuel çalışma prensibine sahiptir. Telli gaz kelebeği; gaz pedalına bağlı çelik halat vasıtasıyla hava miktarını ayarlamaktadır. 

Gaz Kelebeği Neden Bozulur?

gaz-kelebegi-neden-bozulur

Gaz kelebeği neden bozulur? sorusu performans düşüklüğü yaşayan araç sürücülerinin aklına gelmektedir. Gaz kelebeği bozulma sebeplerinden en büyük olanı kelebeğin artık çok kirlenmesinden kaynaklanmaktadır. Düzenli olarak temizlenmeyen gaz kelebeğinde bozulmalar yaşanabilmektedir.

Gaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın çalışma performansını etkileyecek olan gaz kelebeği arızasını anlayabileceğiniz birkaç farklı durum mevcuttur. Gaz kelebeği arıza belirtileri şunlardır;

  • Araç arıza ışığı yanıyorsa 
  • Araç geç çalışıyor ya da geç hızlanıyorsa 
  • Rölantide dalgalanma ve titreme yapıyorsa
  • Araç aniden stop ediyor ya da kesik kesik çalışıyorsa
  • Araç hareket halindeyken kendiliğinden hızlanıyorsa

Gaz kelebeğinizde bir arıza durumu gerçekleşmiş olabilir. Sorunu daha iyi tespit edebilmek adına aracınızı servise ya da alanında uzman bir ustaya götürmenizi tavsiye ederiz. Gerekli durumlarda gaz kelebeği tamiri ya da gaz kelebeği değişimi yapılarak sorun çözülmektedir. 

Gaz Kelebeği Temizliği 

Gaz kelebeği temizliği, araç motorunuzun ömrünü uzatmanıza yardımcı olur. Bu sebeple düzenli aralıklarla aracınızın boğaz kelebeğini temizletmeniz gerekir. Gaz kelebeğinde bulunan hava akımı ve motordaki yanan yakıt sebebiyle boğaz kelebeğinin kirlenebilmesi olasıdır. Bu durum da aracınızda performans düşüklüğüne neden olabilir. Peki gaz kelebeği nasıl temizlenir

  • Gaz kelebeğinin temizlenmesi gerektiğinde alanında uzman birinden destek alınmalıdır. Gaz kelebeği aracın çalışmasında önemli bir rol oynadığı için düzgün şekilde temizlenmelidir. 
  • Boğaz kelebeği temizlenirken yerinden çıkarılır. Ardından içindeki ve etrafındaki kirler temizlenir.
  • Temizleme işlemi bittiğinde gaz kelebeği tekrar yerine takılır ve fabrika ayarları araca tekrar tanıtılır.

Gaz Kelebeği Kirli Olursa Ne Olur?

Boğaz kelebeği kirlendiğinde araç motorunun ihtiyaç duyduğu hava miktarı tam giremez. Bu sebeple araç performansında düşüş yaşanır. Performans düşüşünü fark eden sürücü gaza daha çok basacağı için de daha fazla yakıt tüketimi gerçekleşir. Gaz kelebeği fazla hava alsa dahi düzgün şekilde çalışamayacağı hem yakıt tüketimi artarken araç performansında düşüş yaşanmaya devam eder. 

 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.