Arama yapın

Fren Kaliperi Nedir?

Fren Kaliperi Nedir?
Büşra Kurnaz
Araçlarda bazı parçalar oldukça önemlidir. Fren kaliperleri de aracınızda hayati önem taşıyan parçalardan biridir. Peki Fren Kaliperi Nedir? Miniyol sizin için açıkladı.
İçerik Başlıkları
    • Fren Kaliperi Nasıl Çalışır?
    • Fren Kaliperi Ne İşe Yarar?
    • Fren Kaliperi Neyden İmal Edilir?
    • Fren Kaliperi Neden Bozulur?
    • Fren Kaliperi Arızası Nasıl Anlaşılır?
    • Fren Kaliperi Neden Ses Yapar?
    • Fren Kaliperi ve Fren Hidroliği Ne Zaman Değiştirilir?
    • Fren Kaliperi Fiyatları

Araçlarda bazı parçalar oldukça önemlidir. Fren kaliperleri de aracınızda hayati önem taşıyan parçalardan biridir. Peki Fren Kaliperi Nedir?

Fren kaliperi fren sisteminin içerisinde yer alan bir parçadır. Aracın durmasını ve yavaşlamasını sağlayan fren sisteminin çalışmasını ve aynı zaman tekerlek kontrollerini fren kaliperi sağlar. Aracın durma gücünü sağlayan ve bu gücün üretilmesi için çalışan balataya yataklık eden, balatayı taşıyan ve diskin hareketini sağlayan hidrolik parçaya fren kaliperi denmektedir.

Aracınızı durdurmak veya yavaşlatmak istediğinizde devreye fren kaliperi girmektedir.

Fren Kaliperi Nasıl Çalışır?

fren-kaliperi

Fren kaliperi hidrolik basınç sayesinde pistonu iç fren balatasına doğru hareket ettirir. Bu hareket sonucunda fren balataları fren rotuna doğru sıkıştırılır. Bu sıkışma sonucu oluşan sürtünme aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlar. Fren pedalına basmayı bıraktığınızda pistonun geri çekilmesi sağlanarak sistem eski haline döner.

Fren Kaliperi Ne İşe Yarar?

Fren sisteminin temel bileşenlerinden olan fren kaliperi, aracın durmasını sağlayan hidrolik bir mekanizmadır. Fren kaliperi, tekerleğin içinde yer alır ve fren diskine etki ederek frenleme kuvveti oluşturur. Bu sayede aracın hızını düşürmek veya durdurmak mümkün olur. Fren kaliperi, modern disk fren sistemiyle entegre bir şekilde çalışır ve aracın hızını kontrol etmek istediğinizde devreye girer.

Fren pedalına bastığınızda, hidrolik sistemde bir basınç oluşur. Bu basınç, ana fren silindiri tarafından oluşturulur ve fren kaliperine iletilir. Kaliperde bulunan hidrolik pistonlar, iletilen bu basınç etkisiyle hareket eder ve fren balatalarını fren diskinin her iki tarafına doğru iter. Bu temas, fren balatalarının diske sürtünmesini sağlar ve kinetik enerjinin ısı enerjisine dönüşmesine neden olarak aracın yavaşlamasını veya durmasını sağlar.

Bu süreç, aracın güvenli bir şekilde durmasını sağlamak veya hızını kontrol etmek için temel bir adımdır. Fren kaliperi, hidrolik prensiplere dayalı çalışması sayesinde sürücünün fren pedalına basmasıyla meydana gelen basınçları kullanarak etkili bir frenleme sağlar.

Fren Kaliperi Neyden İmal Edilir?

Fren kaliperi oldukça sağlam metallerden imal edilmektedir. Demir, aliminyum gibi yüksek kaliteli metallerden imal edilen fren kaliperleri hassas dökümden yapılmaktadır. Sistem içerisinde yer alan sertleştirilmiş piston krom kaplamadır. Bunun sebebi sızıntılara neden olabilecek oyukların kapatılmasıdır.

Fren Kaliperi Neden Bozulur?

Araçlarda kullanım süresine ve sertliğine göre bazı parçalarda bozulmalar ya da yıpranmalar yaşanabilmektedir. Fren kaliperleri de uzun süreli kullanımlarda yıpranma ve bozulma yapmakta bunun sonucunda araç performansında düşüşlere sebep olmaktadırlar.

Fren kaliperlerinde meydana gelen yıpranmanın en büyük sebebi sürtünme dolayısıyla oluşan ısıdır. Fren kaliperleri frenleme esnasında sürtünmeden kaynaklı bu ısının fazlasını emer. Bu emilen fazla ısı ise zamanla sistem içerisinde yer alan contayı yıpratır. Conta yıpranma ve aşınma yaptığında fren hidroliği sıvısını sızdırmaya başlar.

Fren kaliperleri kirlendiğinde ve paslanma yaptığında da fren hidroliği sıvısında sızma meydana gelebilir. Bu durumda kaliperlerin değişmesi gerekmektedir.

Arızalı fren kaliperleri kullanılmaya devam edildikçe fren balatalarının aşınmasına neden olur.

Fren Kaliperi Arızası Nasıl Anlaşılır?

  • Araç sürüş esnasında sağa ya da sola çekme yapıyorsa

  • Fren pedalınız normalden daha yumuşaksa

  • Fren sisteminizden gıcırtlı bir ses geliyorsa

  • Tekerleklerinizin yanında fren hidroliği sıvısı sızıntısı varsa

  • Fren pedalını bıraktığınızda normal konuma dönmesi zaman alıyorsa

  • Aracın yavaşlaması ve durması normale kıyasla zorlaştıysa

  • Araç frene bastığınız halde normale kıyasla daha uzun sürede yavaşlıyor ya da duruyorsa

Fren sisteminizi kontrol ettirmenizi ve özellikle fren kaliperlerinize baktırmanızı tavsiye ederiz. Hem kendiniz için hem de trafikte yer alan diğer sürücü ve yayaların can güvenliği için hayati önem taşıyan frenleme sorunlarını fark ettiğinizde trafiğe çıkmamanızı ve aracınızın gerekli bakımlarını yaptırmanızı şiddetle öneririz.

Fren Kaliperi Neden Ses Yapar?

Fren kaliperinizde ya da fren balatalarında aşınma olmuşsa fren kaliperinden ses gelmektedir. Kaliper kızaklarında sıkışma var ise ya da balata kalipere tam oturmuyorsa yine sistem rahat ve tam anlamıyla çalışamadığı için gıcırtılı bir ses çıkarmaktadır.

Böyle bir durumda Fren balatalarınızı, fren basıncınızı ve fren kaliperlerinizi kontrol ettirerek sorunu kaynağını tespit edebilirsiniz.

Fren Kaliperi ve Fren Hidroliği Ne Zaman Değiştirilir?

Fren sistemi aracınızın kullanımında hayati bir önem taşıdığından dolayı düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gerekmektedir. Fren hidroliği düzenli aralıklarla değiştirilmelidir. Yaklaşık 50.000km de bir fren hidroliğinizi değiştirmeniz doğru olacaktır.

Fren sisteminizde meydana gelen hidrolik sıvı kaçakları aşınmalara ve yıpranmalara sebep olacağından dolayı eğer böyle bir durum tespit ettiyseniz aracınızı kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca fren pedalınız normale kıyasla yumuşaksa sistemi kontrol ettirmeli ve gerekli durumlarda değiştirmelisiniz.

Fren Kaliperi Fiyatları

Fren kaliperleri aracın markasına, modeline ve özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. 2023 yılı itibariyle fren kaliperi fiyatları yaklaşık olarak 350 TL ve 2500 TL arasında değişmektedir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.