Arama yapın

Fren Hidroliği Nedir?

Fren Hidroliği Nedir?
Ömer Keskinsoy
Fren Hidroliği Nedir? Fren Hidroliği Nasıl Değiştirilir?
İçerik Başlıkları
    • Fren Hidroliği Nedir?
    • Fren Hidroliği Ne İşe Yarar?
    • Fren Hidroliği Nasıl Çalışır?
    • Fren Hidroliğinin Azaldığı Nasıl Anlaşılır?
    • Fren Hidroliği Azalırsa Ne Olur?
    • Fren Hidroliği Nasıl Değiştirilir?
    • Fren Hidrolik Yağındaki DOT Ne Demektir?
    • Fren Yağı Kaynama Noktaları
    • Fren Hidroliği Ne Sıklıkla Kontrol Edilmelidir?
    • Kiralık Araçlarda Fren Hidroliği
Bir araçta frenlerin çalışmasına katkıda bulunan birçok farklı parça vardır. Fren sistemi, bir arabadaki ana güvenlik özelliklerinden biri olduğundan, tüm parçalarının uygun şekilde bakımı yapılmalıdır. Birçok araç sahibi, düzenli olarak yağı değiştirmek gibi araçlarında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda temel bilgileri bilir. Fakat aynı derecede önemli olan ancak kolayca unutulabilecek bir şey de fren hidroliğidir.

Fren Hidroliği Nedir?

Fren Hidroliği

Fren hidroliği, modern otomobillerin hidrolik fren ve hidrolik debriyaj sistemlerinde kullanılan bir kimyasal sıvı türüdür. Ayağınızın fren pedalına uyguladığı kuvveti artırmak ve bunu aracınızın frenlerinde baskıya dönüştürmek için tasarlanmıştır. Bu yağ olmadan frenler düzgün çalışmaz. Bu nedenle iyi durumda tutulması önemlidir.

Fren Hidroliği Ne İşe Yarar?

Basitçe söylemek gerekirse, bir arabanın fren sistemi, fren hidroliği olmadan çalışmaz. Fren hidroliği, basılı fren pedalından kuvveti alır ve basınca dönüştürür. Daha sonra bu basıncı aracı durdurmak için ön ve arka frenlere gönderir. Fren hidroliği olmadan, aracınızı güvenli ve eksiksiz bir şekilde durdurmanız mümkün değildir.

Fren Hidroliği Nasıl Çalışır?

Fren hidroliğinin çalışma aşamaları şu şekildedir:
  1. Sürücü fren pedalına basar.
  2. Fren bağlantısı ana silindirdeki pistona kuvvet uygular.
  3. Ana silindir, fren hidroliğini basınçlandırır ve tekerlek silindirlerine ve kaliperlere gönderir.
  4. Hidrolik basınç, kuvvet üretmek için pistonlara etki eder.
  5. Kuvvet, fren kampanası veya rotoru ile temas eden fren balatalarına uygulanır.
  6. Tekerleklerin dönüşü yavaşlar veya durur.
Fren Hidrolik

Fren Hidroliğinin Azaldığı Nasıl Anlaşılır?

Aracınızda düşük miktarda fren hidroliği olduğunu gösterebilecek belirtileri bilmek önemlidir. Bu belirtiler şunlar olabilir:
  • ABS ışığı, fren sistemi içinde bir şeye bakılması gerektiğinde yanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu oldukça açık bir gösterge olabilir, bu yüzden bunu fark ederseniz sıvı seviyelerini kontrol ettiğinizden emin olun.
  • Arabanızda yeterli miktarda fren hidroliği yoksa fren pedalına basmak daha zor olabilir. Pedalda yumuşakça bir his olması da fren hidrolik yağının azaldığının veya bittiğinin bir göstergesi olabilir.
  • Fren hidroliği, fren balataları da dahil olmak üzere fren sisteminin parçalarıyla birlikte çalışır. Balatalardan yüksek ses geldiğini duyuyorsanız veya balataların düzgün çalışmadığını hissediyorsanız, bu fren hidrolik yağı eksikliğinden kaynaklanabilir.
  • Fren sisteminizden tırmalama veya gıcırtı sesleri geliyorsa hidrolik fren yağı azalmış olabilir.

Fren Hidroliği Azalırsa Ne Olur?

Düşük fren hidroliği ciddi fren problemlerine yol açabilir. Güvenli sürüş için frenlemenin önemi düşünüldüğünde, bu sorunların çok tehlikeli sonuçları olabileceği görülür. Fren hidrolik yağının azalması veya bitmesi durumunda frenleriniz tutmayabilir veya fren performansınız kötüleşebilir.

Fren Hidroliği Nasıl Değiştirilir?

Fren Hidroliği Değişimi

Fren hidrolik yağı değişimi arabanın modeline göre değişiklik gösterse de bütün araçlarda benzerdir. İlk olarak yapmanız gereken şey, arabayı kriko sehpalarına koymak ve başlamadan önce dört tekerleğin tamamını çıkarmaktır. Bu işlem sırasında ikinci bir kişiye ihtiyacınız olacağını unutmayın. Daha sonra aşağıdaki adımları izleyin:
  1. Arabanın kaputunu açın ve fren hidrolik yağı deposunun kapağını açın. Vakum pompası kullanarak depoda bulunan eski hidrolik fren yağını boşaltın.
  2. Yeni fren hidrolik yağını doldurun.
  3. Ardından tekerleğin arkasındaki lastik kapağını çıkarın.
  4. Lastik kapağını çıkardığınız yerden şişe veya bidon yardımıyla tüpteki fren yağı akana kadar fren pedallarını pompalayın.
  5. Lastik kapağını tekrar takın ve ardından tekrar yeni fren yağı ekleyin.
  6. Bu işlemi her tekerlek için tekrar etmeniz gerekmektedir.
  7. Fren hidroliğini değiştirdikten sonra mutlaka test sürüşüne çıkın.
Brake Fluid Değişim

Fren Hidrolik Yağındaki DOT Ne Demektir?

DOT kısaca ABD Ulaştırma Bakanlığı demektir. ABD Ulaştırma Bakanlığı fren hidroliğini 2 ile 5.1 arasında bir sayı kullanılarak sınıflandırılır. Bu DOT numarası, hidrolik yağın kaynama noktasını gösterir. DOT numarası ne kadar yüksek olursa, hidrolik yağı o kadar kaliteli olur. Ayrıca yüksek sıcaklık ve performans ortamına dayanma yeteneği o kadar yüksek olur.

Fren Yağı Kaynama Noktaları

Aracınızın el kitabında aracınızın ne tür fren hidroliğine ihtiyacı olduğu yazmaktadır. Aracınız yalnızca bir tür fren hidroliği ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle yanlış yaparsanız ciddi sorunlara neden olabilirsiniz.
FREN YAĞI TÜRÜ
KURU KAYNAMA NOKTASI
ISLAK KAYNAMA NOKTASI
DOT 2
190°C
140°C
DOT 3
205°C
140°C
DOT 4
230°C
155°C
DOT 5
260°C
180°C
DOT 5.1
260°C
180°C
Modern otomobillerin çoğu DOT 3, DOT 4 ve DOT 5.1 fren hidroliği kullanır ve DOT 4 en yaygın olanıdır. DOT 5, yalnızca belirli durumlarda kullanılması gereken silikon bazlı bir fren hidroliğidir. Nem içermesi muhtemel fren sistemlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu, zamanlarının çoğunu garajda geçiren klasik arabaları ve petrol bazlı olmayan sıvıya ihtiyaç duyan araçları içerir. Hangi fren hidroliğine ihtiyacınız olduğundan emin değilseniz, tahminde bulunmayın.

Fren Hidroliği Ne Sıklıkla Kontrol Edilmelidir?

Fren hidrolik yağının düzenli olarak her sene kontrol edilmesi güvenli bir sürüş deneyimi açısından önemlidir. Ayrıca ortalama 40.000 kilometrede bir fren hidrolik yağınızı yenilemenizi öneririz.
Fren hidroliğiniz her yıl yaptırmış olduğunuz periyodik bakımda kontrol edilmektedir.

Kiralık Araçlarda Fren Hidroliği

Kiralık araç seçiminde en önemli kriterlerden biri araç sürüşünün rahat ve güvenli olmasıdır. Araç kiralarken güvenliğinizden ödün vermemek için güvenilir bir araç kiralama şirketinden araç kiralamanızı öneririz. Miniyol aracılığıyla kiralayacağınız araçların düzenli olarak bütün bakımları yapılmaktadır. Kullanım ve bütçe olarak size en uygun aracı miniyol.com ve Miniyol mobil uygulaması üzerinden 3 adımda kolayca kiralayabilirsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.