Arama yapın

Eski Bir Efsane: Van Gölü Canavarı!

Eski Bir Efsane: Van Gölü Canavarı!
Sinan Daşpınar
Van Gölü Canavarı'nın binden fazla görgü tanığı tarafından görüldüğü iddia ediliyor. Canavarın, ünlü Loch Ness Canavarı ile aynı özellikleri paylaşan bir plesiosaur gibi eski deniz sürüngenlerine benzediği söyleniyor.
İçerik Başlıkları
    • Van Gölü Canavarı Gerçek mi?
    • Van Gölü Canavarı Hikayesi
    • Van Gölü Canavarı: Plesiosaurus
    • Çok Konuşulan Efsanevi Yaratık Van Gölü Canavarı Filmi ve Heykeli

Van Gölü Canavarı Gerçek mi?

Van Gölü Canavarı'nın binden fazla görgü tanığı tarafından görüldüğü iddia ediliyor. Canavarın, ünlü Loch Ness Canavarı ile aynı özellikleri paylaşan bir plesiosaur gibi eski deniz sürüngenlerine benzediği söyleniyor.

Daily Telegraph makalesinde 2 Kasım 1995'ten beri yapılan gözlemler uluslararası olarak rapor edildi, ancak bazı araştırmalar yaratığın 1889’dan önce görüldüğünü öne sürüyor. Van Gölü Canavarı'nın sözde kısa bir videosu 1997 yılında Van Üniversitesi öğretim görevlisi Ünal Kozak tarafından çekildi.
 

Van Gölü 3.775 km2 yüzölçümü ile Türkiye'nin en büyük gölüdür. Çevredeki dağlardan inen çok sayıda küçük dereden su alan tuzlu bir soda gölüdür. Van Gölü, dünyanın en büyük endorik göllerinden biridir. Van Gölü, en geniş yeri 119 kilometre olup, ortalama derinliği 171 metre ve kaydedilen maksimum derinliği 451 metredir. Göl suyu kuvvetli alkalidir ve sodyum karbonat ve diğer tuzlar bakımından zengindir.

 

Van ayrıca araç kiralama imkanları sayesinde kiralık araba sahibi olarak gezebileceğiniz harika bir şehirdir ve bu şehirde görülmesi gereken çok yer vardır.

Van Gölü Canavarı Hikayesi

Van Gölü Canavarı

Tarih boyunca bu yaratığın birden fazla göreni olmuştur. İlk yazılı görüş 29 Nisan 1889 tarihli Osmanlı gazetesi Saadet'te çıkan bir haberdi. Yaratık bir adamı Van Gölü'ne sürüklemişti. Olayın haberlerinin ardından Osmanlı hükümeti yaratığı tespit etmek için, göle resmi bir bilimsel araştırma grubu gönderdi. Bu, Van Gölü Canavarı'nın en eski gözlem raporudur.

Türkiye'nin en büyük adası olan Akdamar Adası'nda bir Ermeni kilisesi olan Akdamar Kilisesi, MS 915'te yapılmış ve dış duvarları taş oyma resimler ile kaplıdır. Yapılan taş oyma resimlerinden birinde deniz canavarı gibi bir yaratık çizilen geminin altında açıkça görülebilir. Çoğu insan bunun Van Gölü canavarı olduğunu düşünmektedir ve bu resmin de buna atıfta bulunduğunu söylemektedir. 
 

Van Gölü Canavarı: Plesiosaurus

Van Gölü Canavarı, plesiosaurus gibi eski bir deniz sürüngeni olarak tanımlanıyor. Uzun boyunlu ve sudan çıkıntı yapan bir veya daha fazla hörgüçlü olduğu söylenir. Görgü tanıkları, ünlü Loch Ness Canavarı ile aynı özellikleri paylaştığını söylüyor.
 

Van Üniversitesi öğretim görevlisi olan 26 yaşındaki Ünal Kozak'ın ilk gördüğü andan itibaren görgü tanıklarıyla konuştuğu konu, bir saplantı haline geldi. Görülmelerin çoğunun rapor edildiği noktalara yerleşen Kozak, sözde canavarı üç kez gördüğünü ve filme aldığını söylüyor. Kozak ayrıca, yaklaşık 1000 tanığın açıklamalarına dayanan canavarın çizimleri de dahil olmak üzere yaratık hakkında bir kitap yazdı.
 

Yaratığın yaklaşık 15 metre (49.5 fit) uzunluğunda olduğunu söylüyor. Kamuoyu, Van Gölü canavarının bir miktar turist geliri kullanabilecek bir bölgeye ziyaretçi çekmek için zekice bir aldatmaca olup olmadığı konusunda bölünmüş durumda.
 

Çok Konuşulan Efsanevi Yaratık Van Gölü Canavarı Filmi ve Heykeli

1997 tarihli bu video birçok eleştiriyle karşılandı. Canavarın sadece bir yönde hareket etmesi ve nefes alıp vermemesi onun sahte olarak adlandırılmasına yol açtı. Canavarın gerçek ya da sahte olmasının konuşulması dahi Van’ın turizm ziyaretlerini artırmıştır. Hatta öyle ki bir simge haline gelen bu canavarın, şehrin kıyısında 12 metre yüksekliğinde bir heykeli bulunmaktadır.
 

Ayrıca hikayenin filmi de beyaz perdeye taşındı. Baş rollerini Selahattin Taşdöğen, İlhan Şeşen, Naci Taşdöğen, Murat Ergün gibi isimlerin paylaştığı Van Gölü Canavarı filmi 2012 yılında vizyona girdi.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.