Arama yapın

En Yaygın Trafik İşaretleri Ve Anlamları

En Yaygın Trafik İşaretleri Ve Anlamları
Sinan Daşpınar
En Yaygın Trafik İşaretleri ve Anlamları Nelerdir? Tehlike Uyarı İşaretleri Nelerdir? Trafik Tanzim İşaretleri Nelerdir? Bilgi İşaretleri Nelerdir?
İçerik Başlıkları
    • Yasakları Gösteren Düzenleyeci Trafik İşaretleri
      • Hız Sınırı
      • Taşıt Giremez
      • Kapalı Yol
      • U Dönüşü Yapılmaz
    • Tehlikeleri Gösteren İşaret Türleri
      • Kaygan Yol
      • Dikkat
    • Bilgilendirici Trafik İşaretleri
      • Yaya Yolu
      • Önceliği Olan Yön Levhası
    • Yol Çizgileri ve Anlamları
      • Devamlı Çizgi
      • Kesik Çizgi
      • Kesik Devamlı Çizgi
      • Yan Yana Devamlı Çizgi
    • Kiralık Araç ile Kural İhlali Yapıldığında Ne Olur?

Trafikte güvenle ilerlemek için trafik kurallarına uymak çok önemli. Birçok kural da trafik işaretleri ile destekleniyor. İşaretler hem trafiğin düzenli işlemesini sağlıyor hem de gerçekleşebilecek bir tehlikenin önceden bilinmesine olanak tanıyor. Trafik işaretleri yasak, tehlike ve bilgi işaretleri olmak üzere temel olarak üç grupta sınıflandırılabilir. İşte trafikte en çok karşılaşılan trafik işaretleri ve anlamları...

Yasakları Gösteren Düzenleyeci Trafik İşaretleri

Yasakları gösteren trafik işaretleri, düzenleyici işaretler olarak da adlandırılır. Trafik tanzim işaretleri arasında trafiğin düzenli bir şekilde akması için araçların uyması gereken kuralları belirten işaretler bulunur. Bunlardan biri de hız sınırlama işaretleri oluyor. Şehir içi ya da şehirler arası yollarda azami hız sınırları değişiyor. Virajlara girerken, eğimli bir yolda devam ederken ya da farklı nedenlerle sürücüler için farklı hız limitleri belirleniyor. Trafikte iken belirlenmiş bu hız limitlerini trafik işaret levhalarından da görebilirsiniz.

Hız Sınırı

Hız sınırı işareti

Trafik levhasında yer alan rakam, seyir halinde iken ulaşabileceğiniz maksimum hızı gösteriyor. Örneğin, üzerinde 30 yazan bir trafik levhası gördüğünüzde daha hızlı bir şekilde seyrediyorsanız yavaşlamalı ve hızınızı saatte 30 km’ye düşürmelisiniz.

Taşıt Giremez

Taşıt Giremez İşareti

Özellikle şehir içi trafikte ilerlerken farklı nedenlerle ara sokaklara ya da yan yollara girmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak kimi zaman ara sokaklara girmek doğru bir fikir olmayabilir. Bunu sokağa girmeden önce girişi olmayan yol levhası sayesinde öğrenebilirsiniz. Bu trafik işaretini gördüğünüzde önünüzdeki yoldan devam etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

Kapalı Yol

Kapalı Yol İşareti

Kapalı yolu gösteren ikinci bir levha ise taşıt trafiğine kapalı yol levhasıdır. Bu levha yola her türlü taşıtın girmesinin yasak olduğunu ve sadece yaya trafiğine açık olduğunu gösteriyor.  

U Dönüşü Yapılmaz

U Dönüşü Yapılamaz İşareti

U dönüşü yapılmaz işareti de düzenleyici levhalar arasında yer alıyor. Bu işaret seyir halinde olduğunuz yolda U dönüşü ile geriye dönüş yapılamayacağını gösteriyor.

Tehlikeleri Gösteren İşaret Türleri

İster şehir içi ister şehirler arası trafikte olan yol boyunca birçok virajla karşılaşırsınız. Virajlara yaklaştığınızı önceden bilmek ise hızınızı ayarlamanız ve yavaşlamanız için size zaman kazandırır. Böylece virajdan dönerken kontrolünüzü kaybetmeden güvenle ilerleyebilirsiniz. Üzerinde kıvrımlı bir ok bulunan levhalar, virajın hangi yönde olduğunu gösteriyor. Zigzag şeklindeki işaretler ise çoklu viraja gireceğinizi yani önünüzde arka arkaya devam eden viraj olduğunu haber veriyor.  

Kaygan Yol

Kaygan Yol İşareti

Virajlar dışında kaygan yollar da araçlar için tehlike oluşturabilir. Devam ettiğiniz yolun kayma riski, kaygan yol trafik levhası ile gösteriliyor. Kaygan yol işaretini gördüğünüzde hızınızı kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Dikkat

Dikkat İşareti

Dikkat levhası ise diğer tehlike uyarı işaretleri ile belirlenen tehlikeler dışında kalanlar için sürücüleri uyarmayı amaçlıyor. Dikkat işaretini gördüğünüzde hızınızı kontrol etmeyi unutmamalısınız.

Bilgilendirici Trafik İşaretleri

Bilgi işaretlerine ileri çıkmaz yol levhası, yaya geçidi levhası, tek yön levhası, önceliği olan yol işareti örnek olarak verilebilir. İleri çıkmaz yol levhası yolun devamının çıkmaz özellikte olduğunu belirtiyor.

Yaya Yolu

Yaya Yolu İşareti

Yaya yolu olarak belirlenen yollar da levhalarda gösteriliyor. Yaya geçidi bulunan yollarda geçiş önceliği yayalarda olduğu için bu levhayı gördüğünüz zaman yavaşlamalı ve yayalara öncelik vermelisiniz.

Önceliği Olan Yön Levhası

Önceliği Olan Yön Levhası

Önceliği olan yön levhası ise, iki aracın yan yana geçemeyecek kadar dar olduğu yollarda hangi yönden gelen araçların geçiş önceliğine sahip olduğunu gösteriyor.

Yol Çizgileri ve Anlamları

Yol çizgileri de trafiği düzenleyen ve yolda güvenli bir şekilde ilerlemeyi sağlayan işaretler arasında yer alıyor. Devamlı çizgi, kesik çizgi, kesik devamlı çizgi ve yan yana iki devamlı çizgi yol çizgilerine örnek olarak verilebilir.

Devamlı Çizgi

Devamlı Çizgi

Devamlı çizgi, seyir halinde iken hiç bir şekilde öndeki aracın geçilemeyeceğini gösteriyor. Devamlı yol çizgisi aynı zamanda şerit değiştirilemez anlamına da geliyor.

Kesik Çizgi

Kesik Çizgi

Kesik çizgi ise devamlı çizginin aksine trafik kurallarına uymak koşuluyla önünüzdeki aracı geçebileceğinizi ve şeridinizi değiştirebileceğinizi belirtiyor.

Kesik Devamlı Çizgi

Kesik Devamlı Çizgi

Yan yana kesik ve devamlı çizgi, sadece yolun bir tarafındaki araca şerit değiştirme ve öndeki aracı geçme hakkı tanıyor. Bu çizgiyi gördüğünüzde aracınıza yakın olan çizginin anlamına göre hareket etmeniz gerekiyor. 

Yan Yana Devamlı Çizgi

Yan Yana Devamlı Çizgi

Yan yana iki devamlı çizgi, yolun bölünmüş yol olduğunu ve iki taraftaki aracın da çizginin soluna geçemeyeceğini gösteriyor.

Kiralık Araç ile Kural İhlali Yapıldığında Ne Olur?

Trafik işaretlerine uymamak kısaca kural ihlali olarak adlandırılır. Kural ihlalleri sonucunda ihlali yapanın hangi trafik cezalarıyla karşı karşıya kalacağı yasal düzenlemelerle belirlenir. Peki kiralık araç ile kural ihlali yapıldığında ne olur? Araç kiralama sürecinde meydana gelen hasarlar ya da trafik cezaları nedeniyle ortaya çıkan maddi kayıplardan kim sorumludur? Araç kiralama şirketleri bu gibi durumlar için araç kiralama sözleşmesi kapsamında depozito alır. Kiralama sırasında alınan depozito bedeli, kural ihlali nedeniyle oluşacak trafik cezalarının ödenmesinde, HGS ya da OGS kullanımına ilişkin cezalarda veya diğer hasar durumlarında kullanılır. Araca gelen trafik cezası, araç kiralama işleminde alınan depozitodan karşılanır ve varsa geriye kalan tutar kişinin kredi kartına iade edilir. Diğer taraftan araç kiralama şirketleri aracı kiralayan kişinin bilgilerini KABİS sistemi üzerinden emniyet birimlerine iletir. Bu bilgi trafik cezalarının şirket adına değil, kiralayan kişi adına düzenlenmesine olanak tanır.

Siz de güvenli bir sürüş ve yolculuk için trafik işaretlerine uymayı ihmal etmeyin. Miniyol.com, farklı firmalar arasından ihtiyaç ve taleplerinize en uygun kiralık araç modellerini bulmanıza olanak tanıyor. Araç kiralama rezervasyonunu Miniyol.com uygulaması üzerinden ya da internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.