Arama yapın

Emniyet Kemerinin Tarihçesi

Emniyet Kemerinin Tarihçesi
Sinan Daşpınar
Emniyet kemeri, 1903 yılında icat edildi ve o günden bugüne kadar birçok hayatın kurtarılmasında büyük rol oynadı. Şimdi de biraz emniyet kemerinin tarihini yakından inceleyelim.
İçerik Başlıkları
    • Emniyet Kemerini Geliştiren Marka: Volvo
    • Emniyet Kemerinde Kural Koyucu Ülke: ABD
    • Türkiye'de Emniyet Kemeri

Ufak bir detay hayat kurtarır mı? Bu sorunun cevabını emniyet kemeri veriyor. İlk kullanıldığı günden bugüne kim bilir ne kadar hayat kurtardı. Fren sistemleri ne kadar önemliyse, emniyet kemeri de o kadar önemli. Hatta öyle ki trafikte takılması zorunlu. Eğer emniyet kemeri olmadan araç kullanıyorsanız 2023 yılı için cezası 436 TL. Miniyol olarak emniyet kemerinin tarihçesinden biraz bahsetmeye çalıştık. Miniyol'dan gerçekleştirdiğini tüm araç kiralama işlemlerinde Miniyol size güvenli araçları bulur. 

İlk olarak emniyet kemeri 1903 yılında Fransız mucit Gustave Liebau tarafından bulundu. 

1903’ten günümüze kadar emniyet kemer sürekli bir değişim geçirdi. 1930’lı yıllardan itibaren Amerikalı hekimlerin araçlarına kemer yerleştirmesi ile yaygınlaşmaya başladı ve araba üreticileri de emniyet kemeri kullanmaya başladı. 1953 yılında Colorado Eyaleti Tıp Birliği iki noktalı emniyet kemerinin otomobillerde kullanılması için bildiri yayınladı. 1955 yılında Kaliforniya Araç Kanunu araçlarda emniyet kemeri zorunluluğu başlattı. Böylece ABD emniyet kemeri konusunda öncü kararları alan ülke oldu. 

Emniyet Kemerini Geliştiren Marka: Volvo

1956 yılında araç markası Volvo iki noktalı çapraz göğüs kemeri aksesuarını geliştirdi. Chrysler firması ön koltuklarda iki noktalı emniyet kemerini isteğe bağlı kullanmak üzere araçlarına yerleştirdi. Ford firması emniyet kemeri odaklı reklamlar oluşturmaya başladı. Emniyet kemerini geliştirme konusunda Volvo oldukça yol aldı ve 1957 yılında iki noktalı çapraz emniyet kemerlerine kilit ekledi. 1958 yılında Volvo fabrikasında çalışan mühendis Nils Bohn üç noktalı emniyet kemerinin patentini aldı. 1959 yılı itibariyle Volvo üç noktalı emniyet kemerini standart olarak arabalarında kullanmaya başladı. 

Emniyet Kemerinde Kural Koyucu Ülke: ABD

1961 yılından itibaren Otomobil Mühendisleri Birliği emniyet kemerinin standart olarak kullanılmasını önerdi. ABD’nin eyaletlerinde emniyet kemeri hakkında farklı kararlar çıktı. 1962 yılına gelindiği 6 eyalette zorunlu hale geldi. Otomobil üreticileri araçlarda standart olarak emniyet kemeri kullanmaya başladı. 1965 yılında ABD Emniyet kemerinin standardını yayınladı.

1966 yılında İsveç’te iki noktalı kemerler yasaklandı “Y” tipli üç noktalı emniyet kemerini zorunlu hale getirildi. 

1967 yılından itibaren ABD’de arka koltuklara da emniyet kemeri yerleştirildi. Bu yıllarda İngiltere dâhil birçok ülkede zorunlu hale getirildi. 1968 yılında geldiğimizde Volvo emniyet kemerini geliştirmeye devam ediyordu. Acil durum kilitleri (ELR)’yi tüm araçlarında standart hale getirdi. 1970’den itibaren yasalarda yerini almaya ve kanunlaştırılmaya başlandı. 

Türkiye'de Emniyet Kemeri

1986 yılında Türkiye’de şehirlerarası karayollarında otomobil ve tescil bakımından otomobil gibi işlem gören arazi taşıtları ve minibüslerde sürücüsü ve yanında oturan yolcular için" emniyet kemeri uygulaması başlatıldı.

01.01.1992 tarihinden itibaren Türkiye’de emniyet kemeri zorunlu hale getirildi. Emniyet kemeri zorunluluğu hem ön hem de arka koltukta yolculuk yapan herkes için getirildi. 

Günümüzde artık tüm otomobillerde üç noktalı “Y” şeklinde emniyet kemeri takılmakta ve bu şekilde kullanılan emniyet kemerlerinin geçerliliği var. 

Sizlerin güvenliği bizim için çok önemli. Araç kiralama işlemlerinizde Miniyol’dan kiralayacağınız araçların hepsinin bakımları gerçekleştirilerek teslim ediliyor. Sizler de kendi emniyetiniz için emniyet kemerinizi takın!

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.