Arama yapın

Elektrikli Araba Türleri

Elektrikli Araba Türleri
Sinan Daşpınar
Son yıllarda en çok araştırılan konulardan birisi de elektrikli araba türleri olmaktadır. Elektrikli araba türleri incelendiği zaman BEV, FCEV ya da PHEV gibi kısaltmalar ile karşılaşılmaktadır.
İçerik Başlıkları
    • Elektrikli Araç Çeşitleri
    • Bataryalı Elektrikli Araba
    • Hafif Hibrit Araba
    • Plug-in Hibrit Araç
    • Yakıt Hücreli Elektrikli Araba
Son yıllarda en çok araştırılan konulardan birisi de elektrikli araba türleri olmaktadır. Elektrikli araba türleri incelendiği zaman BEV, FCEV ya da PHEV gibi kısaltmalar ile karşılaşılmaktadır. Özellikle araç kiralama işlemlerinde pek çok kişi tarafından elektrikli arabalar araştırılmaya başlanmıştır.
 

Elektrikli Araç Çeşitleri

Elektrikli araç çeşitleri incelendiği zaman karşılaşılan kısaltmalar aracın çalışma prensiplerini açıklamaktadır. Dünyada hali hazırda üretilen elektrikli araçlar araç kiralama hizmetlerinde de tercih edilmektedir. Elektrikli araç türleri şunlardır:
 
 - Bataryalı Elektrikli Arabalar
 - Hafif Hibrit arabalar
 - Plug-in Hibrit Araçlar
 - Yakıt Hücreli Arabalar
 

Bataryalı Elektrikli Araba

İçerisinde batarya ve elektrik motoru bulunan araçlara bataryalı elektrikli arabalar denilmektedir. Bu araçlar bataryada depolanır, motora iletilen elektrik ile hareket eder. Sadece elektrik enerjisinden yararlanmalarından dolayı sıfır emisyon değerine sahiptir. Bu anlamda oto kiralama hizmetleri konusunda elektrikli arabalar da çok tercih edilmektedir. 
 
Bataryaya depolanan enerji elektrik motoruna iletilmesi şeklinde bir çalışma prensibi bulunmaktadır. Elektrikli motor iki parçadan oluşmaktadır. Bu parçalardan birisi rotor, diğeri ise sabit stator olmaktadır. Elektrik akımı ile rotorun hareket etmesini sağlamaktadır. Bu sayede de elektrik enerjisi, hareket enerjisine dönüşmektedir ve tekerlekler hareket etmektedir. Ayrıca basit bir yapıya sahip olması ve yüksek verimlilikte çalışması sebebiyle kullanımları da oldukça kolaydır.
 
Elektrikli Araba Türleri

Hafif Hibrit Araba

Otomotiv sektöründe hibrit denildiği zaman elektrikli ve benzinli motorlara sahip otomobiller akla gelmektedir. İki versiyonu bulunmaktadır. Bunlardan birisi hafif hibrit arabalar, diğeri ise MHEV olmaktadır.
 
Hafif hibrit araçlarda batarya elektrik motoru, benzinli motor ve benzin deposu gibi parçalar yer almaktadır. Bu araçların avantajı düşük yakıt tüketimidir. Çünkü MHEV araçlar düşük süratlerde sadece elektrikli motordan yararlanmaktadır ve yakıt tüketimi önemli düzeyde düşülmektedir. Bu anlamda hafif hibrit arabalar araba kiralama hizmetlerinde kullanıcılar tarafından  da tercih edilmektedir. 
 

Plug-in Hibrit Araç

Dışarıdan şarj edilebilen arabalara verilen bir isimdir. İçerisinde elektrikli ve benzinli motorlar bulunmaktadır. Bu özelliği ile MHEV'lere benzemektedir. Farkı diğer elektrikli araçlara göre çok daha büyük bataryalarının olmasıdır.
 
Araba kiralama hizmetlerinde tercih edilen bu araçların en büyük avantajı hafif hibrit araçlara göre bataryasının daha büyük olmasıdır. Ayrıca sadece elektrik motoru ile hareket etmeleri de diğer bir avantajı olmaktadır.
 

Yakıt Hücreli Elektrikli Araba

Pek çok markanın üzerine çalıştığı teknoloji, hidrojen gibi maddenin yakıt olarak kullanılmasını sağlamak amacı taşımaktadır. Dizel ve benzinli araçlar gibi yakıt deposu bulunan yakıt hücreli araçlar hidrojen gibi maddeleri tepkimeye sokmakta ve elektrik elde etmektedir. Bu şekilde de yakıt hücreli elektrikli arabalar çalışmaktadır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.