Arama yapın

Ehliyetsiz Araç Kiralayabilir Miyim?

Ehliyetsiz Araç Kiralayabilir Miyim?
Sinan Daşpınar
Kiralık araba kullanımları için çoğu firma en az 1 yıllık ehliyet istemektedir. Yine de bazı kullanıcılar ehliyet olmadan araç kiralama yapıp yapamayacaklarını araştırıyor. Miniyol yazısında ehliyetsiz araç kiralama yapılabilir mi anlattı.
İçerik Başlıkları
    • Kiralık Araba İçin Ehliyet Şart Mı?
    • 1 Yıldan Az Ehliyetle Araba Kiralayabilir mi?
    • Araba Kiralamak İçin Kaç Yıllık Ehliyete İhtiyacım Var?
    • Ehliyetsiz Araç Kiralama Cezası Ne Kadar? 

Kiralık araba kullanımları için çoğu firma en az 1 yıllık ehliyet istemektedir. Yine de bazı kullanıcılar ehliyet olmadan araç kiralama yapıp yapamayacaklarını araştırıyor. Miniyol yazısında ehliyetsiz araç kiralama yapılabilir mi anlattı. 

 

Kiralık Araba İçin Ehliyet Şart Mı?

Ulaşım için bireysel ve kurumsal olarak en çok tercih edilen yöntemlerden birisi de araç kiralama yoludur. Ülkemizde yasalara uygun olarak faaliyet gösteren kurumsal firmalar aracılığı ile bu hizmet verilmektedir. Araç kiralayabilmek için bazı koşullar gerekmektedir. Bu koşullardan en önemlisi ise aracı kiralayacak olan kişinin ehliyetin bulunmasıdır. 

Trafik kanununa göre ehliyetsiz araç kullanmak yasak ve suç teşkil eden bir davranıştır. Bu sebeple de her türlü aracın kiralanması olayında da ehliyet aranmaktadır. 

1 Yıldan Az Ehliyetle Araba Kiralayabilir mi?

2016 yılında yapılan düzenleme ile yeni ehliyet alanlar 2 yıl boyunca stajyer sürücü olarak adlandırılmaktadır. Oto kiralama için ise normal sürücü ehliyetine sahip olmak gerekmektedir. Bu sebeple de 1 yıldan az ehliyeti olanlara kiralık araç hizmeti verilmemektedir. Kiralık araba hizmeti veren firmaların bu usullere uyması gerekmektedir. 

Araba kiralama hizmeti verilirken müşterilerin kimlik ve ehliyetlerini ibraz etmeleri gerekmektedir. Aksi halde araç verilmemektedir. Kiralık araç alanlar ile ilgili bilgiler ve aracın plakası anında emniyet bilgi sistemine işlenmektedir. Bu sebeple de stajyer sürücülere araç verilmemektedir. 

Ehliyetsiz Araç Kiralama

Araba Kiralamak İçin Kaç Yıllık Ehliyete İhtiyacım Var?

Trafikte araç kullanmak için belli bir yaşı geçtikten sonra ehliyet sınavına girerek ehliyet almak gerekmektedir. 2016 yılından bu yana uygulanan kanuna göre ise ilk defa ehliyet alanlar 2 yıl boyunca stajyer sürücü olarak adlandırılmaktadır. Stajyer sürücülerin ise trafiğe yalnız çıkmaları yasaktır. 

Kiralık araç hizmetinde de aynı durum geçerli olmaktadır. Bu sebeple araç kiralanması için en az 2 yıllık ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Stajyer sürücülük ya da aday sürücülük dönemini başarı ile geçen herkes kiralık oto hizmetinden faydalanmaktadır. 

Ehliyetsiz Araç Kiralama Cezası Ne Kadar? 

Ülkemizde oto kiralama hizmeti veren firmalar aracı kiralayan kişiye ait bilgileri KABİS sistemine kaydetmektedir. Bu sebeple de aracı kiralayan kişinin kimlik ve ehliyetinin fotokopisi alınarak bir dosyada saklanmaktadır. Trafik kanunu kapsamında ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2698 TL’dir. Bu ceza hem sürücüye hem de aracın tescil belgesine kesilmektedir. 

Ancak oto kiralama işlemi ehliyet ile yapıldığı için ehliyetsiz araç kiralamak mümkün değildir. Stajyer sürücüler ehliyetsiz araç kullandıkları tespit edilirse adaylığı durdurularak ehliyeti iptal edilmektedir. Güven içinde otomobil kiralanması için aday sürenizin dolmuş olması gerekmektedir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.