Arama yapın

Egzoz Manifoldu Nedir?

Egzoz Manifoldu Nedir?
Ömer Keskinsoy
Egzoz gazının arabadan dışarı çıkarılmasını sağlayan egzoz manifoldu hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Egzoz Manifoldu Nedir?
    • Egzoz Manifoldu Neyden Yapılır?
    • Egzoz Manifoldu Ne İşe Yarar?
    • Egzoz Manifoldunun Arıza Belirtileri Nelerdir?
    • Egzoz Manifoldu Nasıl Değiştirilir?

İçten yanmalı motorlar çalışmak için havaya ihtiyaç duydukları için araçlarda hava akışını kontrol eden, havanın motora girmesini ve kirli havayı dışarı atmasını sağlayan sistemler bulunmaktadır. Manifold olarak adlandırılan bu sistemlerin kendi özel görevleri olan parçaları bulunmaktadır. Bir sorun meydana geldiğinde uygun önlemin alınabilmesi için bu sistemlerin nasıl çalıştığını ve manifoldun parçalarını bilmek önemlidir. Bu sebeple araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için egzoz manifoldu hakkında bilmeniz gerekleri hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

egzoz manifoldu arıza belirtileri

Egzoz Manifoldu Nedir?

Egzoz manifoldu, egzoz gazlarını motor silindirlerinden araba gövdesinin altındaki egzoz borusuna almakla görevli parçadır. Egzoz manifoldunu terk ettiklerinde, gazlar otomobilin emisyon sisteminden ve susturucularından geçer ve egzoz borusundan dışarı çıkar. Manifold, L kafalı motorlarda silindir bloğunun yanına ve I kafalı motorlarda silindir kapağının yanına cıvatalanmış metal bir parçadır. İki, üç ve dört silindirli motorlarda bir egzoz manifoldu bulunur, çünkü egzoz gazlarını çıkarmak için yalnızca bir silindir sırası vardır.

Egzoz Manifoldu Neyden Yapılır?

Tipik olarak, egzoz manifoldları boru şeklindeki paslanmaz çelikten veya demirden yapılır. Paslanmaz çelik, paslanmadığı ve uzun ömürlü olduğu için en pahalı olanıdır, ancak boru şeklindeki çelik iyi gaz akışı sağlar ve sıklıkla kullanılır. Yine de çoğu arabanın dökme demir manifoldlara sahip olduğunu görebilirsiniz. Demir manifoldların diğerlerine kıyasla üretimi ucuzdur. Ancak çelikten daha ağırdırlar. Yaşla birlikte kırılgan hale gelirler ve çatlamaya eğilimlidirler.

Egzoz Manifoldu Ne İşe Yarar?

Egzoz manifoldu doğrudan motor bloğuna vidalanmıştır ve egzoz gazlarını motorun silindirlerinden egzoz sisteminin geri kalanına yönlendirir. Egzoz gazları, egzoz borusundan atılmadan önce uzun bir yol kat ederler ve egzoz manifoldundan geçmek ilk adımdır. Egzoz manifoldu, motordaki her silindir için bir tane olmak üzere birden fazla açıklığa sahiptir ve silindir kapaklarına contalarla sabitlenmiştir. Egzoz manifoldunu bir huni olarak düşünmek faydalıdır, ancak egzoz gazlarını A noktasından B noktasına itmekten çok daha fazlasını yapar. Egzoz manifoldu işini bitirdiğinde, yanmış egzoz emisyonlarını katalitik konvertöre ve egzoz sisteminin geri kalanına yönlendirilir.

egzoz manifoldu nasıl değiştirilir

Egzoz Manifoldunun Arıza Belirtileri Nelerdir?

Egzoz manifoldu ile ilgili sorunların motor gücünde azalma, yavaş ısınma süreleri, daha yüksek yakıt tüketimi ve erken katalitik konvertör arızası gibi bazı ciddi sonuçları olabilir. Bundan kaçınmak için manifoldun çatladığını, sızdırdığını veya başka bir sorunu olduğunu size bildirebilecek belirti ve semptomları bilmeniz önemlidir. Egzoz manifoldunda bir arıza olduğunun belirtileri şunlardır:

  • Anormal Gürültüler: Motor normalden daha yüksek sesle çalışıyorsa, egzoz manifoldunda sızıntı olduğuna dair bir işaret olabilir. Bir sızıntı olduğunda, egzoz sisteminden susturulmamış gaz kaçabilir ve motorun normalden daha yüksek veya daha gürültülü ses çıkarmasına neden olabilir.

  • Düşük Yakıt Verimliliği: Egzoz manifoldundaki bir sızıntı, aracın yakıt verimliliğini azaltabilir. Benzin istasyonuna eskisinden daha fazla seyahat etmeniz gerektiğini fark ederseniz, egzoz manifoldunu bir profesyonel tarafından kontrol ettirmeniz gerekebilir.

  • Garip Kokular: Egzoz manifoldunda bir sızıntı veya çatlak varsa, gazlar daha az zehirli bir gaza dönüşmeden önce dışarıdaki havaya kaçıyor olabilir. Sonuç olarak, kaputun altından garip bir koku geldiğini fark edebilirsiniz.

  • Düşük Hızlanma Gücü: Sızıntılar ayrıca motor gücü eksikliğine de neden olabilir. Arabanız eskisi gibi hızlanmıyorsa, görmezden gelmemelisiniz. Bu belirti başlangıçta hafif olabilir, ancak egzoz manifoldu değiştirme hizmetinizi çok uzun süre ertelerseniz daha da kötüleşebilir.

Egzoz Manifoldu Nasıl Değiştirilir?

Egzoz manifoldunun her araç için farklı bir prosedürde değişimi olabilir. El kitabına sahip olmak çok büyük avantaj olsa da manifold değişimi özetle şu şekilde gerçekleştirilir:

  1. Cıvatalara önceden bir tür pas nüfuz eden sıvı püskürtün, böylece onları çıkarmak daha kolay olur.

  2. Oksijen (O2) sensörü egzoz manifoldunda ise, manifoldu motordan çıkarmadan önce bunu çıkarın. Manifold araçtan çıktıktan sonra çıkarmak iki kat daha zordur.

  3. Cıvatalarda bir sorun gözüküyorsa egzoz manifoldu ile birlikte onları da değiştirin.

  4. Manifoldu değiştirirken mutlaka egzoz manifoldu contalarını da değiştirin.

  5. Yeniden monte ederken, egzoz manifoldunu egzoz sisteminin geri kalanına bağlayan cıvatalarda sıkışma önleyici kullanın. Bu, bir sonraki kişinin onu sökmesi için cıvatanın sökülmesini 100 kat daha kolay hale getirir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.