Arama yapın

Egzoz Dumanı Renkleri Ne Anlama Gelir?

Egzoz Dumanı Renkleri Ne Anlama Gelir?
Sinan Daşpınar
Çoğu zaman, arabanızın egzozu, aracınızın arka ucundaki yanma sürecinden çıkan kullanılmış gazları sessizce dışarı pompalayarak, neredeyse fark edilmemelidir. Ancak bir sorun ortaya çıkarsa, egzoz borusundan mavi, beyaz veya siyah duman çıkmaya başlayabilir.
İçerik Başlıkları
    • Siyah Egzoz Dumanı Ne Anlama Gelir?
    • Beyaz Egzoz Dumanı Ne Anlama Gelir?
    • Mavi Egzoz Dumanı Ne Anlama Gelir?
    • Gri Egzoz Dumanı Ne Anlama Gelir?
    • Araçta Arıza Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Çoğu zaman, arabanızın egzozu, aracınızın arka ucundaki yanma sürecinden çıkan kullanılmış gazları sessizce dışarı pompalayarak, neredeyse fark edilmemelidir. Ancak bir sorun ortaya çıkarsa, egzoz borusundan mavi, beyaz veya siyah duman çıkmaya başlayabilir.

Bu olağandışı egzoz dumanı, araç dururken veya hızlanırken egzozunuzdan çıkıyor olabilir ve bu, pahalı bir onarım faturasının ufukta olduğu konusunda anında bir korku duygusuna neden olabilir. Benzinli veya dizel arabalardan çıkan egzoz dumanı gerçekten ciddi bir mekanik sorunun işareti olsa da, durum her zaman böyle değildir.

Egzozdan çıkan dumanın ana nedenleri, aracınıza ve durumuna bağlı olarak değişebilir. Aracınızın bakımı ve bakımı düzenli olarak yapılıyorsa, egzozunuzdan kaynaklanan görünür emisyonların endişe verici bir şey olması muhtemel değildir, ancak yine de kontrol etmeye değer.

Asıl sorun, egzozdan çıkan duman açık bir ihmal işareti olabileceğinden, bakımı iyi yapılmamış araçlardadır. Bu, kullanılmış bir araba satın alırken yararlı bir ipucu olabilir, çünkü servis geçmişi eksikse, dumandan çıkan bir egzoz, altta yatan sorunların açıklayıcı bir işareti olabilir.

egzoz dumanı renkleri anlamları

Siyah Egzoz Dumanı Ne Anlama Gelir?

Diğer tipler gibi, siyah dumanın da farklı nedenleri vardır ve dikkate alınması gereken ana faktörlerden biri aracınızın benzinli mi yoksa dizel mi olduğudur. Benzinli bir arabada siyah duman, çok fazla yakıt yakıldığının bir işaretidir. Bunu düzeltmek için, önce aracınızın hava filtresini kontrol etmeli veya değiştirmelisiniz. Sorun olmazsa, bir sonraki adım yakıt enjektörlerinin tıkalı olup olmadığını ve yakıt basınç regülatörünün temiz olup olmadığını kontrol etmektir, ancak bu bir profesyonel için daha uygun bir iştir.

Dizel araçlarda siyah dumanın bir nedeni, yanmamış dizelden kurum birikmesi olabilir. Dizel partikül filtresi (DPF),yanmamış dizelden gelen kurumu, aracın egzozundan dışarı pompalanmadan önce hapsetmek üzere tasarlanmıştır, ancak dizel bir arabayı yalnızca düşük hızlarda kullanırsanız, kurum tortuları zamanla birikebilir.

Beyaz Egzoz Dumanı Ne Anlama Gelir?

Bu, egzoz borusundaki yoğuşmadan kaynaklanan buhar veya motor soğutma sıvısı sızıntısından kaynaklanan daha ciddi bir sorun olabilir. Aşırı miktarda beyaz duman, kapak contasının arızalandığını gösterebilir.

Mavi Egzoz Dumanı Ne Anlama Gelir?

Aracınızın egzozundan mavi duman görürseniz, muhtemelen yanık kokusu da buna eşlik edecektir. Demek ki sisteme bir yerden yağ giriyor. Motor yağı, hareketli parçaları yağlamak için tasarlanmıştır ve bir araba düzgün çalışıyorsa yakıt sistemine girmez.

Arabanızın bakımı yakın zamanda yapıldıysa veya bakımını kendiniz yaptıysanız sisteme çok fazla yağ konulmuş olabilir ve bu fazla yağ yanıyor olabilir. Duman bir süre sonra duruyorsa sorun yok. Diğer bir neden de, yakıt doldurulurken egzoza bir miktar yağın dökülmesi, yalnızca sürüş sırasında sıcak egzoz tarafından ısıtılması ve yakılması olabilir.

Egzoz Dumanı Renkleri Ne Anlama Gelir?

Gri Egzoz Dumanı Ne Anlama Gelir?

Gri egzoz dumanı, motor yağı sızıntıları, yanma odasındaki yağın yanması veya egzoz sisteminden kaynaklanan diğer sorunları işaret edebilir. Gri duman, aracın motorunun sağlığı ve çalışma durumu hakkında önemli bir gösterge olarak kabul edilir. Bu tür bir dumanın tespiti, aracın bir uzmana gösterilmesini ve olası motor sorunlarının önlenmesini gerektirir.

Araçta Arıza Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Egzozdan gelen farklı renkteki dumanlar bazı arıza sebeplerini ön plana çıkartabilir. Örneğin; Yüksek bir kilometre kat etmiş bir arabada mavi duman çıkıyorsa, bu, valf contalarının veya piston segmanlarının aşınmış olduğu anlamına gelebilir, bu da yakıt sistemine silindirlerin veya valflerin etrafından yağ girmesine izin verir.

Egzozdan gelen beyaz duman daha kalınsa ve durmuyorsa, hala buhardır, ancak aynı zamanda arabanızın soğutma sıvısının motora sızmasından kaynaklanacak daha ciddi bir sorunun göstergesidir. Bu, arızalı bir kapak contasından (motor bloğu ile üstte oturan başlık arasındaki conta) kaynaklanabilir; bu, pahalı bir onarım olabilir, ancak çatlamış bir motor bloğunu veya silindir kapağını onarmak kadar pahalı değildir.

Turbo şarjlı bir arabadan mavi duman görüyorsanız, bunun bir başka nedeni de aşınmış bir turbo şarj olabilir. Bu, aynı zamanda pahalı bir iş olan yeniden inşa veya değiştirme gerektirecektir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.