Arama yapın

Dünyanın Ölü Denizi: Lut Gölü

Dünyanın Ölü Denizi: Lut Gölü
Sinan Daşpınar
Lut Gölü nerededir? Lut Gölü'nün hikayesi. Türkiye'den Lut Gölü'ne Nasıl Gidilir?
İçerik Başlıkları
    • Lut Gölü Hikayesi
    • Lut Gölü Nerede?
    • Türkiye’den Lut Gölü’ne Nasıl Gidilir? 
    • Lut Gölü Hakkında Genel Bilgi

Miniyol olarak Dünya’nın güzelliklerini keşfetmeye ve keşfettirmeye devam ediyoruz. Yeni rotamız Dünyanın Ölü Denizi: Lut Gölü  

Lut Gölü dünyanın en dikkat çekici ve ilginç göllerinden biridir.  Lut Gölü %33’lük tuzlu su oranı ile canlı yaşamına elverişsiz bir göldür ve dünyanın en alçak noktasında bulunması gibi özellikleriyle de oldukça ilginç bir doğal yapıya sahiptir. Aynı zamanda hikayesiyle de başlı başına keşfedilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Haydi! Birlikte Miniyol farkı ile Lut Gölü’nü keşfe çıkalım. Ama ondan önce size hatırlatmamız gereken bir şey var. Türkiye’nin tüm havalimanlarından Miniyol üzerinden araç kiralayabilirsiniz. Bir gün Lut Gölü’ne gitmeye karar verirseniz, havalimanına gitmek ve havalimanından gönül rahatlığıyla evinize dönmek istediğinizde, Miniyol ile araç nasıl kiralarım sorusunu sormanıza gerek kalmadan 3 adımda hızlı ve kolay bir şekilde bütçenize en uygun aracı kiralayabilirsiniz!

Lut Gölü Hikayesi

Dünyanın en ilginç yerlerinden birisi olan Lut Gölü’nün bir de hikâyesi var. İsminin Hz. Lut Peygamber’den aldığı söylenmektedir. Lut Kavmi’nin yaşadığı Sodom ve Gomore şehirlerinin bu bölgede olduğuna inanılır. 


Kuran-ı Kerim’de Araf ve Hicr surelerinde bu kavimle ilgili bilgiler verilmektedir. 
Eski zamanlarda bu gölün yakınında Sodom Gomore isminde şehir bulunmaktaymış. Lut Gölü Kavmi olarak bilinen bu kavim, Araf ve Ankebut Surelerinde yazıldığı üzere; zenginlik ve kendini bilmezlikler sonucunda sapkın ilişkiler içine girdiklerinden helak edilmişler. (Araf Suresi, 80-84 ve Ankebut Suresi, 34-35)


Kendilerine gönderilen peygambere inanmamaları sonucunda Allah bu bölgeyi sular altında bırakmıştır. Bu şekilde şehir suların altında kalmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bu gölün altında bir şehir olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. 

Lut Gölü Nerede?

Lut Gölü Afrika Kıtası’nda, Ürdün ve Batı Şeria arasındaki İsrail topraklarında yer almaktadır. Orta Doğu’nun merkezinde yer alan Lut Gölü, Orta Doğu’nun en çok turist çeken doğal güzellikleri arasındadır.

Lut Gölü’ne gitmek için İsrail’e gitmeniz gerekmektedir. İsrail’den Lut Gölü’ne düzenli olarak geziler organize edilir. Bu gezilere katılarak, Lut Gölü’nü profesyonel rehberler eşliğinde keşfedebilirsiniz.

Türkiye’den Lut Gölü’ne Nasıl Gidilir? 

İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı, İzmir Havalimanı ve belirli aralıklarla Türkiye’nin diğer havalimanlarından da İsrail’e uçuşlar gidiş/dönüş olarak yapılmaktadır. (linkler güncellenecek)

İsrail Lut Gölü seyahati dönüşünüzde İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve yukarıda belirttiğimiz tüm havalimanlarından miniyol.com aracılığıyla rahatlıkla ve bütçenize en uygun aracı kiralayabilirsiniz. (linkler güncellenecek)

Lut Gölü Hakkında Genel Bilgi

Tektonik hareketler sonucunda oluşan Lut Gölü’nün yüzde 33’ü tuzdur. Bu sebepten dolayı dünyanın en tuzlu gölüdür. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre ortam çok fazla kükürtle kaplı olduğundan gölde hiçbir canlı yaşayamıyor. Bu sebepten bir diğer adı da ‘Ölü Deniz’ olarak geçmektedir. Fakat Lut Gölü minareller açısından çok zengindir. Lut Gölü aynı zamanda yeryüzünün en alçak yeridir. Deniz seviyesinin 421 metre altındadır. 


Lut Gölü’ne girdiğinizde su boyunuzu bile geçmeyecektir. Suyun içinde hiçbir şey yapmadan uzandığınızda tuzlu su sizi batmadan suda asılı tutacaktır. Bu arada yüzme öğrenmek isteyenler için harika bir yer. 
Kozmetik firmaları gölde yer alan çamuru kullanarak ürünler üretmektedirler. 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.