Arama yapın

Dünyanın En Kısa İnsanı

Dünyanın En Kısa İnsanı
Sinan Daşpınar
He Pingping 73 cm’lik boyu ile Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na Eylül 2008 yılında girdi.
İçerik Başlıkları
    • Cam Kemik Hastalığı Nedir? Cam Kemik Hastalığı Belirtileri Nedir?
    • Hastalığın belirtileri şu şekildedir;
    • Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na Giren Bazı Rekorlar
      • Sultan Kösen 
      • Zion Clark
      • Elizabeth ve Katharine Lindeinger 
      • Pratik Mohite 
      • Olivier Rioux 
      • Bethany Lodge 
      • Laetitia Ky 
      • Lou 
      • Lollipop ve Sashimi 
      • MİNİYOL 

Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’nı duymuşsunuzdur. Dünyanın en ilginç olayları ve insanlarının yer aldığı kitap. 1955 yılından günümüze kadar birçok ilginç insanın kırdığı rekorlardan oluşuyor. Her yıl farklı bir rekor ve rekorları aşmaya çalışan insanlar. Bazı yetenekler ve durumlar var ki onlar tamamen kendiliğinden oluşuyor. İşte bunlardan birisi Çin’de dünyaya gelen He Pingping. Onu rekorlar kitabına sokan şey ise Dünyanın en kısa yürüyebilen adamı unvanına sahip olması. He Pingping 73 cm’lik boyu ile Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na Eylül 2008 yılında girdi. 

He Pingping 13 Temmuz 1988 tarihinde Çin’in Ulanqab şehrinin kuzeyinde yer alan İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde dünyaya geldi. He Pingping bir ailenin iki kızının ardından doğan üçüncü çocuğu olarak hayata geldiğinde dünya çapında bilinen birisi olacağını biliyorlar mıydı, bu bilinmez fakat 13 Mart 2010 tarihinde 21 yaşındayken İtalya’nın Roma şehrinde hayatını kaybettiğinde Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmişti. Günümüzde halen onun rekoru geçilmiş değil. O tarihten bugüne dünyaya onun kadar kısa kimse gelmedi. 

Evet, Asyalıların boyları kısadır bu bilinen bir gerçek fakat He Pingping’in durumu oldukça farklıydı. He Pingping 2 ablasında sağlıklı dünyaya gelmiş evlenişlerdi fakat He Pingping’de bir problem vardı. Babasının avucuna sığacak kadar küçüktü. 

He Pingping’ün büyümesinde bir yavaşlık vardı. Doktorlar bu hastalığa cam kemik hastalığı tanısı koydular. He Pingping normal kemik gelişimini tamamlayamadı ve boyu olması gerektiği gibi uzamadı. 

He Pingping dünyaca tanınmış biri haline geldi. Dünyanın her yerinde tv programlarına davet edildi. 13 Mart 2010 tarihinde yine bir etkinlik için İtalya’nın Roma şehrinde "The Record Show" programının prova çekimi yapılırken hissettiği bir ağrı nedeniyle hastaneye götürüldü fakat hayatını kaybetti. Ölümünden 1 hafta sonra Guinness Rekorlar Kitabı genel yayın yönetmeni Craig Glenday, He Pingping’in öldüğünü duyurdu. 

Craig Glenday ölümüyle ilgili “Karşılaştığı zorluklara rağmen, hayattan en iyi şekilde yararlanabileceğini bize gösterdi” dedi. 

He Pingping 2010 tarihinde ülkemizde yayınlanan ve Beyazit Öztürk’ün sunduğu Beyaz Show programına konuk olmuştu. He Pingping programda isminin “Şişe” anlamına geldiğini söylemişti. 

He Pingping

Cam Kemik Hastalığı Nedir? Cam Kemik Hastalığı Belirtileri Nedir?

Cam Kemik Hastalığı diğer adı ile Osteogenesis İmperfecta ya da diğer isimlendirmeleri ile cam bebek hastalığı, kırılgan kemik hastalığı. Bu hastalık sonucunda kişilerde kemik dezenformasyonları, diş bozuklukları, omurga eğriliği, duyma kaybı, kalp yetmezliği ve nefes alma problemi gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Hastalık tıp literatürüne 1985 yılında girmiştir. 

Hastalığın ortaya çıkmasının sebebi kolajen üretiminden sorumlu genlerin veya bu genlerden birkaçının mutasyona uğrayarak işlevsiz hale gelmesidir. Kalojen kemik yapısında bulunan ve kemikliklerin dayanıklı olması için gereken proteindir. 

Hastalığın belirtileri şu şekildedir;

  • Kemik kırılmaları

  • Burun kanamaları

  • Hafif yaralanmalarda bile durmayan kanamalar

  • Morluklar

  • Bacaklarda çarpıklık

  • Nefes zorluğu

  • Güçsüz ve sararan dişler

  • Sıcağa dayanamama

  • Göz akında mavilik veya renk değişimi

  • Zayıf kaslar

Cam kemik hastalığı kalıtsal olarak ilerleyen bir genetik hastalıktır. Doğuştan çok kısa boylu olarak dünyaya gelen ve yürüyen en kısa boylu adam unvanlı He Pingping’e doktorları tarafından konulan hastalıkta cam kemik hastalığıdır. 

Cam kemik hastalığı ile ilgili şüpheniz varsa mutlaka uzman bir doktor ile görüşmeniz gerekmektedir. 

Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na Giren Bazı Rekorlar

2021 Guinness Rekorlar Kitabı

Sultan Kösen 

10 Aralık 1982 yılında Mardin’de dünyaya gelene ve 39 yaşında olan Kösen yeryüzünün yaşayan en uzun insanı, yeryüzünün en büyük ellerine sahip insan, yeryüzünün en büyük ayaklarına sahip insanı unvanlarına sahip. Boyundaki aşırı uzunluğunun sebebi hipofiz bezinde bulunan aşırı büyüme hormonu salgılayan tümöre bağlıdır. Sultan Kösen yürümek için koltuk değneği kullanmaktadır. 

Zion Clark

Bacakları olmadan doğan Zion Clark elleri üzerinde yürüme rekorunun sahibi. Doğuştan engelli olan Zion Clark sadece elleri ile bütün engelleri aşabiliyor. 

Elizabeth ve Katharine Lindeinger 

1.28 boyunda olan Elizabeth ve Katherina ikizler yaşayan en kısa ikizler unvanına sahipler. 

Pratik Mohite 

Hindistan’lı Pratik Mohite 102 santimlik boyu ile dünyanın en kısa erkek vücut geliştiricisi.

Olivier Rioux 

Olivier Rioux Dünyanın en uzun genci unvanına sahip 15 yaşındaki gencin boyu 2,27 cm. 

Bethany Lodge 

İngiliz Bethany Lodge 100 metreyi 42,64 saniyede takla atarak tamamlayabiliyor. 

Laetitia Ky 

25 yaşındaki Fildişi Sahilli Laetitia Ky kendi saçıyla ip atlama rekoruna sahip. 30 saniyede kendi saçıyla 60 kez ip atlayabiliyor. 

Lou 

ABD’li Paige Olsen’in köpeği Lou dünyanın en uzun kulaklı köpeği. Lou’nun kulakları 34 cm. 

Lollipop ve Sashimi 

Kanadalı köpek ve kedi ikilisi Lollipop ve Sashimi scooter üzerinde 4,37 saniyelik bir süre boyunca 5 metre ilerleme rekoru

MİNİYOL 

Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’nda yer almasa da Türkiye’nin en hızlı büyüyen araç kiralama platformu olmaktan gurur duyuyoruz. Miniyol en uygun fiyatları ve gelişmiş altyapısı ile ülkemizin araç kiralama sektöründe öncü oldu. Miniyol için rekor her müşterisinin memnuniyetidir. Ülkemizin uzun yollarında size yol arkadaşlığı yapmak için sabırsızlanıyoruz. Miniyol telefon uygulaması veya miniyol.com üzerinden araç kiralama yapabilirsiniz. Bu arada sosyal medya hesaplarımızı takip ederek rekor kampanyalarımızı kaçırmayın!

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.