Arama yapın

Cem Bölükbaşı Kimdir?

Cem Bölükbaşı Kimdir?
Ömer Keskinsoy
Dünyada e-Spor çıkışlı tek yarış pilotu olan milli gururumuz Cem Bölükbaşı hakkında bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Çocukluğu
    • E-Spor Kariyeri
    • Yarış Kariyeri
    • Cem Bölükbaşı Formula 2’de!
    • Cem Bölükbaşı’nın Formula 2 Yarış Sonuçları

E-Spordan gerçek Formula pistlerine uzanan muhteşem bir kariyer… Cem Bölükbaşı küçük yaşlardan itibaren yarış arabalarına meraklı şekilde büyümüş ve yeteneklerini günümüzün hızla gelişen alanı olan e-spor dünyasında kanıtlamış bir isim. E-spordaki başarısı o kadar dikkat çekiciydi ki dünyanın en prestijli yarış organizasyonlarından olan Formula 1’in bir alt organizasyonu olan Formula 2 takımlarının ilgisini çekti. Özellikle araba yarışı sporlarında çok popüler bir ülke olmayan Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük yarışçılardan olarak bilinen Cem Bölükbaşı hepimizin göğsünü kabartmaya devam ediyor.

Çocukluğu

Cem Bölükbaşı'nın Çocukluğu

Cem Bölükbaşı, 9 Şubat 1998 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Küçük yaşlardan beri motor sporlarına ilgisi bulunan Cem’in bu sporla ilk tanışmasına babası vesile oldu. 5 yaşındayken babası onu motokros pistine götürdü ve böylece Cem yarış hayatının ilk temellerini atmış oldu. 6 yaşında Türkiye şampiyonu olma başarısını gösteren Cem iyiden iyiye yarış sporlarında yükselmeye başladı.

9 yaşına geldiğinde karting yarışlarına katılmaya başlayan Cem, 2007 senesinde Türkiye Karting Şampiyonası’nda (Mini) yedincilik elde etti. 5 sene boyunca çeşitli karting yarışlarına katılan Cem’in en büyük başarısı ise 2009 senesinde Türkiye Karting Şampiyonası’nda (Mini) elde ettiği üçüncülük derecesi oldu.

E-Spor Kariyeri

Cem Bölükbaşı’nın E-Spor Kariyeri

Cem Bölükbaşı e-spor kariyerine iRacing World Championship Grand Prix Series ile adım attı. Daha sonradan çeşitli turnuvalara katılmaya devam eden Cem’in kariyerinde attığı en büyük adımlardan biri 2017 senesinde gerçekleşti. 2017 yılında Formula 1 eSports Series’e katılan Cem dünya beşinciliğini elde etti ve en büyük Formula 1 pilotlarından olan Fernando Alonso’nun Simracing takımına seçildi. Ertesi sene F1 eSports Series’e tekrar katılan genç sürücü ilk 20 içerisinde yer aldı ProDraft seçmelerine katılarak dünya birincisi oldu.

İlerleyen yıllarda Toro Rosso, Red Bull Racing, BS Competition ve MS Competition e-spor takımlarında yarışlarına devam eden Cem Bölükbaşı en büyük e-spor başarısını ise 2020 senesinde M2 Competition takımıyla Formula Renault Esport Series şampiyonasında dünya şampiyonu olarak kazandı.

Yarış Kariyeri

Cem Bölükbaşı’nın Yarış Kariyeri

Borusan Otomotiv Motorsport tarafından gelecek vaat eden genç yetenek olarak seçilen Cem, ilk gerçek pist deneyimini 2019 GT4 Avrupa Serisi’nde yaşadı. Şampiyonanın ve kariyerinin ikinci yarışı olan Misano pistinde yarışı ikinci bitirerek podyuma çıktı. Yine aynı sene, M2 Competition takımıyla Formula Renault Eurocup’ta ilk Formula yarışına çıktı. Ayrıca bu yarışla birlikte dünyada Formula yarışına çıkan ilk simülatör pilotu olma başarısını gösterdi.

Ertesi sene olan 2020’de Borusan Otomotiv Motorsport ile GT4 Avrupa Serisi’nde ilk tam sezonunu yaşadı. Şampiyonada 12 yarışa çıkan Cem, 2 kez damalı bayrağı ilk gören pilot olurken toplam 7 kez de podyum başarısı gösterdi. Şampiyona sonunda ise 192 puan toplayarak PRO-AM klasmanında ikinci oldu. 2021 ve 2022 senelerinde de Borusan Otomotiv Motorsport ve farklı takımlarla yarışlara devam eden Cem Bölükbaşı, birçok kez podyum ve birincilik başarıları yaşadı.

Cem Bölükbaşı Formula 2’de!

Cem Bölükbaşı Formula 2’de!

2021 yılının sonunda Formula 2 arabalarının testlerinden sonra Cem Bölükbaşı’na 2022 Formula 2 şampiyonasında yarışma fırsatı doğdu. 2022 senesi için Charouz Racing System takımıyla anlaşan Türk pilot ilk Formula 2 yarışına Bahreyn pistiyle çıktı. Bahreyn’deki yarışı 15. sırada tamamlayan Bölükbaşı, ertesi yarış olan Cidde’de test sürüşlerinde yaşadığı kaza nedeniyle yarışamadı. Bu sebeple sezonun 3. yarışı olan Imola’da da yerini David Beckmann’a bırakmak zorunda kaldı. 4. yarış olan Katalonya GP ile pistlere dönen Cem Bölükbaşı onuncu GP’ye kadar yarışlara devam etti. Sezonun bitimine 4 yarış kala Charouz Racing System takımı Cem Bölükbaşı ile olan sözleşmelerini feshettiklerini açıkladı.

Cem Bölükbaşı zaman zaman aracında yaşadığı sorunlar nedeniyle yarışı tamamlayamasa da taraflı tarafsız birçok kişinin takdirini kazandı. Sonuç olarak e-Spor arenasından Formula 2 pistlerine gelerek böylesine mücadeleci bir pilot olmak kolay bir şey değildi.

Cem Bölükbaşı 2023 senesinde TGM Grand Prix adına Japonya’nın ve dünyanın en prestijli serilerinden olan Super Formula’da yarışmaya devam etmektedir.

Cem Bölükbaşı’nın Formula 2 Yarış Sonuçları

YARIŞGRAND PRIXSPRINT YARIŞINORMAL YARIŞ
1Sakhir, Bahreyn1414
2Cidde, Suudi ArabistanYarıştan ÇekildiYarıştan Çekildi
3Imola, İtalyaYarışmadıYarışmadı
4Katalonya, İspanya1820
5Monte Carlo, Monako1211
6Bakü, Azerbaycan18Yarış Dışı
7Silverstone, Birleşik Krallık1918
8Spielberg, AvusturyaYarış DışıYarış Dışı
9Le Castellet, Fransa15Yarış Dışı
10Budapeşte, Macaristan1613
11Spa-Francorchamps, BelçikaSözleşmesi FeshedildiSözleşmesi Feshedildi
12Zandvoort, HollandaSözleşmesi FeshedildiSözleşmesi Feshedildi
13Monza, İtalyaSözleşmesi FeshedildiSözleşmesi Feshedildi
14Abu Dabi, Birleşik Arap EmirlikleriSözleşmesi FeshedildiSözleşmesi Feshedildi

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.