Arama yapın

Çarpışma Önleme Sistemi Nedir?

Çarpışma Önleme Sistemi Nedir?
Büşra Kurnaz
Kaza riskinin minimuma indirilmesine yardımcı olan Çarpışma Önleme Sistemi Nedir? ve Çarpışma Önleme Sistemi Ne İşe Yarar? sorularını Miniyol olarak sizler için yanıtladık.
İçerik Başlıkları
    • Çarpışma Önleme Sistemi Nasıl Çalışır?
    • Çarpışma Önleme Sistemi’nin Faydaları Nelerdir?
    • Çarpışma Önleme Sistemi Tüm Araçlarda Bulunur mu?
      • Kiralık Arabalarda Çarpışma Önleme Sistemi
Çarpışma Önleme Sistemi, aracın hızı 30Km ve üzerine çıkmaya başladığında devreye girer. Sistem, öndeki araçları takip altına alır ve sürüş mesafesi, hız durumu gibi kriterleri algılayarak multimedya ekranı sayesinde sesli ve görsel şekilde sürücüyü uyarır.
 
Çarpışma Önleme Sistemi güvenlik açısından oldukça önemli olmasıyla dikkat çeker. Kaza riskini minimuma indirmeyi sağlayan sistemlerden biri olan çarpışma önleme sistemi, son yıllarda gelişen otomotiv sektörü sayesinde yeni nesil üst segment araçlarda standart olarak bulunmaktadır. Alt sınıf araçlarda ise opsiyonel olarak tercih edilebilmekte ya da aracın özelliklerine eklenebilmektedir.
 
Özellikle şoför dikkat takip sistemi bulunan araçlarda iki sistem birleştiğinde kaza riskini oldukça azaltmakta ve trafik güvenliğini arttırmaktadır.
 

Çarpışma Önleme Sistemi Nasıl Çalışır?

çarpışma önleme sistemi

Kısaca CAS ismiyle de bilinen çarpışma önleme sisteminin nasıl çalıştığı araç sürücüleri tarafından oldukça merak edilmektedir. Bu sistemde en önemli özelliklerden biri multimedya ekranınızın sorunsuz bir şekilde çalışır olmasıdır.
 
Sistem trafik durumunu ve trafikte yer alan diğer araçları algılayarak olası bir güvenlik ihlalini tespit edebilmektedir. Tehdit oluşturabilecek durumlarla karşı karşıya kaldığında multimedya ekranı aracılığıyla sürücüyü uyarmaktadır. Bu noktada sürücüyü hem görsel hem de sesli olarak uyarması oldukça önemlidir.
 
Yapay zekanın günümüz teknolojilerine etkisi artık yadsınamaz bir gerçek haline gelmiştir. Yapay zeka sayesinde kaza riskinin minimuma indirildiği bu sistem özellikle arkadan çarpma durumlarını engellemeye fayda sağlamaktadır.
 

Çarpışma Önleme Sistemi’nin Faydaları Nelerdir?

Çarpışma önleme sistemi; çarpışma hafifletme sistemi ya da ileri çarpışma uyarı sistemi adlarıyla da bilinmektedir. Bu sistem sayesinde kaza riskinin minimuma indirilmesinin yanı sıra olası bir kaza durumunda kaza şiddetinin hafifletilmesi ve çarpışma şiddetinin azaltılması da sağlanmaktadır.
 
Çarpışmaların tespiti için lazer, radar ve kamera sistemleri kullanılarak, GPS sistemi sayesinde olası tehlikeler ve sabit cisimler tespit edilebilmektedir.

Çarpışma Önleme Sistemi Tüm Araçlarda Bulunur mu?

Gelişen otomotiv üretim sektörü yeni üretilen araçlarda son nesil teknolojik özellikleri araçlara entegre etmektedir. Günümüzde sürücülerin araç tercihlerinde konfor ve güvenlik özellikleri yüksek olan araçlar ilk sıralarda geldiği için bu alanlarda geliştirmeler hızla devam etmektedir.
 
Çarpışma Önleme Sistemi çoğu Avrupa ülkesinde zorunlu hale getirilmiştir. Oldukça yaygın olarak kullanılan bu sistem Avrupa’da otonom acil frenleme sistemi ismiyle bilinmektedir. Ülkemizde ise şu an için herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak sistemin standart olarak geldiği araçlar mevcuttur.
 
Güvenlik açısından son derece önemli olan çarpışma önleme sistemi son nesil üretilen araçlarda standart bir özellik olarak bulunmaktadır. Özellikle üst segment araçlarda görebileceğiniz bu sistemi diğer sınıf araçlarda ise opsiyonel olarak tercih edebilirsiniz.
 

Kiralık Arabalarda Çarpışma Önleme Sistemi

 
Araç kiralama yaparken sürücülerin aklına gelen ilk sorulardan biri aracın güvenliği nasıl olmaktadır. Bu noktada kiralık arabanızı seçerken aracın teknolojik özelliklerini mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz. Çarpışma Önleme Sistemi gibi güvenlik açısından önemli olan bir sistemin kiralık arabanızda bulunmasını isterseniz; miniyol.com’un üst segment araçlarını inceleyebilirsiniz. Miniyol’un binlerce aracı içinden kriterlerinize en uygun aracı en uygun fiyata tek tıkla kiralayabilir ve keyifli yolculuklar yapabilirsiniz. Miniyol sizi ve sevdikleriniz için güvenli yolculuklar diler!

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.