Arama yapın

Cam Suyu Nedir? Cam Suyu Ne İşe Yarar?

Cam Suyu Nedir? Cam Suyu Ne İşe Yarar?
Ömer Keskinsoy
Aracın camlarının temizliğini sağlayan cam suyu hakkında bilemeniz gereken her şeyi sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Cam Suyu Ne İşe Yarar? Cam Suyu Kullanmanın Önemi Nedir?
    • Cam Suyu Çeşitleri
      • Standart Mavi Cam Suyu
      • Böcek Temizleyici Cam Suyu
      • Antifirizli Cam Suyu
      • Dört Mevsim Cam Suyu
    • Cam Suyu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
    • Cam Suyu Nasıl Değiştirilir?
    • Cam Suyunun Azaldığı Nasıl Anlaşılır?
    • Cam Suyu Yerine Normal Su Kullanılır mı?

Kısaca sürüş sırasında ön ve arka camlarınızı temiz tutmak için püskürtülen suya cam suyu denir. Kulağa basit gibi gelse de normal sudan farklı olan bu cam suyunun aracınız için oldukça önemli bir sıvı olduğunu unutmayın. Silecek suyu olarak da bilinen cam suyu, sağlıklı bir görüş imkanı sağlayan özel üretilmiş sıvılardır. Sileceklerin camları en doğru şekilde temizlemesini sağlamaktadırlar. Bu yazıda cam suyu hakkında bütün merak edilen soruların cevabını bulabilirsiniz.

Silecek Suyu Dolumu

Cam Suyu Ne İşe Yarar? Cam Suyu Kullanmanın Önemi Nedir?

Camların temizliği için cam suyu kullanmak normal suya kıyasla çok daha önemli ve avantajlıdır. Oto cam suyu özel yapım bir sıvı olduğu için tam olarak bu iş için üretilmişlerdir. Cam suyu kullanmanın bazı avantajları şunlardır:

  • Cam suyu, normal suya kıyasla daha maliyetli olsa da içerdiği madde sayesinde normal suyun temizleyemediği kirleri bile temizleyebilmektedir.

  • Özellikle kış aylarında bazı bakteri ve küfler için normal su iyi bir yaşam alanı olabilmektedir. Cam suyu sayesinde bu bakterilerin silecek suyunda yaşamasının önüne geçilir. Kendi sağlığınız için de oto cam suyu kullanmak daha faydalıdır.

  • Cam suyunun içinde çevrenin iklimine uyum sağlamalarına yardımcı olan bazı antifriz elementleri vardır. Böylece sıcaklık ne olursa olsun, cam suyu asla boruların kireçlenmesine, patlamasına ve çatlaklara yol açmaz.

  • Yoğun kış şartlarında normal su donma yapacağı için kullanılması mümkün değildir ve araca zarar verir. Antifirizli cam suyu sayesinde silecek suyunun donmasının önüne geçilir.

  • Araç kullanırken en önemli şey sağlıklı bir görüş imkanı bulunmasıdır. Kötü hava şartlarında camların kirlenmesi sonucu görüş imkanınız kısıtlanacağı için cam suyu kullanmak hayati önem taşımaktadır.

Cam Suyu Deposu

Cam Suyu Çeşitleri

Araçlar için birçok cam suyu çeşidi bulunmaktadır. Hepsinin detaylarını inceleyerek aracınız için en doğru olanın hangisi olacağına karar vermeniz gerekmektedir.

Standart Mavi Cam Suyu

Standart mavi cam suyu metanol ve diğer kimyasalların bir karışımıdır. Yüksek konsantrasyondaki temizlik maddeleri nedeniyle, standart ön cam yıkama sıvısı daha kapsamlı temizleme eğilimindedir ve size diğer karışımlardan daha net bir görüş ve daha az iz bırakır. Bununla birlikte, antifriz kimyasalları çok az olduğundan aşırı kış soğuklarında donabilir.

Böcek Temizleyici Cam Suyu

Yaz ve bahar aylarında böcekler sürücüler için kabus olabilmektedirler. Böcek temizleyici cam suyu özellikle camlara böcek gelmesini engellemede ve temizlemede işe yaramaktadır. Ayrıca kuş pisliği ve polen gibi durumlarda da işe yaramaktadır. Bununla birlikte, daha fazla temizlik maddesi içerdiğinden, donmayı engelleyen antifiriz malzemesini daha az içermektedir. Bu nedenle yoğun kış şartlarında böcek temizleyici cam suyunun donma ihtimali bulunmaktadır.

Antifirizli Cam Suyu

Antifirizli cam suyu, donmadan -30 derece veya daha düşük sıcaklıklara dayanmasını sağlayan, tipik olarak etilen glikol ve metanol gibi bir antifriz katkı maddesi içerdiğinden, özellikle soğuk havalarda tercih edilmesi gereken cam suyu çeşididir. Bu antifriz özelliği sadece sıvının donmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda ön camınızdaki ince buz tabakasını eritmek için de kullanılabilir.

Çoğu durumda, antifirizli cam suyu -30 derecede donmayacak şekilde derecelendirilir, ancak bazıları -40 dereceye kadar düşer. Sıcaklık derecesi ne kadar düşükse, buzu eritmede ve donmaya karşı koymada o kadar etkilidir. Antifirizli cam suyunun tek dezavantajı ise temizlik maddeleri için daha az yer olmasıdır, bu nedenle kiri ve diğer kalıntıları silemez.

Dört Mevsim Cam Suyu

Hangi silecek suyunun sizin için en iyisi olduğuna karar veremiyorsanız dört mevsim camsuyu sizin tercihiniz olabilir. Bu yıl boyunca kullanılabilen formülasyon genellikle nispeten düşük sıcaklıklara donmadan dayanır ve böcekleri gidermek için katkı maddeleri ve yoldaki kiri temizlemek için yeterli temizlik maddesi içerir.

Cam Suyu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aracınız için cam suyu satın alırken, ihtiyaçlarınızı etkili bir şekilde karşılayan doğru ürünü seçtiğinizden emin olmak için göz önünde bulundurmanız gereken birkaç önemli faktör vardır.

  1. Mevsime Uygunluk: Bölgenizdeki iklimi göz önünde bulundurun ve hakim hava koşullarına uygun bir cam suyu seçin. Bazı cam suları dört mevsim kullanım için tasarlanırken, diğerleri soğuk havalarda donmayı önlemek için antifriz özellikleri eklenerek kış için özel olarak formüle edilmiştir.
  2. Temizleme Gücü: Ön camınızdaki kiri, böcekleri ve diğer kalıntıları etkili bir şekilde gidermek için güçlü temizleme gücü sunan cam sularını tercih edin. Bazı ürünler, geliştirilmiş temizleme performansı için katkı maddeleri içerebilir.
  3. Marka ve Kalite: Yüksek kaliteli cam suyu ürettiği bilinen saygın markaları seçin. Kaliteli ürünler daha iyi performans sunar ve yıkama sisteminde tıkanmalara neden olma olasılığı daha düşüktür.
  4. Fiyat: Bütçenize uygun ve kullanım gereksinimlerinizi karşılayan bir cam suyu bulmak için farklı markalar ve ambalaj boyutları arasında fiyatları karşılaştırın.
  5. Çevresel Etki: Bazı cam suları çevre dostu, biyolojik olarak parçalanabilir veya toksik olmayan olarak etiketlenmiştir. Çevreyi korumak için bu tür tanımlamalara sahip ürünleri seçmeyi tercih edebilirsiniz.

Silecek Kolu

Cam Suyu Nasıl Değiştirilir?

Aracınızdaki motor yağı ve diğer sıvıların aksine, cam suyu bozulmaz ve değiştirilmesi gerekmez. Fakat başka bir çeşit cam suyu kullanmaya karar verdiğiniz takdirde cam suyunu değiştirmek oldukça basit bir işlemdir. Cam suyunu değiştirirken uygulamanız gereken adımlar şöyledir:

  1. Direksiyonun sağ tarafında bulunan silecek kolunu kullanarak mevcut olan cam suyunu tamamen boşaltın.

  2. Arabanızı stop ederek aracın kaputunu açın.

  3. Aracınızın cam suyu deposunu bulun. Hemen hemen her araçta, üzerinde ön cam resmi bulunan kapaklı olan depodur. Kapak genellikle mavi veya sarı renkte olur.

  4. Kapağı çıkararak bir huni yardımıyla cam suyu deposunu yeni silecek suyuyla doldurun. Depo dolum çizgisine ulaşana kadar cam suyunu dökün. Doldurma çizgisi görmüyorsanız, kabın üstünde birkaç santimetre boşluk bırakın.

  5. Cam suyu deposunun kapağını ve kaputu kapatın. Silecek kolunu birkaç kez çalıştırarak içerisinde kalan eski cam suyunu tahliye edin.

Cam Suyunun Azaldığı Nasıl Anlaşılır?

Cam Suyu İşareti

Cam suyunun azaldığının ilk göstergesi, silecek kolunu çektiğiniz zaman cam suyunun tepki süresinin azaldığını fark etmektir. Sistemi doldurmaya yetecek kadar sıvı kalmadığından hortumlara hava girmiş olabilir. Bu bir sorun değil, ancak yakında sıvınızın biteceğinin bir işaretidir.

Eğer cam suyunuz azaldıysa gösterge panelinde bulunan cam suyu seviyesi ikaz lambasının yandığını fark edebilirsiniz. Bu durumda cam suyu deponuzu doldurmanız gerekmektedir. Depoyu doldurduktan sonra gösterge panelindeki ikaz lambasının söndüğünü göreceksiniz.

Cam suyunun azalması veya bitmesi aracınıza herhangi bir zarar vermez. Fakat dolu tutmak sürüş güvenliğiniz ve hijyen açısından önemlidir.

Cam Suyu Yerine Normal Su Kullanılır mı?

Mümkün olduğu sürece silecek suyu olarak özel yapılmış cam suyu kullanılmalıdır. Fakat kış şartları dışında içme suyu kullanmanın da bir sakıncası yoktur. Musluk suyu ise kireçli su olduğu için zamanla silecek motorunda ve su kanallarında tıkanmalara sebep olabilmektedir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.