Arama yapın

Bilinmeyen Bir Antik Şehir: Letoon Antik Kenti

Bilinmeyen Bir Antik Şehir: Letoon Antik Kenti
Sinan Daşpınar
Türkiye'nin bilinmeyen antik şehri, Letoon Antik Kenti'ni sizin için keşfettik. Letoon Antik Kenti'nin hikayesi, nasıl gidilir, antik kentin giriş ücreti ve ziyaret saatleri. Letoon Antik Kenti hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızda.
İçerik Başlıkları
    • Letoon Antik Kenti’nin Hikâyesi
    • Letoon Antik Kenti Hakkında
    • Letoon Antik Kenti nerede? Letoon Antik Kenti’ne nasıl gidebilirim?

Tarihin tozlu sayfalarında kaybolmayı ve tarihi keşfetmeyi sevenler işte bu yazımız sizin için. İsmini belki de hiç duymadığınız bir şehir Letoon Antik Kenti’nden bahsedeceğiz. Yazıyı okurken benim buraya gitmem, görmem gerek derseniz de burada Miniyol olarak hemen bir araya giriyor, size keşfetmenin sınırlarını aştıracak fırsatlar sunuyoruz ama ondan önce Letoon Antik Kenti’nden bahsedelim sizlere. “Lyk” Likya dilinde ışık anlamına gelen Likya’nın bir kenti hatta dini merkezi konumunda olan bir kenttir.

 

Letoon Antik Kenti’nin Hikâyesi

Şehrin kuruluş efsanesi ise şöyledir; Zeus, Titanlardan Kios ve Phoibe’nin kızı Leto’yu sever ve ona âşık olur. Aralarında yasak bir aşk başlar. Sonrasında Zeus Leto’yu hamile bırakır. Zeus’un karısı Hera, Leto’yu çok kıskanır ve her adımını takip ettirir. Zeus’tan olan çocukların doğmasına engel olmaya çalışır. Leto Anadolu’dan Likya’ya kaçar ve Hera’dan kurtulur. Zeus’tan olan çocukları Artemis ve Apollon’u Delos Adası’da doğurduğu söylenir fakat efsaneye göre Apollon’u Patara’da doğurduğu kabul edilir. Apollon müziğin, sanatların, güneşin, ateşin ve şiirin tanrıçası, Artemis ise vahşi doğa, avcılık, okçuluk ve ay tanrıçasıdır.
Leto çocuklarını doğurduktan sonra kaçmaya devam eder. Ksantos Nehri (Günümüzde Eşen Çayı olarak geçer) denizin ulaştığı yere kadar gelir. Nehri takip etmeye devam eder ve bugün Leton Tapınağı’nın bulunduğu yerdeki su kaynağına gelir. Leto kaynakta çocuklarını yıkamak ister fakat yerli halk tarafından engellenir. Bunun üzerine Leto halkı kurbağa çevirerek cezalandırır.
Letoon Antik Kenti, Tanrı Apollon ve Artemis’in annesi Leto adına kurulan bir antik kenttir.

Letoon Antik Kenti Hakkında

Letoon Antik Kenti’nin M.Ö 7.Yüzyıl’da kurulduğu tahmin edilmektedir. Kazı çalışmaları ilk olarak 1962 yılında Prof. Dr. H. Metzger tarafından başlatılmış daha sonra Christian Le Roy tarafından yürütülmüştür. 1973 yılında kazı çalışmalarında bulunan “Üç Dilli Yazıt” Fethiye Müzesi’nde sergilenmektedir. Yazıt Likçe, Aramice, Grekçe olmak üzere üç dilde yazılmıştır.
 
Kentin içinde ilk göreceğiniz yapı Letoon Antik Tiyatrosu’dur. 8 bin kişilik kapasiteye sahip bir tiyatroymuş geçmişte. Tiyatroya gelen seyircilerin ve oyunun rüzgârdan etkilenmemesi için tiyatro bir tepeye yaslanmış. Letoon Antik Kenti’nde insan eliyle yapılmış 3 katlı bir teras göreceksiniz. Burada antik kentin büyüleyici manzarasını izleyebilirsiniz.
 
Kent içinde Leto, Apollon ve Artemis tapınakları bulunmaktadır. Kentteki en büyük tapınak batıda bulunan, Peripteros tarzında yapılmış olan Leto Tapınağı’dır. Tapınağın sütunların ayakta olduğu tek tapınaktır.
 
Apollon Tapınağı’nda bulunan taban süslemesi üzerindeki mozaikte yer alan güneş motifi ışıklar ülkesi Likya’yı, Lir motifi müziğin tanrısı Apollon’u, ok ve yay motifi ise avcılık ve okçuluk tanrı Artemis’i simgelemektedir. Mozaik tapınağın yapıldığı Helenistik Dönem’e ait olduğu tahmin edilmektedir. Eser olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için 2004 yılında yapılan kazı çalışmalarında bulunduğu Letoon Antik Kenti’nden Fethiye Müzesi’ne getirilmiştir. Letoon Antik Kenti’nde ise bir kopyası bulunmaktadır.  
 
Tarih hızlı bir şekilde akarken, sizlerin de tarihin hızına yetişmeniz gerekebiliyor. Günümüzde bu ihtiyacımızı karşılaması için bir otomobile ihtiyaç duyuyoruz. Fethiye’nin tarihini keşfederken, sürekli mekân değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun için yine Miniyol olarak araya giriyoruz. Fethiye’de yer alan araç kiralama şirketlerini, uygun araçları Miniyol üzerinden sizlere listeliyoruz. Hadi gelin tarihin içinde hızlı bir şekilde kaybolmaya devam edelim.
 
Artemis Tapınağı tapınaklar içinde en küçük olandır ve kentin ortasında bulunmaktadır.
Likya’nın ilk senatörü olan M. Arruntius Claudianus’un başarılarından dolayı onurlandırmak amacıyla Arrunti Anıtı kısmen de olsa gününüze kadar ulaşmayı başarmış. Aynı şekilde Roma İmparatoru Hadrian onuruna yapılmış Hadrian Çeşmesi’nin kalıntılarını da burada görmek mümkün.
Tabi buraya kadar gelmişken tatilin keyfini sonuna kadar çıkarmadan olmaz Miniyol’dan kolaylıkla araba kiraladınız,  tarihe tanıklık ettiniz haydi birde denizin keyfini çıkarmaya gidelim. 7 Km mesafede bulunan Karadere Plajı’na giderek, deniz, kum, güneş ve tarih odaklı bir tatil yapabilirsiniz.
 

Letoon Antik Kenti nerede? Letoon Antik Kenti’ne nasıl gidebilirim?

Kaş-Fethiye karayolunda, Kaş’a 50 km uzaklıkta, Kınık yakınından ayrılan 4 km’lik yolu bizi Bozoluk Köyü’nde yer alan Letoon harabelerine götürmektedir. Miniyol.com üzerinden günler öncesinden kredi kartınızı bloke ettirmeden mini ödeme avantajıyla araç kiralama işlemi gerçekleştirebilirsiniz, ayrıca her araç kiralamanızda %5 para puan kazanabilirsiniz. Letoon Antik Kenti’nin tarihini Miniyol’un araç kiralama kolaylıkları ve fırsatları ile keşfedebilirsiniz.
 
Letoon Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Letoon Antik Kenti’nin 2021 giriş ücreti 15 TL, Müze Kartı’nız varsa ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Her gün ziyaret edebileceğiniz antik kentin ziyaret saatleri yaz döneminde 08:00-19:00 arasında. Kış döneminde 08:30-17:30 saatleri arasında gerçekleşmektedir.
Letoon Antik Kenti’nin içinde kafeterya bulunmamaktadır. Arabanızda suyu ihmal etmeyin…

 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.