Arama yapın

Bebek Koltuğu Nedir?

Bebek Koltuğu Nedir?
Yağmur Toker
Çocukların güvenle seyahat etmesini sağlayan bebek koltuğu nedir? Nasıl kullanılır? Zorunlu mu? Avantajları nedir? Kaç yaşına kadar kullanılır? sorularının cevapları yazımızda.
İçerik Başlıkları
    • Bebek Koltuğunun Önemi Nedir?
    • Bebek Koltuğu Nasıl Kullanılır?
    • Bebek Koltuğu Zorunlu Mu?
    • Bebek Koltuğu Kullanmamanın Cezası Ne Kadar?
    • Bebek Koltuğu Nasıl Seçilir?
    • Bebek Koltuğu Arabaya Nasıl Bağlanır?
    • Bebek Koltuğunun Avantajları Nelerdir?
    • Bebek Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır?
    • Kiralık Araçlarda Bebek Koltuğu Olur Mu?

Bebek koltuğu, araç içerisinde bebek veya çocukların güvenliğini sağlamaya yönelik bir koltuktur. Bebek oto koltuğu olarak da bilinir. Bebek ve çocukların fizyolojine göre tasarlanmış koltuk, kademeli yavaşlama özelliği sayesinde olası bir kaza durumunda çocuğun araç içerisinden fırlamasını önlemeye ve korumaya yönelik tasarlanmıştır. Koltuk seçimi bebek ve çocukların boy ve kilolarına göre yapılmalıdır. 

Ne yazık ki ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında ortalama 100 kişiden 15 çocuk hayatını kaybediyor. Bu nedenle araç içerisinde bebek ve çocuklarının güvenliğini sağlamak üzerine tasarlanmış olan bu koltuğu kullanmak son derece önemli hale geliyor. 

Bebek Koltuğunun Önemi Nedir?

Bebek Koltuğunun Önemi Nedir?

Araç içerisinde emniyet kemeri takmak, bebek ve çocuklar için yeterli bir koruma yöntemi olmamaktadır. Kaza anında bebek ve çocukların güvenliğini sağlayacak şekilde tasarlanan oto koltuklarının seyahat anında ortalama 4 kat daha güvenli olduğu tespit edilmiştir. Uzmanlara göre oto koltuğu kullanımı son derece önemlidir. Kısa ve uzun mesafe fark etmeksizin bebek ve çocuklarınızın güvenli bir yolculuk geçirmesi için oto koltuğu kullanmanızı öneririz. 

Bebek koltuğu kullanmanın son derece önemli olmasının bazı temel nedenleri şunlardır:

  1. Kaza Sırasında Koruma: Bebek koltukları, kaza durumunda çocukları korumak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Çocuğun kırılgan vücut yapısına hayati destek sunarak ciddi yaralanma riskini azaltır ve çocuğu potansiyel olarak yaşamı tehdit eden durumlardan korur.
  2. Fırlatma Riskini Azaltır: Bebek koltuğunun kullanılmaması, bir kaza sırasında çocuğun fırlama riskini önemli ölçüde artırır. Bir araba koltuğuna düzgün bir şekilde sabitlenmemiş bir çocuğun araçtan fırlama riski çok daha yüksektir ve bu da çok kötü sonuçlara yol açabilir.
  3. Rahatlık: Bebek koltuğu kullanmak, seyahat sırasında çocuklarını korumak için proaktif adımlar attıklarını bilen ebeveynlere rahatlık sağlar. Araba sürmeye odaklanmalarını sağlar ve arabada dizginlenmemiş bir çocuğu yönetmeye çalışmaktan doğabilecek dikkat dağınıklıklarını azaltır.
  4. Trafik Kurallarına Uyma: Bebek koltuğu kullanımı birçok ülkede yasalarla zorunlu hale getirilmiştir. Araçta bebek koltuğu kullanmamak para cezası ile karşılaşmanıza neden olabilir. Ancak daha da önemlisi, çocukların güvenliğini sağlamak için bu düzenlemelere uymak şarttır.
  5. Olumlu Örnek Olma: Bebek koltuğu kullanmak çocuklar için olumlu bir örnek oluşturur. Bu sayede çocuklar büyüdükçe araçlardaki güvenlik önlemlerinin önemini anlayacaklar ve gelecekte emniyet kemerlerini ve uygun kısıtlamaları kullanmaya devam etme olasılıkları daha yüksek olacaktır.

Bebek Koltuğu Nasıl Kullanılır?

Bebek koltukları, bebeklerin seyahat esnasında daha güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamaktadır. Bebek koltuğu kullanırken bazı şeylere dikkat edilmelidir:

•  Emzirme çağındaki bebeklerin yatar vaziyette oto koltukta bulunması gerekir.

•  9-18 kg ağırlıktaki çocukların oturma desteği ile dik oturtulmaları gerekir.

•  22-36 kg ağırlıktaki çocukların ise yükseltici denilen koltuklarda seyahat etmesi gerekmektedir.

Bebek Koltuğu Zorunlu Mu?

Karayolları Trafik Yönetmeliği maddeleri gereğince 150 cm’den kısa veya 36 kilonun altında olan çocukların, bebek veya çocuk oto koltuğu kullanması zorunludur.

Bebek Koltuğu Kullanmamanın Cezası Ne Kadar?

2023 yılında yukarıdaki şartları karşılayan çocukları için bebek koltuğu kullanmayan sürücülere uygulanan ceza miktarı 241 TL'dir. Eğer ceza 15 gün içerisinde ödenirse 180,75 TL'ye düşüyor.

Bebek Koltuğu Kullanmamanın Cezası Ne Kadar?

Bebek Koltuğu Nasıl Seçilir?

Bebek oto koltuğu seçerken dikkat etmeniz gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: 

  • Çocuğunuzun fiziksel özellikleri

  • Çocuğunuzun oto koltuğu ne kadar süreyle kullanacak olması 

  • Ürünü önceden denenmiş olması

  • Koltuğun aracınıza uygun olması

  • Koltuğun temel güvenlik fonksiyonlarına sahip olması

  • Koltuğun ham maddesinin güvenli dayanıklı olması

Bebek Koltuğu Arabaya Nasıl Bağlanır?

Bebek koltuğunu arabaya monte etmek için öncelikle bağlantıları koltuktan çıkarmak gerekir. Bağlantılar genellikle sarı renktedir. Koltuğu, arka koltuklarda konumlandırmanız gerekiyor. Daha sonrasında ise koltuğu bastırarak bağlantıların sabit noktalarına yerleştirmelisiniz. İster kendi aracınızda ister kiraladığınız araçlarda bulunan gösterge ışığından koltuğun doğru takılıp takılmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bebek Koltuğunun Avantajları Nelerdir?

Bebek oto koltukları olası bir kaza anında çocukların arabanın içinden fırlamasını ve savrulmasını engeller. Bebek veya çocuklarınızın daha güvenli bir şekilde seyahat etmesi açısından oto koltukları büyük önem taşımaktadır. Oto koltuk kullanımı, kaza esnasında veya ani frenlerde çocuğunuzun alacağı hasarı minimuma indirebilme avantajı sağlar. 

Bebek Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır?

Oto koltuğu kullanımının genellikle 12 yaşına kadar olduğunu söyleyebiliriz. 150 cm’den kısa 36 kg’ın altında olan çocuklar için, oto koltuğu bulundurulması ve kullanılması zorunludur. Bunun üzerinde olan çocuklar arka koltukta oturmak ve emniyet kemerinin takılması şartıyla seyahat edebilirler.

Kiralık Araçlarda Bebek Koltuğu Olur Mu?

Günümüzde artık neredeyse her araçta bulunan bebek oto koltukları, kiralık araçlarda da bulunmaktadır. Trafik kuralları gereğince, çocuk bulunan araçlarda oto koltuk bulundurmamanın belirli bir cezası olduğu için genellikle her araçta bu özellik bulunabilmektedir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.