Arama yapın

Aşıkların En Sevdiği Yapı: Galata Kulesi

Aşıkların En Sevdiği Yapı: Galata Kulesi
Sinan Daşpınar
Galata Kulesi nerededir? İstanbul’da bilinen bir yer olan Galata Kulesi Taksim’in altında Karaköy’ün üstünde yer alır. Karaköy’den Taksim metrosu olan nostaljik tramvayla buraya çıkmak mümkündür.
İçerik Başlıkları
    • Galata Kulesi Tarihi Galata Kulesi Neden Yapıldı?
    • Galata Kulesi’ni Kim Yaptı?
    • Galata Kulesi Hikayeleri Galata Kulesi Nerede Galata Kulesi’ne Nasıl Gidilir? 
    • Galata Kulesi Giriş Ücretleri / 2022 Müzekart Galata Kulesi’nde Geçerli mi?
    • 2022 Galata Kulesi Ziyaret Saatleri
    • Galata Kulesi ve Kız Kulesi’nin Aşkı 
Galata Kulesi nerededir? İstanbul’da bilinen bir yer olan Galata Kulesi Taksim’in altında Karaköy’ün üstünde yer alır. Karaköy’den Taksim metrosu olan nostaljik tramvayla buraya çıkmak mümkündür. Galata Kulesi ile ilgili pek çok efsane ve inanış dilden dile dolaşır. Bunlardan birisi de Galata Kulesi ile aşıklar arasındaki ilişkidir. Roma’dan kalma inanışa göre Galata Kulesi’ne birlikte çıkan çiftler evlenirler. 

Galata Kulesi Tarihi Galata Kulesi Neden Yapıldı?

Galata Kulesi sanıldığının aksine Osmanlı Dönemi’nde değil Bizans Dönemi’nde yapılmaya başlandı. Üzerindeki küçük aralıklarla burası boğaza karşı bir gözetleme merkeziydi. İlk kulenin tarihi neredeyse İsa’dan sonra ki 4. YY’a dayanıyor. O zamanlar yıkılan kuleyi daha sonra Cenevizliler 1445 yılında tekrar inşa ediyor. Sultan Selim döneminde tekrar onarılan kule bir cumba eklenerek bugünkü halini almış.
İstanbul oto kiralama için tıklayın!
 
Galata Kulesi

Galata Kulesi’ni Kim Yaptı?

Galata Kulesini Roma İmparatoru Justinianos yaptırmıştır. Tarih boyunca birçok deprem ve yangın gören Galata Kulesi yenilenmiş ve temelleri güçlendirilmiştir. Son olarak da 1900’lü yıllarda mimar Köksal Anadol tarafından güçlendirilmiştir.
 

Galata Kulesi Hikayeleri Galata Kulesi Nerede Galata Kulesi’ne Nasıl Gidilir? 

Galata Kulesi İstanbul’un hem karadan hem denizden ulaşılabilecek merkezi bir lokasyonunda. Çevrede görülecek pek çok yer mevcut; tarihi yarımada, Taksim ve gece hayatı, Eminönü, Tarihi Tramvay, Vapur İskeleleri, Galata Köprüsü ile dört yanı turizm cenneti olan Galata kulesi seyir terasında da eşsiz bir İstanbul manzarası sunuyor. 

Galata Kulesi’ni ziyaret ederken çevreyi gezmek ve mekanları keşfetmek oldukça keyifli. Özel araçla Beşiktaş-Karaköy hattından ulaşmak oldukça kısa sürüyor. Mecidiyeköy tarafından gelenler içinse Tarlabaşı mevkiinden giriş yapmak ve aracı otoparka bıraktıktan sonra Beyoğlu’nu gezmek mümkün. Özel aracınız olmasa da Beyoğlu ve çevresindeki güzellikleri rent a car hizmetleriyle kendi arabanız konforunda keşfedebilirsiniz. 
 
İstanbul içinde araba kiralama yaparak çok sayıda gezilecek yer mevcut. Bunlardan birisi de Galata Kulesi’ne çok yakın olan Kumkapı ve Yenikapı sahilleri. Burada balık tutan balıkçılar ve sakin bir İstanbul manzarası sürüş keyfiyle ziyaretçileri karşılıyor.
 

Galata Kulesi Giriş Ücretleri / 2022 Müzekart Galata Kulesi’nde Geçerli mi?

Galata Kulesi’ne yakın bir tarihe kadar girişler sadece kapıdan alınan biletlerle yapılıyordu. Ancak Galata Kulesi Kültür Bakanlığına bağlandıktan sonra müze kartla kuleye çıkmak mümkün hale getirildi. 
 

2022 Galata Kulesi Ziyaret Saatleri

Galata Kulesi gece hayatının ve neredeyse 24 saat açık mekanların ortasında bulunuyor. Haliyle gece ziyaretçisi de çok olan kuleye, gece yarısı 00.00’a kadar girme imkanı tanınmış. Kulenin içi otantik şekilde düzenlenmiş ve oldukça sıcak bir havası var. Seyir terasından Galata Köprüsü Haliç, karşıda Rüstem Paşa Cami, Hidayet Cami ve Eminönü’nden geçen vapurların ışıklarını izlemek ayrıca keyifli.
 

Galata Kulesi ve Kız Kulesi’nin Aşkı 

Derler ki; Galata Kulesi ve Kız Kulesi birbirlerine ezelden beri aşıktırlar. Ancak İstanbul Boğazı’nın ayırdığı bu çift birbirine uzaktan uzağa bakabilir. 
Bu arada Galata Kulesi Kız Kulesine mektuplar yazar ve bunları biriktirirmiş. Bir gün Hezarfen Ahmet Çelebi, Galata Kulesi’nden karşıya uçmak için atladığında, Galata Kulesi aşk mektuplarını da ona vermiş. Hezarfen ise bu mektupları üstünden uçarken Kız Kulesine bırakmış. Kız Kulesi mektupları alınca aşkının karşılıksız olmadığını anlamış ve mutlu olmuş. 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.