Arama yapın

Araç Kiralamanın Tarihçesi

Araç Kiralamanın Tarihçesi
Sinan Daşpınar
Araç kiralamanın tarihi nedir? Türkiye'de araç kiralama? ilk araç kiralama ve Türkiye'de ilk araç kirama ne zaman gerçekleşti?
İçerik Başlıkları
    • Türkiye’de İlk Araç Kiralama
    • Yeni Nesil Araç Kiralama Miniyol

19.Yüzyılda enerji kaynağı olarak buharın kullanılması ile başlayan arabanın tarihi içten yanmalı motorda petrolün kullanılmasıyla devam etmiştir. Dünya üzerinde 1907 yılında 250.000 olan araç sayısı Ford Model T’nin ortaya çıkışı ile 500.000’e ulaşmış ve sürekli olarak artmaya devam etmiştir. 1975 yılında 300 milyona ulaşan bu sayı 2007 yılında 70 milyonu geçmiştir.

 
Otomobilin icadı bir kişi tarafından olmamıştır. Dünyanın dört bir yanından insanların buluşlarının bir araya getirilmesi ile ortaya çıkmıştır.
Modern otomobillerin ortaya çıkışı yaklaşık 100.000 patent alımı sonrasında gerçekleşmiştir.
 
Otomobillerin gelişmesi dünyamızda birçok devrimi başlatmıştır. Yollar, otoyollar, otoparklar ve yeni altyapılar oluşturulmuştur. Hayatın olmazsa olmazı haline gelmiştir.
 
Otobüsler, kamyonlar gibi birçok ihtiyacı karşılayacak farklı türde araçlar üretilmeye başlamış ve halen devam etmektedir.
 
Hayatın bir parçası olan otomobillerin herkese ulaşması gerekmeliydi ve bu ihtiyacın karşılanması için araç kiralama, oto kiralama olanağı sağlayan firmalar açılmaya başlamıştır.  Bunun ilki 1904 yılında Alman Sixt firmasının 3 aracını kiralamasıyla başlamıştır.
 
ABD’nin Omaha kentinden Joe Saunders tek bir otomobili Ford Model T’yi kiralayarak çalışmaya başlamıştır. 1917 yılında şirketinde 18 adet Ford Model T bulunuyordu. Şirketin ismi ilk Saunders Drive-ıt-Yourself System ve daha sonra Saunders System olmuştur. 1926 yılında elli altı şehre yayılmış ve 1955 yılında Avis tarafından satın alınmıştır.
 
Saunders’in ilk rakibi Walter L. Jacobs’un 1918’de 12 adet Ford Model T ile açılan Chicago merkezli Rent-a-Car idi. Bu şirket 1923 yılında John Hertz tarafından satın alınmıştır.
 
İngiltere’de araç kiralama Godfrey Davis’in kurduğu firmaylayla 1920 yılında başlamıştır. Firmayı 1981 yılında Europcar tarafından satın alındı.
 
Sektör Amerika’da büyümesini hızla sürdürmüştür. 2.Dünya Savaşı’ndan sonra artan seyahatlerden sonra aralarında National Car Rental (1947),Europcar (1949),Enterprise Rent-A-Car (1957),Thrifty Rent A Car (1958),and Budget Rent a Car(1958) gibi uluslararası şirketler kurulmaya başlanmıştır.
 
Araç kiralamada ilk acente 1946 yılında Detroit Havaalanı’nda Warren Avis tarafından kurulmuştur. Daha sonra Avis acentelik yöntemi ile tüm dünyaya yayılmıştır. Hertz, Budget gibi firmalarda araç kiralamayı dünyaya yayanlar arasında bulunmaktadır.
 

Türkiye’de İlk Araç Kiralama

Türkiye’de ilk araç kiralama işlemleri 1974 yılında Koç Topluluğu bünyesinde kurulan Avis Türkiye tarafından gerçekleşmiştir. İlk filo teslimatı 100 araçla Profilo Holding’e yapmıştır. Avis Filo’nun temelleri böyle atılmış oldu. Avis ilk bayiliğini 1992 yılında Kayseri ofisine verdi.
 

Yeni Nesil Araç Kiralama Miniyol

Türkiye’nin yeni nesil araç kiralama motoru olan Miniyol %100 ücret iade güvencesi ve 7/24 çağrı merkezi ile hizmet veriyor. Kullanıcı odaklı tasarım, güvenli ödeme, özel asistan, dijitalleşen geleneksel süreçler, gelişmiş filtreleme seçenekleri ile fark yaratıyor. Miniyol kullanıcılara özel puan sistemleri ile ödeme yapma fırsatı sunarak kampanyalar hakkında bildirimler iletiyor. Araç kiralamanın yeni yolu olan Miniyol kullanıcılara en iyi şekilde hizmet vermek için çalışmaya devam ediyor.
 
 
 

 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.