Arama yapın

Araba Soğuk Havada Nasıl Çalıştırılır?

Araba Soğuk Havada Nasıl Çalıştırılır?
Ömer Keskinsoy
Arabanızı soğuk kış günlerinde sorunsuz bir şekilde çalıştırabilmeniz için gereken bilgileri Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Soğuk Araba Çalıştırılır mı?
    • Soğuk Havada Motor Neden Çalışmaz?
    • Kış Aylarında Aracı Çalıştırmak İçin İpuçları
    • Soğuk Havalarda Aracı Korumak İçin Yapılabilecek Şeyler
    • Soğuk Havalarda Araba Kaç Dakika Çalıştırılmalı?
    • Soğuk Havada Akü Boşalır mı?
Havaların soğuması ile birlikte dışarı çıkıp hareket etmek çoğunuzun istemeyeceği bir durumdur. Bu konuda yalnız değilsiniz. Arabanız da sizin gibi soğuk havalarda hareket etmek istemeyebilir. Bu yüzden aracınıza kış aylarının getirdiği soğuklar ile nasıl başa çıkacağını öğretmeniz gerekmektedir. Soğuk havalarda arabanızı çalıştırmanız için yardımcı olacak ipuçlarını araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.
soğukta araba neden çalışmaz

Soğuk Araba Çalıştırılır mı?

Soğuk havalarda arabanın çalıştırılması için uygulanması gereken bazı adımlar vardır. Bunun için ilk önce “Soğuk havada motor neden çalışmaz?” ve “soğuk havalarda araba neden stop eder?” sorularına yanıt vermek gerekmektedir.

Soğuk Havada Motor Neden Çalışmaz?

  1. Soğuk Araç Aküsü
Soğuk bir akü, aracın soğukta çalışmamasının en olası nedenidir. Eğer ateşleme sırasında uğultu sesi duyuluyorsa bitmiş bir akü marş motorunun dönmesini engelliyor olabilir. Akü içerisinde gerçekleşen kimyasal reaksiyon soğuk hava sebebiyle yavaşlar. Böylece soğuk araba aküleri, sıcak akülerle aynı miktarda güç üretemez.
  1. Motor Yağının Kalınlaşması
Soğuk hava motor yağının kalınlaşmasına sebep olabilmektedir. Bunun sonucunda da yağın motor bloğundan pompalanması daha fazla çaba gerektirir. Yağı pompalamak için yapılan bu ekstra çaba aynı zamanda aküyü zorlayarak optimum seviyelerde çalışmasını engeller. Sonuç olarak, arabanız çalışmaz.
  1. Yanlış Motor Yağı Kullanmak
Kalın motor yağı, aracın motorunun düşük sıcaklık koşullarında marş yapmasını zorlaştırabilir. Buna karşı koymak için günümüzde çoğu yeni araç daha ince bir yağ kullanmaktadır.
  1. Karbüratör Sorunu
Karbüratör, benzin deposundaki yakıtı motor bloğunda yanıcı hale getirmek için havayla karıştıran aygıttır. Eski model arabalarda kullanılan karbüratörlerin üzerindeki küçük nozullar, düşük sıcaklıklara karşı oldukça hassastır ve buzla kolayca tıkanarak motorun çalışmasını engelleyebilir.
  1. Arızalı Alternatör
Akünün çalışıyor olduğundan eminseniz fakat buna rağmen sürekli bitiyorsa sorun alternatörde olabilir. Arızalı bir alternatör düzgün şarj olmaz ve sizi zayıf bir aküyle baş başa bırakır. Sonuç olarak da araba çalışmaz.

Kış Aylarında Aracı Çalıştırmak İçin İpuçları

  1. Her şeyi kapatın
Soğuk kış günlerinde akünün tüm enerjisini aracı çalıştırmaya odaklaması gerekir. Bu nedenle radyo, ısıtıcı, buz çözücü, farlar ve ön cam silecekleri gibi tüm elektronik aksamları kapatarak akünüze yardımcı olabilirsiniz.
  1. Arabayı çalıştırmayı deneyin
Kontağı çevirin ve tutun. Motorun yaklaşık 10 saniye marş yapmasına izin verin. Ancak bu süreden daha fazla tutmayın çünkü motoru aşırı ısıtmamak gerekmektedir.
  1. Tekrar çalıştırmayı deneyin
Motor çalışmaya yakınsa ancak sesi normalden daha yavaş geliyorsa, bir kez daha ara verin ve tekrar çalıştırmayı deneyin. Birkaç denemeden sonra çalışmazsa aküyü araçtan çıkarıp ısıtmak için içeri alabilirsiniz. Aküyü ısıttıktan sonra tekrar araca yerleştirin ve çalışıp çalışmadığına bakın.
araba soğuk havada nasıl çalıştırılır

Soğuk Havalarda Aracı Korumak İçin Yapılabilecek Şeyler

Arabanızın soğuk kış günlerinde sorunsuz bir şekilde çalışması için korunması önemlidir. Herhangi bir sıkıntı yaşamamak için bunları uygulayabilirsiniz.
  1. Akünüzü Sık Sık Kontrol Edin
Akünüzün iyi durumda olduğundan ve hava için yeterli soğuk marş amperine sahip olduğundan emin olun. Herhangi bir aksilikle karşılaşmamak için akünüzün iyi durumda olduğunu sık sık kontrol edin.
  1. Aracınızı Soğuktan Koruyun
Bir garaja park ederek arabanızı dış etkenlerden koruyabilirsiniz. Garajınız yoksa, bir ağacın altına veya bir binanın yanına park etmek bir ölçüde koruma sağlayabilir.
  1. Motor Yağınızı Kontrol Edin
Doğru motor yağını kullandığınızdan emin olun. Doğru yağın kullanılması, motorun tüm kritik parçalarına serbestçe akmasını sağlar.

Soğuk Havalarda Araba Kaç Dakika Çalıştırılmalı?

Soğuk havalarda aracı çalıştırdıktan sonra bir süre hareket etmeyerek aracın motorunun ısınmasının beklenmesi gerekmektedir. Yolculuğa başlamadan önce araba 4-5 dakika rölantide beklemelidir.

Soğuk Havada Akü Boşalır mı?

Akünün boşalması soğuk havalarda gerçekleşmesi daha olası bir durumdur. Bunun nedeni ise aracın soğukta çalışmak için daha fazla enerji harcamak zorunda kalmasıdır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.