Arama yapın

Araba Kliması Nasıl Çalışır?

Araba Kliması Nasıl Çalışır?
Ömer Keskinsoy
Arabaların klimaları hakkında bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizler için hazırladık.
İçerik Başlıkları
    • Araba Kliması Nasıl Kullanılır?
      • Aracınızı Çalıştırmadan Önce Klimayı Çalıştırmayın
      • Dış Hava Moduna Öncelik Verin
      • Aracınızı Aşırı Soğutmayın
      • Motoru Kapatmadan Önce Klimanızı Kapatın
    • Klima Neden Soğutmaz?
      • Küf Oluşumu
      • Elektrik Sorunu
      • Soğutucu Sızıntısı
      • Kondenserin Bloke Olması/Kırılması
      • Motorun Aşırı Isınması
    • Klima Benzin Yer mi?
    • Klima Aküyü Bitirir mi?
    • Araba Kapalıyken Klima Çalışır mı?
    • Klima Gazı Biter mi?
    • Klima Hasta Eder mi?
Kavurucu yaz sıcaklarında veya dondurucu kış soğuklarında aracın klimasını çalıştırmak zorunlu hale gelmektedir. Arabanın içini en kısa sürede ısıtmak veya soğutmak ve enerji tasarrufu yapmak için klimayı etkili bir şekilde kullanmak gereklidir. Yeni nesil araç kiralama platformu Miniyol olarak sizler için “Araba kliması nasıl çalışır?”, “Araç kliması en etkili nasıl kullanılır?” gibi sorularınıza cevap verecek blog yazısı hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.
araba kliması nasıl çalışır

Araba Kliması Nasıl Kullanılır?

Birçok insan için arabanın klimasını açmak, tıpkı hapşırırken gözlerinizi kapatmanız gibi bir refleks hareketidir. Ancak, çoğu kişi klima sistemini nasıl çalıştıracağını bilmiyor ve bu nedenle yanlış kullanıyorlar. Aracınızın klima sistemini en iyi şekilde kullanmanız için şunları deneyebilirsiniz:
  1. Aracınızı Çalıştırmadan Önce Klimayı Çalıştırmayın

Araç çalıştırmadan klimanın açılması pil ömrünü azaltacaktır. Bunun yerine aracı çalıştırdıktan sonra 5-10 dakika arabanın camını açarak içerisinin ve dışarısının havasının dengelenmesini sağlayabilirsiniz. Daha sonra camlarınızı kapatarak klimanızı çalıştırarak dilediğiniz sıcaklığa getirebilirsiniz.
  1. Dış Hava Moduna Öncelik Verin

Aslında kapalı bir atmosferde solunum yapmak asla iyi bir şey değildir. Bu nedenle daha fazla oksijen almak için tercihen dışarıdaki havayı almalısınız. İç hava modu, yalnızca iç sıcaklık sabit olduğunda, aracınızı hızlı bir şekilde soğutmak istediğinizde veya araç kötü hava koşullarında çalıştığında açılmalıdır. Aslında, birçok yeni model, içerideki havayı yeniden dolaşmak veya dışarıdaki havayı almak için otomatik moda sahiptir.
  1. Aracınızı Aşırı Soğutmayın

Sıcaklık ne kadar düşük olursa, aracınız o kadar fazla yakıt tüketir. Ancak, daha büyük sorun, arabanızdan indiğinizde ısı şoku yaşama ihtimalinizin daha yüksek olmasıdır. Ayrıca klimanızın fanına da dikkat etmeniz gerekiyor. Aşırı fan hızı, yalnızca daha fazla yakıt tüketimine neden olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız üzerinde de kötü etkilere neden olur.
  1. Motoru Kapatmadan Önce Klimanızı Kapatın

Klimanızı ve motorunuzu aynı anda kapatmamalısınız. Bunun yerine, klima birkaç dakika önceden kapatılmalıdır. Bu, motorun daha stabil çalışmasını sağlar ve arabadan indiğinizde sizi herhangi bir ısı şokundan korur.
klima hasta eder mi

Klima Neden Soğutmaz?

Klimanın soğutmamasının yanlış ayarlanmış bir termostat veya kirli bir filtre gibi çok basit sorunlardan, bileşenlerin değiştirilmesini gerektiren daha karmaşık bir duruma kadar birçok sebebi olabilir. Bu sebepler bazıları şunlardır:
  1. Küf Oluşumu

Arabanın klimasını uzun süre açık bırakmak küçük mikroorganizmaların havalandırma deliklerini tıkamasına neden olabilir. Bu durumda ne yaparsanız yapın aracın içini düzgün bir şekilde soğutamazsınız. Bu durumun önüne geçebilmek için aracınızın klima sistemini en geç 6 ayda bir serviste kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Periyodik bir servis sadece klima kanalını temizlemekle kalmaz, aynı zamanda yaygın bakterilerin ve küflerin yayılmasını da önler. Bu sadece hijyenik bir çözüm değil, aynı zamanda aracınızın klimasının dayanıklılığını korumanın akıllı bir yoludur.
  1. Elektrik Sorunu

Elektrik ünitesinde istenmeyen bir kısa devre, aracınızın klimasının çalışmayı durdurmasının beklenmeyen bir başka nedenidir. Özellikle çok sıcak havalarda elektrik kabloları yeterince ısınabilir ve dahili kablolarda kısa devreye neden olabilir.
  1. Soğutucu Sızıntısı

Soğutucudaki sızıntı, aracın klimasının çalışmayabileceği başka bir nedendir. Arabanız beklenmedik bir kaza ile karşılaştığında bu tür sıkıntılar ortaya çıkabilir. Klima hortumu eklemlerden sızdırma yapabilir. Bu hasarın nereden kaynaklandığını belirtmek çok zor bir durumdur. Bu durumda profesyonel bir yardım almak en doğrusudur.
  1. Kondenserin Bloke Olması/Kırılması

Kırık bir kondansatör, aracınızın klimasının düzgün çalışmayabileceği başka bir nedendir. Kondenser, soğutucuyu serin tutan ve daha sonra sıcak havayı soğuk havaya dönüştürerek üfleyiciden ileten ünitedir. Bu tür sorunlar aracın klima motoruna fazla yük bindirir ve sonunda aracınızın hava soğutucusunu etkileyebilir.
  1. Motorun Aşırı Isınması

Aşırı ısınmış bir motor, radyatördeki fanı etkisiz hale getirebilir. Bu sadece kondansatörün aracı soğutmasını durdurmakla kalmaz, aynı zamanda motordaki sıcak havayı da aracın içerisine üflemesine sebep olur. Bu tür bir sorundan kaçınmak için profesyonel yardım almak her zaman daha iyidir.
klima neden soğutmaz

Klima Benzin Yer mi?

Klimayı uzun süre çalıştırmak yakıt tüketimini artırmaktadır. Uzun süre çalışan bir klima aracın yakıt tüketimini %10’a kadar artırabilmektedir.

Klima Aküyü Bitirir mi?

İçten yanmalı motorlu bir arabada klimayı kullanmak aküyü etkilemez. Fakat elektrikli bir arabada klima kullanmak aracın bataryasını etkileyebilmektedir.

Araba Kapalıyken Klima Çalışır mı?

Aracın klimasının çalışması için motordan güç alması gerekmektedir. Yani araba kapalıyken klima çalışmaz.

Klima Gazı Biter mi?

Klimaların enerji kaynağı olan klima gazı kullanım veya arıza sonucu bitebilmektedir.

Klima Hasta Eder mi?

Arabanın klimasını bilinçsiz bir şekilde ve aşırı kullanmak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aracınızın havalandırma deliklerinde küf oluşumu varsa bu, ciddi solunum yolu rahatsızlıklarına yol açabilir. Bunun dışında ateş, şiddetli baş ağrısı, göz tahrişi, kas tutulması gibi birçok rahatsızlık oluşabilir. Bu yüzden araba kliması kesinlikle bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.