Arama yapın

Aks Nedir?

Aks Nedir?
Ömer Keskinsoy
Tekerlekleri birbirine bağlayan ve aracın hareket etmesini sağlayan aks hakkında bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Aks Ne İşe Yarar?
    • Aks Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
    • Aks Bozuk Olunca Ne Olur?
    • Aks Çeşitleri
    • Aks Neden Kırılır?

Arabalardaki aks, aracın tekerleklerini hareket ettiren ve gücün aracın hareketine ileten bir parçadır. Bir çift tekerleği birbirine itmek ve tekerleklerin konumunu birbirine bağlamak için bağlayan bir çubuk olarak da tanımlanabilir. Genellikle arabalarda ön tekerlekler ve arka tekerlekler için ayrı ayrı akslar bulunur. Ön aks, direksiyon sistemiyle bağlantılıdır ve aracın yönünü değiştirmek için kullanılır. Arka aks ise aracın hareketini sağlar ve genellikle motorun gücünü arka tekerleklere ileten bir sistemdir. Arabanın önemli bir parçası olan aks hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

aks ne işe yarar

Aks Ne İşe Yarar?

Aks, motor gücünü tekerleklere aktarmanın yanı sıra arabanın, yolcuların ve yükün ağırlığını da taşır. Ayrıca engebeli yollardan gelen şokları da emer. Bu nedenle, akslar genellikle aşınmaya, kırılmaya, deformasyona ve sıkıştırmaya daha iyi direnç gösterebilen sağlam malzemelerden yapılır. Aksların sağlamlığı ve sertliği, bir arabanın yüksek performansa ulaşması ve bu performansı sürdürmesi için en önemli faktörlerden biri olarak bulunmuştur. Sağlam ön ve arka akslar, motordan gelen güçlü kuvveti sürekli olarak yola aktarırken, hangi sürüş koşuluyla karşılaşılırsa karşılaşılsın dikkate değer miktarda kontrol sunar.

Aks Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Aks, aracın çalışması için gerekli olduğundan, düzgün çalışmasını sağlamak önemlidir. Aks bozukluğunun en temel belirtileri şunlardır:

  1. Araba vitese takıldığında yüksek bir tıkırtı sesi gelmesi.

  2. Araç çalıştırıldığı zaman yüksek titreşim oluşması.

  3. Aracın çalışıyor olsa bile ileri veya geri hareket etmemesi.

  4. Araçta frenleme sorunlarının oluşması ve aracın fren yapıldığında kayması.

Aks Bozuk Olunca Ne Olur?

Aks bozulması, aracın tekerleklerinin düzgün bir şekilde dönmemesi ve aracın kontrolünün kaybına neden olabilir. Ayrıca, aracın sürüş güvenliğini de etkileyebilir. Bozuk bir aks aracın yönünü doğru bir şekilde takip etmeyeceğinden aracın yol tutuşu bozulabilir ve kaza olasılığı artar. Aynı zamanda aracın gücünün doğru bir şekilde iletimi de engellendiğinden aracın hızlanması veya yavaşlaması da etkilenebilir. Bu nedenle aks arızaları mutlaka profesyonel bir tamirci tarafından giderilmelidir.

aks bozukluğu nasıl anlaşılır

Aks Çeşitleri

Araçlarda iki standart tipte aks bulunur. Bunlar:

  1. Ön Aks: Ön aks, aracın ön tekerleri arasında bulunur. Direksiyona yardımcı olmaktan ve engebeli yol yüzeylerindeki tümsekleri işlemekten sorumludur. Kiriş, döner pim, rot kolu ve saplama aksı olmak üzere dört ana parçadan oluşan ön akslar mümkün olduğu kadar sağlam olmalıdır. Bu nedenle genellikle karbon çeliği veya nikel çeliğinden yapılırlar.

  2. Arka Aks: Arka aks, tahrik tekerleklerine güç beslemesinden sorumludur. Diferansiyel ile birbirine bağlanan yarım dalgalar adı verilen iki yarı halinde bulunur. Çoğu durumda, arka akslar gerilim altındadırlar. Yani aracın tekerlekleriyle birlikte dönerler.

Aks Neden Kırılır?

Aks kırılması, aracın sürekli kullanımı, aşırı yükleme, yol koşulları, yetersiz bakım veya yanlış kullanım nedeniyle meydana gelebilir. Aşırı sıcak veya soğuk hava koşulları, sert yol koşulları, yüksek hızlarda sürüş, aşırı viraj alma veya fren yapma, aracın ağır yüklemeye maruz kalması gibi durumlar aksın zorlanmasına ve zamanla yıpranmasına neden olabilir. Aynı zamanda aracın bakımı yapılmaması veya yanlış bakım yapılması da aksın kırılmasına neden olabilir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.