Arama yapın

AeroDinamik Nedir?

AeroDinamik Nedir?
Büşra Kurnaz
Sürüş konforunu ve güvenliği etkileyen AeroDinamik nedir? Araçlarda AeroDinamik faydaları nelerdir? sizler için derledik.
İçerik Başlıkları
    • AeroDinamik Nedir? 
    • AeroDinamik Ne İşe Yarar? 
    • Araçlarda AeroDinamik 
    • Araçlarda AeroDinamik Faydaları 
    • Kiralık Araçlarda AeroDinamik 

AeroDinamik Nedir? 

Araçlarda sürüş konforunu ve yakıt tüketimini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. AeroDinamik bu faktörlerden biridir. Havanın kuvvetsel etkilerini inceleyen bir bilim dalı olan Aerodinamik; otomobillerin havanın içinden kolay geçebilmesi, sürtünme katsayısı, araç dengesi ve yakıt tüketimi açısından önemli bir özelliktir. 
 

AeroDinamik Ne İşe Yarar? 

Araçların havanın içinden kolay geçişini sağlayarak sürtünme katsayını azaltan AeroDinamik, aracın zemin üzerinde dengeli olmasını ve yakıt tüketiminin daha az olmasını sağlar. Bu sebeple otomotiv sektörü geliştikçe önem kazanan bir konu haline gelmiştir. 
 
Geçmişte otomobiller yalnızca ulaşım aracı olarak görüldüğü için AeroDinamik yapıya çok önem verilmemekteydi. Ancak son yıllarda araç konforu ve güvenlik sürücüler tarafından dikkat edilen konuların başında gelmektedir. Bu sebeple otomobil üreticileri araçları, AeroDinamik yapıyı göz önünde bulundurarak tasarlamaya başladılar. Tasarımın ardından üretilen araçlar AeroDinamik testlerden geçmektedir. 
 
Üretilen araçlar öncelikle rüzgar tünellerinde teste alınmaktadır. Rüzgar tüneline sabitlenen araca karşı bir hava akımı verilmektedir. Farklı açılardan incelenmekte ve ölçümler yapılmaktadır. Bu testte mühendisler özellikle spoiler ve kanatlar yardımıyla en uygun hava direnci katsayısına ulaşılmayı amaçlamaktadırlar. 
 
aerodinamik-nedir

Araçlarda AeroDinamik 

Özellikle son yıllarda araç dizaynlarında gördüğümüz yuvarlak hatlar sürtünmeyi azaltmak ve hava akımını kolaylaştırmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu sebeple araç tasarımında girinti ve çıkıntılar kamufle edilerek düzleştirilmekte, ön ve arka camlar daha yatık şekilde tasarlanmakta ve ön panel altına hava kesici özellikte parçalar yerleştirilmektedir. 
 
Aynaların AeroDinamik özellikte olması, lastik oyuklarının genişletilmesi ve çamurlukların kapatılması da aracın AeroDinamik üzerinde etkisi olan faktörlerdendir. Tüm bu özellikler havanın daha rahat şekilde akmasını sağlayarak sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olur. Böylece daha rahat ve dengeli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Araçlarda AeroDinamik Faydaları 

Öncelikle güvenlik açısından AeroDinamik yapının büyük bir önemi olduğunu söyleyebiliriz. Aracın yol üzerindeki dengesine büyük çapta etki eden bu yapı sayesinde yüksek hızlarda ya da keskin virajlarda savrulma riski en aza indirilmektedir. Güvenli hızlanma ve yavaşlamada etkisi olan bu yapı aracın yol tutuşunu da etkilemektedir. 
 
Hava sürtünme katsayısı düşük olan araçlar havanın içinden daha rahat geçebilmektedirler. Böylece AeroDinamik açıdan verimli bir araç yüksek hızlarda daha az yakıt tüketmektedir. Günümüzde yeni bir araç alacak ya da araba kiralama yapacak kişiler tarafından güvenli sürüş aranan ilk özellikler arasında gelmektedir. Bu noktada AeroDinamik açıdan gelişmiş araçlar tercih sebebi olmaktadır. 

Kiralık Araçlarda AeroDinamik 

Araç kiralama yapacak sürücüler tarafından ilk aranan özelliklerden biri araç güvenliğidir. Özellikle sürücü ve yolcu güvenliğine önem veren kişiler araç özelliklerine göre tercih yapmaktadırlar. Araba kiralamanızı yaparken AeroDinamik açıdan gelişmiş araçları seçmeniz sizin için güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi sağlayacaktır. Size ve sevdiklerinize en uygun özelliklerde kiralık arabayı miniyol.com’un filtreleme özelliği sayesinde kolayca bulabilirsiniz! 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.