Arama yapın

Adblue Nedir?

Adblue Nedir?
Sinan Daşpınar
Araçlar çevreye oldukça zarar verirler, bu zararı en aza indirgemek için dizel araçlarda Adblue çözeltisi kullanılır. Adblue nedir? nasıl kullanılır? Miniyol olarak sizler için derledik.
İçerik Başlıkları
    • Adblue kullanmak zorunlu mu?
    • Adblue nasıl doldurulur?
    • Adblue ne işe yarar?
    • Adblue kullanılmazsa ne olur?
Aracınızdan beklenen performansı görmek istiyorsanız araç bakımlarınızı titizlikle yapmanız gerekmektedir. Bu sebepten düzenli aralıklarla araç bakımınızı yaptırmanız gerekmektedir. Yapılan araç bakımları sadece araçlarını değil aynı zamanda da doğayı da etkiler. Özellikle dizel motorlu araçlarda atık salınımı düşürmek için belirli yöntemler kullanılır. Egzoz gazı içerisinde yer alan azot oksitin %67 oranında azaltılması için Adblue adlı çözelti kullanılmaktadır. Araçların belirlenen egzoz salınımı değerlerini Euro 6 Emisyon Standartları vardır. 

Adblue kullanmak zorunlu mu?

Adblue çözeltisi tüm Avrupa Birliği ülkelerinde zorunlu olarak kullanılmaktadır. Adblue çözeltisi bir yakıt veya yakıt katkısı değildir. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Adblue, dizel araçlarda emisyon değerinin düşürülmesi için kullanılır. Adblue içerisinde %32.5 miktarında temizlenmiş üre ve %67.5 oranında saf su bulunur.  SCR (Seçici katalitik indirgeme sistemi) bulunan araçlarda kullanılan Adblue egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar. Dizel motordan çıkan yüksek sıcaklıktaki egzoz gazı üzerinde sıvı püskürtülür ve bu sıvı amonyağa dönüşür. Dizelin yanmasının sonucunda nitrojen oksit ile tepkimeye girer. Parçalanan atık gaz, zararsız hale gelir. 
Adblue aracın performansını etkilemez veya yakıt tüketimini azaltmaz. Adblue’nin amacı emisyon değerinin düşürülmesini sağlamaktır. 

Adblue nasıl doldurulur?

Adblue Fiyatları

Adblue birçok araçta farklı şekilde doldurulmaktadır. Çok eski bir geçmişi olmadığı içinde bu konu kafalarda büyük bir soru işareti bırakmaktadır. Araçlarda Adblue azaldığında uyarı işareti yanar ve sürücü uyarılır. Belli bir km sonrasında aracın duracağı ve Adblue doldurulması istenir. Adblue çözeltisi bittiğinde aracınızı çalıştırmanız mümkün değildir. Bir otomobil yaklaşık 1000 km’de 1 litre Adblue’ye ihtiyaç duyabilir. 
Adblue çözeltisine oto servislerinden veya benzin istasyonlarından satın alabilirsiniz. 
Yaklaşık Adblue çözeltisi fiyatları şu şekildedir;
  • 5 litre bidon Opet bayi satışı 80 TL
  • 10 litre bidon Opet bayi satışı 150 TL
  • 18 litre bidon Opet bayi satışı 250 TL
*fiyatlar farklılık göstermektedir. 

Adblue ne işe yarar?

Adblue

Adblue bazı araçlarda depo kapağında, bazı araçlarda bagajda, bazı araçlarda kaputun altında yer alabilir. Adblue tankını bulduktan sonra işinizi kolaylaştırmak amacıyla huni kullanabilirsiniz. 
Yanlışlıkla yakıt deposuna ilave etmemeye çok dikkat etmelisiniz! Böyle bir durum yaşarsanız kesinlikle aracınızı çalıştırmayınız. Pompa ve enjeksiyon sistemine zarar verebilirsiniz. 
Peugeot 301 model araçlarda bagajda, Land Rover ya da BMW gibi markalarda kaputun altında yer alabilmektedir. 
Ne kadar Adblue’ya ihtiyacınız olduğunu araç üretici servisine veya araç el kitapçığına danışabilirsiniz. Ortalama 5-6 litre size yeterli olacaktır. 
Adblue çözeltisini aracınıza dolduktan sonra aracınıza farklı bir yerine döküldüyse silmeniz gerekmektedir. Boyaya zarar verebilir. Ellerinizde olası tahriş olmaması için ellerinizi yıkayınız. 
Aldığınız Adblue çözeltisini muhafaza etmek de önemli. Adlue’yi muhafaza ettiğini ortamın sıcaklığı -6 - -24 derece olmalıdır. -11 derecede donar fakat tekrar sıvılaştığında kullanmanıza engel değildir. 

Adblue kullanılmazsa ne olur?

Eğer dizel motorlu bir araç kullanıyorsunuz ve aracınızın Adblue tankı boşalırsa aracınız çalışmaz. İzin verilen emisyon düzeylerinin aşıldığı durumlarda katalizör zarar görür. Eğer zorlu bir yola çıkıyorsanız ve Adblue’nuz yoksa çekici çağırmak zorunda kalabilirsiniz. Yola çıkmadan önce mutlaka aracınızın bakımını yapmanız gerekmektedir. 
Bu işlemler size zor ve pahalı geliyorsa bunun bir çözümü var araç kiralama. Miniyol.com üzerinden araç kiralama yaparsanız kiraladığınız aracın tüm bakımları yapılmış bir şekilde size teslim edilecektir. Miniyol’dan 3 adımda araç kiralama yapabilirsiniz. Dilediğiniz lokasyonu seçerek dilediğiniz rent a car şirketinden araç kiralama yapabilirsiniz. Her araç kiralama işleminde para puan kazanarak, bir sonraki araç kiralama işlemlerinizi daha uygun hale getirebilirsiniz. İşte bu kadar basit!

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.