Arama yapın

Acil Durum Asistanı Nedir?

Acil Durum Asistanı Nedir?
Büşra Kurnaz
Sürüş güvenliği için yeni nesil teknoloji özelliği: Acil Durum Asistanı nedir?
İçerik Başlıkları
    • Acil Durum Asistanı (Emmergency Assist) Nedir?
    • Acil Durum Asistanı Ne İşe Yarar?
    • Hangi Araçlarda Acil Durum Asistanı Bulunur? 
    • Araç Kiralamada Acil Durum Asistanı 

Acil Durum Asistanı (Emmergency Assist) Nedir?

Günümüzde sürücüler tarafından araçlarda konforlu sürüş deneyimi kadar güvenli sürüş deneyimi de sıkça aranan özellikler arasında yer almaktadır. Bu sebeple otomobil üreticileri yeni nesil araçlarda güvenlik teknolojilerini arttırmaktadır. Geçmişte tercihe bağlı olarak sunulan araç güvenlik donanımlarının günümüz araçlarında standart donanım içerisinde yer aldığını görebiliriz. ABS, ESP, lastik basınç kontrolü, çarpışma önleyici ve Acil Durum asistanı gibi sistemler araç güvenlik donanımlarına örnek olarak verilebilir. Peki Acil Durum Asistanı nedir? Hangi araçlarda Acil Durum Asistanı bulunur

Acil Durum Asistanı Ne İşe Yarar?

Acil Durum Asistanı, araç içi hareket ve davranış algılayıcı özellikler sayesinde sürücünün yolculuk esnasındaki hareketlerini analiz ederek olası hayati tehlike içeren durumlarda devreye girer. Şerit Takip Asistanı’na göre daha gelişmiş ve daha ciddi durumlar için kullanılan bir sistem olarak da düşünülebilir. 
 
Acil Durum Asistanı, sürücü hayati bir rahatsızlık ya da bilinç kaybı yaşarsa devreye girmektedir. Normalde Şerit Takip Asistanı sürücü ellerini direksiyondan kaldırdıktan bir süre sonra çalışmamakta ve aracın şerit dışına çıkmasına izin vermektedir. Bu özellikte ise “sürücü müdahalesi beklentisi” zaman aşımına uğradığında yani sürücü gaz, fren ve direksiyona tepki vermediğinde devreye girer. Bu durumda sürücüyü önce sesli ikaz ve görsel uyarılarla uyarır. Tepki alınmaması durumunda küçük fren hareketlerini devreye sokarak sürücüyü uyandırmaya çalışır. Hala sürücü tarafından bir müdahale yapılmazsa 4’lü ikaz ışıklarını yakarak çevredeki sürücüleri uyarır ve otonom sürüşe geçerek aracı şeridinde tutar. Daha sonra yavaş yavaş hız düşürür ve aracı şeridinde güvenli bir şekilde durdurur. Bu esnada çevredeki sürücüleri ikaz ışıklarıyla uyardığı için olası bir kazanın önüne geçmekte ve hem araç sürücüsünün hem de diğer sürücülerin güvenliğini sağlamaktadır. 
 
acil-durum-asistani-nedir

Hangi Araçlarda Acil Durum Asistanı Bulunur? 

Yeni araç satın alacak ya da araç kiralama yapacak kişilerin önem verdiği konular arasında sürücü ve yolcu güvenliği ilk sıralarda gelmektedir. Bu sebeple yeni nesil araçlarda güvenlik kavramına daha fazla yoğunlaşılmaktadır. Acil Durum Asistanı şu an için VAG grubunun yüksek segment araçlarında bulunmaktadır. Ancak daha sonraki dönemlerde yeni üretilecek araçlarda standart özellik olarak geleceği tahmin edilmektedir. 
 
Volkswagen grubunun Arteon ve Passat modellerinde Acil Durum Asistanı özelliği bulunmaktadır. Audi’nin de A6, A7, A8, Q8 modellerinde bu özelliğe yer verilmiştir. Özellikle hayati önem taşıyan acil durumlarda devreye giren bu özelliğin gelecek dönemlerde üretilecek araçların olmazsa olmazları arasında yer alacağı düşünülmektedir. 

Araç Kiralamada Acil Durum Asistanı 

Araç Kiralama yapacak olan sürücüler tarafından konforlu ve rahat sürüş kadar güvenlik de önemli kriterler arasında yer almaktadır. ABS, EBS, Çarpışma Önleyici ve Acil Durum Asistanı gibi özellikler güvenli bir sürüş deneyimi için kiralık aracınızda dikkat edeceğiniz noktalardan bazılarıdır. Miniyol.com’un filtreleme özelliği sayesinde aradığınız güvenlik özelliklerine ve size en uygun aracı tek tıkla bulabilir ve güvenle yol almanın tadını çıkarabilirsiniz!

 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.