Arama yapın

4WD Dört Çeker Nedir?

4WD Dört Çeker Nedir?
Sinan Daşpınar
Arazi ve zorlu yolları sevenler için araçlarda dört çeker sistem bulunmaktadır. Dört çeker sistem kısa adıyla 4WD nedir?
İçerik Başlıkları
    • 1. Yarı Zamanlı 4WD (Part Time 4WD)
      • 1.1 High (H) Seri Modu
      • 1.2 Low (L) Takviye Modu
    • 2. Sürekli 4WD (Dört Tekerden Çekiş Sistemi: Full Time 4WD)
    • 3. 4WD Dört Tekerden Çekiş Sisteminin Çalışma Prensibi Nedir?
    • 4. 4Matic Nedir?
Dört çeker sistemi kısa adıyla 4WD. Motorda üretilen çekiş kuvvetinin (tork) dört teker üstüne dağıtılmasına verilen isimdir. Dört çeker sistem genellikle off-road araçlarında, SUV tipi araçlarda ve pick-uplarda kullanılmaktadır.  Türkiye’nin yeni nesil araç kiralama platformu Miniyol’dan Citroen, Fiat, Kia, Opel, Renault ve Dacia marka SUV tipi modelleri anında kiralayabilirsiniz. 
4WD Dört Tekerden Çekiş Sistemi 2 çeşitten oluşmaktadır;
  • Yarı Zamanlı 4WD (Part Time 4WD)
  • Sürekli 4WD (Dört Tekerden Çekiş Sistemi : Full Time 4WD)

1. Yarı Zamanlı 4WD (Part Time 4WD)

Yarı zamanlı 4WD çekme sisteminde araç sürücüsü dilerse dört çeker, dilerse iki çeker olarak aracını kullanabilir. Sürücü bu ayarı bir kumanda sayesinde yapabilmektedir. Araçta bulunan transfer kutusunda “takviye” ve “seri” olmak üzere iki kademe bulunur. Araç sürücüsü kullandığı aracın çekiş gücünü arttırmak için takviye konumuna getirmelidir. Takviye modu genelde arazi araçlarında kullanılmaktadır. Aracın şoförü manuel olarak ikinci bir vites veya araçta bulunan buton ile aracı 2 tekerden 4 tekere geçirebilir. Araçta merkezi diferansiyel yoktur. 4 tekerden takviyeli çekiş (4L (L:low:takviye) veya 2 tekerden takviyeli çekiş 2L seçimiyle birlikte; 4 tekerden seri 4H veya 2 tekerden seri 2H çekiş modları seçilebilir.

1.1 High (H) Seri Modu

Araçta High (H) Seri Mod’u seçildiğinde aracın hızı artmaktadır ve torku düşmektedir. Genelde bu mod çamurlu, karlı ve buzlu yollarda torku azaltmak için kullanılır. 

1.2 Low (L) Takviye Modu

Araçta Low (L) Mod’u seçildiğinde aracın hızı almaktadır ve çekiş kuvveti (tork) artmaktadır. Bu mod çık dik yokuşlarda, arazin tırmanmalarında ve ağır yük taşıma durumlarında seçilmektedir. 

2. Sürekli 4WD (Dört Tekerden Çekiş Sistemi: Full Time 4WD)

Sürekli 4WD sisteminde araç sürücüsü mod değiştiremez. 2 veya 4 çeker seçeneği bulunmaz. Motor torku sürekli 4 tekere aktarılır. Bu araçlarda “merkezi diferansiyel”, “çok diskli kavrama” ve “planet dişli sistemi” kullanılmaktadır. Transfer kutusunda bulunan bu sistemler torkun ön ve arka tekerleklere farklı miktarlarda aktarılabilmesi ve ön, arka dönüş hızlarının farklığı olacağından dolayı kullanılmaktadır. Sürekli 4WD sisteminde sürekli olarak dört tekerden çekiş vardır. Çekiş arazi modu (low) ve seri mod (hight) olarak seçilebilir. Bu sistemde daha fazla yakıt tüketimi olmaktadır. AWD sistemini ortaya çıkaran sistem 4WD sistemidir. 

3. 4WD Dört Tekerden Çekiş Sisteminin Çalışma Prensibi Nedir?

4WD

4WD Dört Teker Çekiş Sisteminde ön aksta bir diferansiyel, arka aksta bir diferansiyel, şanzıman çıkışında bir dağıtıcı (transfer) dişli kutusu bulunur. Sağ ve sol tekerleklerin virajlardan kaymadan ve farklı hızlarda dönmelerini sağlayan diferansiyel hem ön hem de arka arkta kullanılmıştır. Bu sistem tüm dört çeker sistemlerinde aynıdır.  Ön ve arka akslarda “açık diferansiyel” bulunmaktadır. Arazi araçlarında “kilitlenebilir diferansiyel” bulunabilmektedir. 
Motor çekiş kuvvetinin (tork) ön ve arka akslara iletilmesi için şanzıman kutusuna transfer kutusu ilave edilmiştir. Bu transfer kutusu çekiş sistemine göre farklılık gösterebilmektedir. Transfer kutusunda bir merkezi diferansiyel varsa bu sürekli 4WD dört teker çekiş sistemidir. Transfer kutusunda merkezi diferansiyel yoksa bu yarı zamanlı 4WD dört tekerden çekiş sistemidir. 
Motor üzerinde oluşan çekiş kuvveti (tork) tekerlikte kaldığında ve bu yola aktarılmadığında sistemin hiçbir anlamı kalmamaktadır. Tork yola aktarıldığında araç ilerleyebilir. Torkun yola aktarılmasını lastik ve yol arasındaki sürtünme kuvveti belirler. Bu sürtünme kuvvetine “çekiş” ismi de verilmektedir.
Aracın motoru ne kadar güçlü olsa da tekerlik ve yol arasında sürtünme kuvveti bu gücün önüne geçmektedir. 
Doğa tutkunu ve zor yolları seven birisiyseniz, dört tekerden çekiş sistemine sahip araçları seçmelisiniz. Bunun için Miniyol.com adresine veya Miniyol telefon uygulamasına gelerek SUV araç kiralama, Pick-Up araç kiralama yapabilirsiniz. Miniyol ile araç kiralama çok basit!

4. 4Matic Nedir?

4Matic

Mercedes-Benz tarafından geliştirilen dört çeker sisteminin piyasa adıdır. Mercedes-Benz ilk olarak bu sistemi W124 kasa koldu 1987 model E serisinde kullanmıştır. Bu özellik günümüzde Mercedes-Benz G serisinin tüm araçlarında bulunmaktadır. Diğer modellerde opsiyone olarak sunulmaktadır. 4Matic teknolojisi otomobillerde otomotik şanzıman ile yer almaktadır. 
4Matic teknolojisi sayesinde araçta üretilen güç tüm tekerliklere dağıtılmaktadır. Tekerliklerin ihtiyacı olduğu kadar güç vermektedir. Olumsuz hava koşullarında yol tutuşu kuvvetlendirerek güvenlik en üst seviyeye çıkmaktadır. 
Mercedes-Benz araç kiralama çok kolay! Mercedes-Benz’in kusursuz tasarımı ve güçlü yapısını tecrübe etmek ve işlerinizde kullanmak için Miniyol’dan araç kiralama yapabilirsiniz hem de 3 adımda. İstediğiniz lokasyonu seçebilir, dilediğiniz rent a car firmasını belirleyerek anında araç kiralama. Bu kadar basit!

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.