Arama yapın

İstanbul’un Ormanları

İstanbul’un Ormanları
Sinan Daşpınar
İstanbul ülkemizin en kalabalık şehirlerinden birisi. İstanbul’un karmaşasından kaçıp kafa dinlemek isteyenler kendilerini ormanlara atıyorlar. Ormanların huzurlu dünyasında kaybolup dinlenmek isteyenler bu yazımız sizin için.
İçerik Başlıkları
    • 1- Belgrad Ormanı 
    • 2- Atatürk Arboretumu – Atatürk Orman Çiftliği
    • 3- Alemdağ Ormanı
    • 4- Aydos Ormanı
    • 5- Sultançiftliği Taşlıtepe Ormanı
    • 6- Ayhan Şahenk Sevgi Ormanı
    • 7- Kanuni Sultan Süleyman Şehir Ormanı
    • 8- Kayışdağ Ormanı
    • 9- Sevgililer Ormanı
    • 10- Taşdelen Ormanı
    • 11- 164. Yıl Polis Hatıra Ormanı

İstanbul ülkemizin en kalabalık şehirlerinden birisi. İstanbul’un karmaşasından kaçıp kafa dinlemek isteyenler kendilerini ormanlara atıyorlar. Ormanların huzurlu dünyasında kaybolup dinlenmek isteyenler bu yazımız sizin için. İstanbul’un en güzel, gizli kalmış ve kafa dinleyebileceğiniz ormanlarını sizin için listeledik. İstanbul’un kalabalığından uzaklaşmak için bir ihtiyacınız daha var! Bir araca. Araç kiralama işlemi yaparak gitmediğiniz yere ve bütçenize uygun aracı bulabilir ve Miniyol farklı ile anında oto kiralama yaparak gönül rahatlığı ile İstanbul’un ormanlarını keşfedebilirsiniz.

1- Belgrad Ormanı 

belgrad ormanı

Belgrad Ormanı İstanbul’dan orman denildiğin akla gelen yerlerin başında yer almaktadır. İstanbul’da Çatalca Yarım Adası’nın en doğusunda bulunmaktadır. Trafikten, kalabalıktan ve çevre kirliliğinden uzaklaşarak İstanbul’un ortasında bir cennet vakit geçirmek istiyorsanız mutlaka Belgrad Ormanı’na gitmelisiniz.

Belgrad Ormanı 2022 giriş ücretleri;

  • Belgrad Ormanı Yaya Ücreti: 4 TL
  • Belgrad Ormanı Otomobil Ücreti: 10 TL
  • Belgrad Ormanı Minibüs Ücreti: 35 TL
  • Belgrad Ormanı Midibüs Ücreti: 60 TL
  • Belgrad Ormanı Otobüs Ücreti: 110 TL

2- Atatürk Arboretumu – Atatürk Orman Çiftliği

atatürk ormanı

İstanbul’da bir cennet. Pek çok İstanbullu tarafından bilinmeyen gizli kalmış bir yer Atatürk Orman Çiftliği.  Belgrad Ormanı’nı hepimiz biliriz fakat hafta sonları piknik yapanlar tarafından istilaya uğrayabilir, bundan kaçmak isteyenler için güzel bir alternatif Atatürk Arboretumu.

Atatürk Arboretumu’na fotoğraf çekimi için gelenler, dizi çekimi için gelenler çok fazla. Fakat bu güzelliğinin önüne geçiyor.

Atatürk Arboretumu bir park değil, müzedir. Eğer bir piknik planı ile gidiyorsanız buna izin verilmiyor. Buraya müze gezer gibi gelmeniz sizin avantajınıza olacaktır.  

Arboretum ağaçların korumaya alındığı ve yetiştildiği yerler anlamına gelmektedir. Atatürk Arboretumu’nda binlerce ekolojik çeşitliliği yerinde görebileceksiniz.

Atatürk Arboretumu Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda 296 hektarlık bir alanda yer almaktadır.

Hafta içi ve hafta sonu sabah 9:00 ve akşam 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı.

Müzekart geçerli değildir, öğrenci indiriminden yararlanmanız için öğrenci kartı talep edilmektedir.

Profesyonel fotoğraf çekimleri için önceden izin alınması ve ücret yatırılması gerekmektedir.  

3- Alemdağ Ormanı

Alemdağ Ormanı

Alemdağ Ormanı İstanbul’da Anadolu Yakası’nda bulunmaktadır. Alemdağ Ormanı Çekmeköy ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Alemdağ Ormanı Beykoz ve Şile’ye kadar uzanmaktadır. Alemdağ Ormanı içerisinde yer alan Taşdelen Mesire Alanı’nda güzel bir hafta sonu tatile geçirebilirsiniz. İşletme içeresinde restoran, tuvalet, çeşme, mescit gibi sosyal tesisler bulunmaktadır.

4- Aydos Ormanı

Aydos Ormanı

İstanbul’un oksijen kaynaklarından birisi Aydos Ormanı’dır. Aydos Ormanı Kartal, Pendik ve Sultanbeyli sınırları içerisinde yer almaktadır. İstanbul’un en yüksek tepesi olan Aydos Tepesi 442 metre yüksekliğe sahip ve Aydos Ormanı içerisinde yer almaktadır. Şehrin stresinden ve yoğunluğundan kaçmak isteyenler için Aydos Ormanı iyi bir kaçış yeri olacaktır. Aydos Ormanı içerisinde yer alan gölün etrafında mangal yakarak, piknik yapabilirsiniz. Özellikle fotoğraf meraklıları için güzel manzara fotoğrafları çekebileceğiniz çok sayıda ortam bulunmaktadır.

5- Sultançiftliği Taşlıtepe Ormanı

Sultançiftliği Ormanı

Sultançiftliği Taşlıtepe Ormanı İstanbul Çekmeköy’de yer alan almaktadır. Ormanın birçok bölgesi askeriye tarafından kullanılmaktadır. Ormanda bulunan sivil alanlarda piknik yapmak serbesttir. İstanbul’un karmaşasıdan kaçmak isteyenlerin tercih ettiği noktalardan birisidir.  Orman içerisinde farklı bitki türleri ve ağaçlara rastlayabilir ve güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz.

6- Ayhan Şahenk Sevgi Ormanı

Ayhan Şahenk Ormanı

Şile’nin Karakiraz ve Beykoz’un Kılıçlı köyleri arasında kalan ormandır. 2007 yılında Garanti Emeklilik’in desteği ile açılmıştır. Orman içerisinde 20 bin fıstık çamı dikilmiştir. Orman 15 hektar içerisinde yer almaktadır. Ormanın bakımı Ayhan Şahenk Vakfı tarafından yapılmaktadır.

7- Kanuni Sultan Süleyman Şehir Ormanı

Kanuni Sultan Süleyman Şehir Ormanı

Kanuni Sultan Süleyman Şehir Ormanı Beykoz-Ümraniye yolu üzerinde yer almaktadır. Şehrin 5 noktasından kolayca ulaşım sağlanmaktadır. Yapımında Türkiye’nin 8 ili ve 7 bölgesinden esinlenilmiştir. 479 bin metrekare alana sahip orman Beykoz Belediyesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın imzaladığı protokolle yapımına başlanan ormanın ilk kısmı ziyarete açılmıştır. Şehir ormanı içerinde mangal yapabilir ve 11 km yürüyüş yolunda yürüyüş yapabilirsiniz aynı zamanda atlı sporlara ilginiz varsa atlı spor faaliyetlerine katılabilirsiniz.

8- Kayışdağ Ormanı

Kayışdağ Ormanı

Kayışdağ Ormanı İstanbul Anadolu Yakası’nda Ataşehir ve Maltepe ilçeleri arasında kalan ormandır. Aydos-Başıbüyük-Kayışdağ orman hattının en batısında yer almaktadır. Ataşehir gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Miniyol araç kiralama seçeneklerini kullanarak Kayışdağ Ormanı’na rahatlıkla gidebilirsiniz.

9- Sevgililer Ormanı

Sevgililer Ormanı

Sevgililer Ormanı Belgrad Ormanı’nın devamı olan ormandır. Çiftler tarafından sıklıkla tercih edildiği için adı Sevgililer Ormanı olarak kalmıştır. Eyüp Pirinçci Köyü ile Arnavutköy İstiklal Mahallesi arasında yer almaktadır. Sevgililer Ormanı Fatih Ormanı olarak da bilinmektedir.

10- Taşdelen Ormanı

Taşdelen Ormanı

İstanbul’un su kaynaklarından birisi Taşdelen’dir. Su kaynaklarının yanında ormanı da bir o kadar ilgi çekmektedir. Hafta sonu güzel vakit geçirmek, piknik yapmak isteyenler için mükemmel bir durak. Taşdelen Ormanı çam, meşe, göknar ve kayın ağaçları ile kaplı. Yürüyüş yapmak ve doğanın tadını çıkarmak için Taşdelen Ormanı’na mutlaka gelmelisiniz. Taşdelen Ormanı 38.000 metrekarelik alanı kaplamaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’e hastayken Taşdelen kaynaktan çıkan Taşdelen Suyu verilirmiş. Mesire akan çeşmelerden Taşdelen Suyu’nu içebilirsiniz.

11- 164. Yıl Polis Hatıra Ormanı

Polis Ormanı

164. Yıl Polis Hatıra Ormanı Türk Polis Teşkilatı’nın 164.kuruluş yıldönümü anısına kurulmuş bir ormandır. İstanbul Anadolu Yakası’nda bulunan orman Beykoz ilçesinin Rüzgarlıbahçe Mahallesi’nde bulunur. Orman Beykoz’un gökyüzüne en yakın noktasında oluşturulmuştur.

Orman yasakları hakkında merak ettikleriniz için tıklayınız. 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.